lördag 18 april 2009

Inga svenska ministrar på Durban ll

Uppdatering; Sverige skickar en delegation på tjänstmannanivå till Genéve. Utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg att "vi blir kvar i processen för att värna de framgångar vi haft". Framgången består ju i att vi inte deltar på ministernivå.

Även Nederländerna, Australien och Italien stannar hemma. En rad andra länder gör som Sverige och skickar tjänstemän. Läs DN, SvD, mitt inlägg igår

Efter många turer fram och tillbaks har Svenska regeringen satt ner foten en gång för alla. Inga svenska ministrar deltar på FN konferensen i Genéve på måndag. Det meddelade integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni igår.

Eventuellt skickas en delegation på tjänstemannanivå. Om slutskrivningarna fortfarande innehåller inslag av förbud av religionskritik, begränsningar i yttrandefriheten och ensidig kritik mot Israel då uteblir vi helt. Förhoppningsvis vet vi måndag morgon hur det blir med det.

Hade jag fått bestämma skulle vi göra som USA, Israel och Canada och bojkotta konferensen helt. Ingen svensk representant ska socialisera i samma salonger som Irans president. Men det finns anledning att vara glad. Bra jobbat Jan Björklund och Nyamko Sabuni.

Läs också fred i mellanöstern, Leffe 45, Svensk historia, Svansbro

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

21 kommentarer:

Anonym sa...

Det är klart att rasister inte vill medverka i en konferens mot rasism.

Gulan Avci sa...

vore bra om anonym kan specifiera vilka som är rasister? Sverige deltar inte för att det finns krafter som vill inskränka yttrandefrihet och förbjuda kritik av religion och stämpla enda demokratin Israel i regionen som apartheid.

Kanske något att fundera över

Anonym sa...

Sverige ska inte medverka på konferenser som Irans president deltar på. Att det dessutom blev folkpartister och inte moderater som visade ryggrad är väl ingen förvånad över. Moderater är precis som sossar dvs diktaturkramare.

Anonym sa...

bra agerat av Sabuni.

/

Simon sa...

Det är en seger för oss att vi står upp mot de islamistiska diktaturernas rasism och förtryck mot kurder, judar och många av de andra minoriteterna i Mellanöstern.

Det imperialistiska Iran marscherar dit med Ahmadinejad, och den svenska svenska extremvänstern smälter.

Johan K sa...

Helt rätt av Sverige. Tack Nyamko, Björklund, Gulan och övriga FP. Undrar vad vänstern tänker kring beslutet?

Kurtan sa...

Så det är alltså Björklund och Sabuni som drivit kravet på att inte Sverige ska delta i Durbankonferensen?

Gulan Avci sa...

Jan Björklund och Nyamko Sabuni har varit tydliga under hela processen. Blir det inga omskrivningar så deltar vi inte. Punkt.

I de förslag som förväntas antas under konferensen andas samma krav. Flera andra EU länder har varit ute tidigare än Sverige och sagt att de bojkottar konferensen. I morgon får vi veta vilka andra länder som stannar hemma.

Kurtan sa...

Misstänkte att det var folkpartister som drog i trådarna. Är det någon som leker följa John med Israel så kan man ge sig sjutton på att det är en folkpartist...

Maestro sa...

Sen kan man ju undra hur Gulan kommit fram till att Israel är mellanösterns enda demokrati. På vilket sätt är det demokratiskt att grunda dom emdborgerliga rättigheterna och rösträtten på etnicitet/religion? Inte demokratiskt i mina ögon.

Gulan Avci sa...

Kurtan,

jag är stolt över folkpartiets agerande. Sverige har inget att göra på en konferens som legitiomerar rasism, intolerans och förtryck

Anonym sa...

Så länge Sverige deltar i farsen som är FN och därmed stödjer vansinnet och olika diktaturer har jag svårt att se poängen med att undvika små delar av paketet. Det genomsocialiserade FN och dess olika Hitler-wannabees som springer runt och slösar på pengar är det som bör diskuteras, inte en enstaka konferens. Dessutom vore det ju skoj att vara på plats och lyssna på eländet. Måste ju vara en komisk upplevelse över det vanliga.

Förövrigt har diverse svenska observatörer redan åkt dit, så vi är redan representerade.

Henke sa...

Tack Jan, Nyamko och Gulan,
Jag är mycket glad och nöjd över beslutet att inte svenska ministrar ska delta i sådant trams.

UllaBella K sa...

Durban II är EMOT Mänsliga rättighter.
Durban II är FÖR att Israel skall utplånad (=Rasism)
Durban II är Diktaturernas Riksdag.

Man kan hoppas på en gigantisk terroristattack utförda av Islamister, mot konferensen. Det skulle lösa en hel del problem i Världen.

Kurtan sa...

Gulan. På vilket sätt legitimerar konferensen rasism? Vad det handlar om är ju att du inte tål att Israels brott mot folkrätten kritiseras. Dock lite märkligt att övriga statsråd gått med på detta.

Anonym sa...

Till kritikerna av Sveriges beslut. Det handlar ju inte enbart om Israelaspekten utan även om att tex religion inte skall få kritiseras och ifrågasättas. Detta är något mycket osvenskt och odemokratiskt.

MVH Hamid Bale

Unknown sa...

Gulan>>>
"jag är stolt över folkpartiets agerande. Sverige har inget att göra på en konferens som legitiomerar rasism, intolerans och förtryck"

Men gärna stödja en nation som legitimerar rasism, intolerans och förtryck, då?

Gulan Avci sa...

Mig veterligen är det Irans mullaregim som vill utplåna en annan stat från världskartan. Men det är klart att så länge det handlar om Israel så är det ok att stödja diktaturer.

Unknown sa...

Gulan>>>
Ursäkta?
Jag har aldrig uttryckt något stöd åt Iran, det är din tolkning.

Ämnet var rasism...

Gulan Avci sa...

just det, och du ser inga problem med att den konferens som just skulle handla om rasism och mänskliga rättigheter blev arena för rasistiska uttryck. Det bevisade Irans president klart och tydligt idag.

Unknown sa...

Kom igen!

En talare gör inte konferensen till en "arena för rasistiska uttryck."

Han sade dessutom ingenting mer än att han ansåg att Israel bedrev rasism mot det palestinska folket, vilket är en åsikt som man kan kan hålla med om eller inte, men det är knappast rasism från hans håll.