måndag 20 april 2009

Ahmadinejad kidnappade som väntat Durban ll

Så inträffade det jag och många andra befarat hela tiden. Irans president Ahmadinejad levererade loska efter loska i sitt tal mot staten Israel. Hur i hela fridens namn kan en världskonferens arrangeras i FN:s regi om rasism och mänskliga rättigheter och bjuda in en enda talare som dessutom vill utplåna staten Israel från världskartan?


Det är bra att Sveriges och andra länders delegater reste på sig i protest och lämnade salen men skadan är redan skedd. Antisemiten Ahmadinejad nådde sina mål idag. Han nyttjade hela världspressen precis som Erdogan gjorde i Davos för att utmåla staten Israel som ondskan själv.


FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte stark besvikelse över alla avhopp. Men jag tror inte något annat var möjligt. Misstaget från början var att ge Iran ansvar för arrangemanget. Detta trots erfarenheterna från Durban l i Sydafrika 2001.


Det är också upprörande att läsa socialdemokraternas och vänsterpartiets uttalanden om huruvida det var rätt eller fel av vår ambassadör att lämna salen under talet.


Carina Hägg (s) säger till TT;


"Det är beklagligt att regeringen gett upp. Vi har en lång tradition av starkt stöd till FN. Jag beklagar att regeringen valt att bojkotta konferensen på ministernivå"


Kalle Larsson (V)

"Att Israel är en rasistisk stat är en beskrivning som jag tycker är fullt i överensstämmelse med verkligheten".

Birgitta Ohlsson (FP) talade klarspråk;

"Västvärlden har morskat upp sig värderingsmässigt och satt ner foten rejält. Sveriges beslut, liksom många andra länders, att inte skicka en representant på politisk nivå är en kraftfull markering".

Vi ska också vara medvetna om att förslagen till slutskrivningar fortfarande innehåller föbud mot religionskritik (islamkritik), inskränkningar i yttrandefriheten och antisemitismen fastän antalet sidor är nerbantade från 45 till 17 sidor.

Tyst diplomati må hjälpa ibland men när demokratiska värden är på väg att kidnappas av skurkstater som Iran räcker det inte att hänvisa till processer. Ibland är det nödvändigt att säga ifrån från start. Diktaturer får aldrig sätta agendan för demokratier, det bör bli ledorden för framtiden. Men som sagt, hade jag fått bestämma skulle jag bett Hans Dahlgren lämna konferensen helt.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Läs även: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Sofia Nerbrands ledare, Expressen

22 kommentarer:

Johan K sa...

Jag tycker det hade varit lämpligare att inte närvara överhuvudtaget. Det ser inte bra och civiliserat ut att resa sig och gå ut då en meningsmotståndare talar. Tänker närmast på Bengt Westerberg i början på 1990-talet. Att Iran med AA skulle närvara stod ju klart sedan länge.

Kasra Nour Bakht sa...

Hur fan har du lyckats bli ordförande för Liberal Mångfald, ledamot kommunfullmäktige i Stockholms stad samt riksdagsledamot. Hur dåliga och okunniga måste de andra ha varit som ansökte om samma poster?!?...att säga att Iran är en skurkstat och dra hela befolkning över samma kam. Du borde bojkottas och din blogg borde stängas ner för ett sådant påhopp. Visst ska man inte hacka på andra länder så som Ahmadinejad gjorde, men då ska man fråga sig vad fan gör du nu??....skulle skämmas om jag var Jan Björklund eller någon annan hög uppsatt inom folkpartiet.

Mats sa...

Ja, sossarnas och vänsterpartiets attityd är skrämmande.

Kasra Nour Bakht sa...

Nu ser jag att du måste godkänna kommentarerna..vore grymt fegt att ta bort min första kommentar...

Anonym sa...

Håller med Kalle Larsson. Västvärlden hyckleri är bara förnamnet, tyvärr!
Ahmadinejad gör helt rätt, israel är en apartheid stat som inte följer krigets lagar eller mänskliga rättigheter! Gulan snälla lägg av med hyckleriet!

Daniel sa...

Gulan, förstår din frustration över hur an galen diktator utnyttjar arena för att sprida antisemitisk propaganda. Dock bör det påpekas att Iran som en av 192 medlemsstater plus några ytterligare organisationer var inbjudna att tala.

Att endast Iran valde att skicka sin president eller liknande är knappast FN:s fel.

Jag tycker att de länder som lämnade salen gjorde helt rätt. Men jag tycker också att Norges utrikesminister Stöhre gjorde det bra när han gav Ahmedinejad rätt att uttrycka sin åsikt, men samtidigt påpeka att det är fruktansvärda åsikter som inte hör hemma i ett sådant sammanhang.

Jag tycker det vore fel av Sverige att helt lämna konferensen. Konferensen används av många i fel syfte, dokumentet som förhoppningsvis klubbas de närmsta dagarna är inte bra. Men att lämna konferensen enbart för att en galning utnyttjar det för sina syften vore fel. I alla sammanhang tror jag på inkludering snarare än exkludering. Det finns inget som blir bättre av att Sverige lämnar. Sverige ska vara kvar och uttrycka sin åsikt.

Gulan Avci sa...

Kasra Nour Bakht, jag sitter inte fastklistrad vid datorn och därmed kan det dröja tills kommentarer publiceras på den här bloggen.

Hade jag bott i Iran skulle min blogg läggas ner efter första inlägget och jag sitta bakom galler och bom. Men vi bor i Sverige och här råder yttrandefrihet för dig, mig och alla andra.

Med dina åsikter förstår jag att du inte uppskattar det jag skriver om. Men jag vill vara tydlig med en sak. Jag har aldrig sagt att iranska folket är skurkar, tvärtom har jag många vänner från Iran och varit ganska aktiv för att uppmärksamma studentrörelsen, dissidenters, författares, journalisters och andra människorättsorganisationers arbete och situation i dagens Iran.

Mullaregimen med Ahmadinejad i spetsen kränker mänskliga rättigheter dagligen i Iran. Detta är något som borde oroa dig med.

Johan, jag hade önskat att vi inte närvarade alls, men nu var Hans Dahlgren där och jag tycker han gjorde rätt i att lämna salen.

Johan K sa...

Bäste Gulan, ok. Jag tycker ochså att Svea rike borde haft bättre framförhållning. Jag skrev ju detta såväl i inledningen som i slutet av föregående inlägg. Men Sveriges och många andra staters enligt mitt synsätt ytterst oscivilserade beteende riskerar dessutom endast att ge meningsmotståndaren ett medialt tillika retoriskt övertag. Detta är ju något som AA redan omnämnt och som SVD skrivit om.

Gulan Avci sa...

Daniel, jag tror att vi båda är överens om att yttrandefrihet ska gälla alla. Men vi ska komma ihåg att förslaget om att inskränka yttrandefriheten fortfarande finns kvar.

Den 26 mars antog FN:s människorrättsråd en resolution i precis samma andra som de förslag som ligger för Durban. Inskränkningar i yttrandefriheten och förbud av religionskritik.

Det är bara att beklaga utvecklingen inom FN. Sverige ska vara med och påverka i alla internationella organ vi sitter med i men vi ska inte bidra till att uppmärksamma intoleranta krafter som saknar total respekt för demokrati.

Firestata sa...

Att inte närvara är ett totalt undergrävande av FN och visar vilken vilja det finns bakom de tomma orden om FN som forum, som samarbetscentral och som demokratiseringsprocess.

Det är en signal till alla länder att väst bestämmer dagordningen och om vad som är rätt och fel. Att inte delta utan att vägra “acceptera påhopp” visar att du inte respekterar andras rätt att uttrycka en åsikt i en FN-sal.

Förutom att du är helt främmande för ordet internationellt samarbete visar detta att du inte förstår att pga detta har FN allvarligt skadats. Hur ska FN ha en positiv effekt och nå enighet och samarbete när FN inte klarar av att hantera konflikter utan de rika länderna går när något kommer upp på agendan som de inte gillar?

Oavsett om man vill stödja Israel eller inte så är det fel att vägra delta i ett FN-möte om man tror på FN som organisation, punkt slut. Att vända ryggen mot ord man inte vill höra bryter mot demokratins fundamentala natur vilket visar att du dessutom är antidemokrat.

Tack vare dig och andra som tycker som du är FN nu en död organisation.

Anonym sa...

Kanske kan vara intressant att läsa vad han sa:

De segrande makterna [i världskrigen] kallar sig själva världens erövrare, samtidigt som de nonchalerar och kuvar andra nationers rättigheter genom att påtvinga dem förtryckande lagar och internationella bestämmelser.

Efter andra världskriget gick de så långt som till att göra en hel nation hemlös, med judarnas lidande som förevändning. De skickade emigranter från Europa, Förenta staterna och andra delar av världen, i syfte att etablera en fullkomligt rasistisk regering i det ockuperade Palestina. [representanter från Frankrike, Finland och andra länder syns här resa sig och lämna salen] Faktum är att, som kompensation... [applåder, oväsen] för de ödesdigra följderna av rasism i Europa...
[långvariga rop, oväsen] Som kompensation för de ödesdigra följderna av rasism i Europa, hjälpte de till att föra en ytterst grym och repressiv regim till makten i Palestina.

Det är desto mer beklagligt att ett antal västliga regeringar och Förenta staterna har förbundit sig till att försvara dessa rasistiska folkmordsförövare, samtidigt som väckta samveten och världens frihetssinnade människor fördömer aggression, brutalitet och bombardemang av Gazas civilbefolkning.

[Konflikterna i Irak och Afghanistan var] ett tydligt exempel på egocentrism, rasism, diskriminering eller kränkning av nationers värdighet och oberoende.

Idag står det internationella samfundet inför en typ av rasism som har fläckat mänskligheten. Vid det tredje millenniets början står ordet sionism för rasism som söker falsk betäckning bakom religion och missbrukar religiösa föreställningar för att dölja hat.

Ansträngningar, av politisk och internationell typ, måste göras för att sätta stop för sionisternas och deras anhängares övergrepp.
Regeringar måste uppmuntras och stödjas i kampen för att få bukt med denna barbariska rasism, och försöka förändra de nu rådande internationella mekanismerna.

Ni är all medvetna om den konspiration som vissa makter och sionistiska grupper gjort mot denna konferens... Det måste vidkännas att en bojkott mot en sammankomst som denna är en sann indikation på stöd för ett uppenbart exempel på rasism.

Maestro sa...

Fast vänta lite nu, om Gulan anser sig ha rätt att kalla Iran för skurkstat så har väl Ahmadinejad rätt att kalla Israel för rasistisk stat? Yttrandefriheten gäller väl även honom? Sen vore det intressant att veta vilka belägg Gulan har för att Ahmadinejad vill utplåna Israel från världskartan.

Gulan Avci sa...

Maestro,
Irans president har vid flertalet tillfällen sagt att han vill utplåna Israel från världskartan. Det är väl vid det här laget ingen hemlighet för någon.

Det började redan 2005 under en konferens i Teheran, "en värld utan sionism" som han talade på. Inför 4000 entusiastiska studenter sa han att Israel "måste" utplånas från världskartan. Ahmadinejad är inte den förste iranske ledaren med de här åsikterna men sista hoppas jag.

Someone sa...

http://www.thetruthseeker.co.uk/print.asp?ID=5866


Som sagt innan, varför kan inte högerfolk kolla fakta?

Maestro sa...

Gulan. Kan du ge trovärdig info om att han sagt att Israel ska utplånas? Såvitt jag vet är det en felöversättning från Farsi, eller kanske en medveten feltolkning? Bara för att vissa proisraeler påstår detta regelbundet innebär det ju inte att det är sant.

Atahulk sa...

Det är intressant hur prosionister är mer benägna att diskutera antisemitism, Irans påstådda ambitioner att utrota staten Israel etc. Men de undviker alltid de konkreta frågeställningarna som den sionistiska ockupationen och fördrivningen av Palestinas ursprungsbefolkning,apartheidpolitiken etc.
Jag är inte precis någon beundrare av AA eller mullorna i Iran.
Men bara för det så betyder det inte att om AA påpekar att den judiska staten är rasistisk så innebär det att det inte är det.
För tyvärr är den hebreiska entiteten "as racist as they get" !
Diskutera sakfrågorna istället !

Gulan Avci sa...

Atahulk,

jag försvarar staten Israels rätt att existera lika mycket som jag försvarar palestiniernas rätt till egen stat. Men det är naivt att tro att Israel ska sitta i förhandlingar med Hamas som vill förinta landet. Detta är också inskrivet i Hamas partiprogram.

I en demokrati med fria val är det väljarna som röstar fram och röstar bort en sittande regering.

Nu kommer jag säkert få tio nya kommentarer en del nyanserade andra mindre nyanserade om att Hamas röstades fram av folket. Ja det stämmer men vad har Hamas åstadkommit förutom mer lidande för sitt eget folk? De vägrar upphöra med raketbeskjutning de vill inte ha en fredlig lösning av konflikten. De nyttjar sitt folk och fjärrstyrs av Iran.

Maestro sa...

Så Gulan försvarar palestiniernas rätt till en egen stat? Dessutom anser hon att det inte går att förhandla med Hamas eftersom det i deras partiprogram står att Israel ska förintas. Då kan man ju fråga sig vilka palestinierna ska förhandla med om en palestinsk stat, den israeliska regeringen ledd av Likuds partiledare? http://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm

Där har vi deras synpunkter gällande en palestinsk statsbildning eller inte. Sen är det märkligt att Gulan påstår att Hamas vägrar att sluta med raketbeskjutningar. Fakta är ju att Hamas vill förlänga vapenvilan, förutsatt att erforderliga leveranser av förnödenheter släpps igenom av Israel, vilket Israel vägrar.

Second Opinion sa...

Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling, kritiserar EU-delegaternas uttåg i en intervju med Second Opinion. "Jag har aldrig varit med om en sådan sak under min tid på FN," säger han och kritiserar att medierna inte problematiserat frågan mer. Läs artikeln på www.second-opinion.se, lyft den gärna och skriv egna inlägg.
MVH Second Opinions redaktion

Maestro sa...

Visst var det ett märkligt agerande av EU-delegaterna, men lämmeltåget som gick ut såg ju mer än fånigt ut. Saningen är uppenbarligen besvärlig att höra.

Anonym sa...

Det finns två klassiska påhitt från judehatarna (förutom förnekandet av förintelsen förstås).

Det första är att Irans president aldrig skulle ha påstått att Israel ska utplånas. Det har han gjort, och det vet judehatarna också.

Det andra är att antisemitismen inte finns eftersom "araber är också semiter". Det är ungefär lika begåvat som att påstå att det inte skulle finnas någon rasism eftersom det inte finns några raser. Ifrågasätt i så fall det lämpliga i att använda begreppet antisemitism, men ifrågasätt inte existensen att judehat.

Man kan inte definiera bort judehat eller hänvisa till en persisk översättning av ett enskilt citat för att legitimera 30 år av ayatollahat mot Israel.

Anonym sa...

sanningen är den att ni alla är knäppskallar. Varför försvara den ena och den andra. Alla är skurkstater i det här fallet. Israel och Iran är båda av samma skrot och skit, för att inte nämna Syrien, Turkiet, USA..ja you name it. Hoppas att alla utrotar varandra.. världen är ändå redan korrupt och skadat på alla sätt