söndag 12 april 2009

Islamdebatten behöver nyanser

Sakine Madon skriver som vanligt uppfriskande i Expressen. Hennes senaste text handlar om islamofobi. Andreas Malms bok ”Hatet mot muslimer” har senaste veckorna blivit föremål för debatt. Men som vanligt begränsas diskussionen till kränkthet, yttrandefrihet och rasism.

Idag är det svårt att föra ett seriöst samtal om islams roll i ett modernt, sekulariserat samhälle. Vänsterdebattörer som Andreas Malm, Lars Ohly och Per Gahrton har tagit som vana att stämpla ut ”de andra” som inte tycker som ”dom själva” som rasister. Är man dessutom invandrare, liberal och kvinna får man räkna med att bli kallad Husneger, Onkel Tom och Blattealibi. Några som fått smaka på vänsterns förnedrande salvor är, Dilsa Demirbag- Sten, Nyamko Sabuni, Sakine Madon och jag själv.

Vänstern har inte rört sig en millimeter framåt. Tvärtom har de blivit än mer extrema i sin hållning. Allt är genomsyrat av så kallat ”välmenande”. Den som tror att muslimer eller invandrare för den delen gagnas av detta misstar sig grovt. Det var precis så den socialdemokratiska regeringen såg på invandrare. Hjälplösa offer som behöver farbror statens omsorg för att klara sig i samhället. Inga krav på motprestation, inga skyldigheter att ställa sig bakom och skydda värdegrunderna samhället vilar på. Bara mer bidrag och en enkelbiljett till utanförskapet.

Vad blev då konsekvensen? Förutom att det blev tabu att tala om vissa samhällsproblem så kunde den klick extremister som finns i Sverige plantera sina frön och rekrytera unga människor till sina verksamheter. När en del av oss försökt belysa detta problem har vi fått verbala smockor.

Det blev svårt att stå emot vänsteretablissemanget. Inte heller hörde man moderata muslimer i debatten. Media försökte också i sin välmening skräddarsy program för att ge vanliga Svenssons en nyanserad bild av muslimer. Vet inte om det blev så nyanserad med tre beslöjade tjejer i ”Halal TV”.

Hur som helst, det är viktigt att debatten om islam fortsätter. Men det förutsätter att fler deltar och att vänstern inte kräver inskränkningar i yttrandefriheten eller anklagar motsidan för rasister. Annars får Lars Ohly räkna med att han kan få en ny bänkgranne vid namn Jimmy Åkesson efter nästa val.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

varför är det bara invandrartjejer som syns och hörs i debatten?

Mohammed sa...

visst ska vi värna yttrandefriheten men det innebär inte att man ska kunna häva ur sig vad som helst. Muslimer har fått det svårare efter 11/9 och invandrarfientliga grupper som sverigedemokraterna piskar upp obehagliga stämmningar.

Mattias sa...

Nu har RFSU har ändrat sin guide för att inte vara fördomsfulla gentemot invandrartjejer!

http://www.svenskbladet.se/sverige/index.php?alias=rfsu_aterutger_bilsexguide_i_ny_banbrytande_version.html

Gulan Avci sa...

Mohammed,

jag håller med om att attityden blivit hårdare efter elfte september men just därför är det angeläget att diskutera bland annat islamismens utbredning. Moderata muslimer måste bli mer tongivande i debatten.

Anonym sa...

Gulan - jag lyfter på min imaginära hatt för dina kloka ord. För mig är det en fullständig gåta att partierna till vänster - som ansett sig har ett slags patent på omsorg om utsatta grupper - är de som ivrigast försvarar (invandrade) patriarkala strukturer. Jag håller med dig om att det antagligen beror på någon sorts "välmenande", som dessvärre visat sig vara alltmer verklighetsfrånvänd.

Själv har jag haft hjärtat till vänster i nästan hela mitt 55-åriga liv, men jag ser alltfler tecken på att det är dags att börja omvärdera mina grundläggande ideologiska bevekelsegrunder.

Anonym sa...

Hm. Att ta emot "smockor" ar nagot man far rakna med som politiker. Du delar sjalv ut smockor mot vanstern, palestinier, religiosa muslimer eller hur? Det ar din rattighet, precis som vansterna har ratt att kritisera er i hogern.
Daremot kan jag halla med om att det inte blev sarskilt nyanserat med tre kvinnor varav samtliga var beslojade.
Eleni S.

Gulan Avci sa...

Eleni,
självklart har vänstern liksom alla andra rätt till sina åsikter. Men ibland bidrar vänstern också till att tysta debatten när de kallar motdebattörerna för rasister. Det skapar ett dåligt debattklimat och bidrar till att färre vågar säga sin åsikt.

allt gott
Gulan

Anonym sa...

"Er i högern..." Hmm - jag trodde att Folkpartiet befann sig i den politiska mittfåran...men, som bekant är allting relativt.

Nåväl - det var jag som lyfte på min imaginära hatt tidigare...för att kort anknyta till vad jag tidigare sa om mina politiska bevekelsegrunder, håller jag med dig om det det kontraproduktiva i att man från vänsterhåll genomgående tenderar att kalla sina "motståndare" för rasister, bonnläppar etc. Att tänka rätt är stort, men att tänka fritt är större!