tisdag 7 april 2009

Nyamko Sabuni talar klarspråk

I går skrev jag på bloggen att FN:s människorättsråd i en nyligen antagen resolution vill förbjuda religionskritik och inskränka på yttrandefriheten. Dilsa Demirbag-Sten och Arne Ruth skrev en bra och viktig artikel på brännpunkt om detta igår.

Inför Durban ll konferensen i Gneéve finns farhågor att de skrivningar som fanns i första utkastet till dokument med just förbud av religionskritik (dvs förbud av islamkritik), inskränkningar av yttrandefriheten och ensidig kritik av Israel ska smygas in i slutdokumenten.

Tidigare har Sveriges hållning inte varit så tydlig. Man har hänvisat till den gemensamma hållningen i EU. Igår uttalade sig integrations – och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) och sa klart och tydligt att;

”Vi inte accepterar den typ av skrivningar i de dokumenten vi nu har att förhandla om”.

Nyamko Sabuni fortsätter;

”För oss är detta väldigt olustigt. Skulle förhandlingarna visa att de leder tillbaka till att den här typen av skrivningar kommer med så skulle jag vilja rekommendera Sverige att hoppa av”.

Det känns tryggt med en minister som talar klarspråk!

Läs andra relaterade länkar; Dagen, Dick Erixon, Norrköpings tidningars ledarplats,

Läs även andra intressanta åsikter om
, , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nyamko talar alltid klarspråk till skillnad från hennes kollegor i regeringen. Carl Bildt har inte yttrat ett ord om Durban.

Anonym sa...

Varje kultur har sina heliga tabun, även väst.
Hur skulle jag tex behandlas om jag ifrågasatte förintelsen eller påpekade att du och din familj troligen bosatt er i Sverige på falska grunder och således snarast borde återvända hem.

Sancak Beyi Emre sa...

Gulan:

Jag håller med om att man ska kunna få kritisera vad som helst, allt ska vara öppen för diskussion i ett transparant demokratiskt samhälle. Men även denna yttrandefrihet kommer med ett ansvar, det får inte gå ut till den gräns att man kränker människor.
Man kan inte säga vad som helst och gömma sig bakom yttrandefriheten, för den kommer med ett ansvar.

Emre