fredag 24 april 2009

Det blir jämnt!

Även dagens DN/Synovate pekar uppåt för alliansregeringen. Vi leder över oppositionen och det är socialdemokraterna som står för tappet. Fokus är på moderater och socialdemokrater- och småpartierna har hamnat i radioskugga.

Kristdemokraterna har det jobbigast. I flera mätningar, liksom den här, får partiet mindre än fyra procent. Givetvis finns en befogad oro över tillståndet - men ärligt talat tenderar bilden överdramatiseras en aning ibland. Inför förra riksdagsvalet 2006 tampades partiet med samma problem. Vid flera mätningar hamnade kd utanför spärren men när det kom till kritan mobiliserade kärntrupperna. Jag är övertygad om att så är fallet även nästa år.

Det är inte konstigt att fokus ligger på Reinfeldt och Sahlin. Den ene är statsminister vars parti fått historiskt höga siffror. Den andre är ledare för Sveriges största parti, vars siffror också är historiska- fast i motsats riktning.

Just nu är det två ess, fem knäktar och en joker med i spelet. Av medierapporteringen kan man få sken av att essen avgör valet. Men så enkelt är det inte. Faller någon av knäktarna lär vi få se ett nytt politiskt landskap växa fram. Sen ska det ej förglömmas att jokern också kan röra om i grytan. Lyckas de ta plats på spelbrickan lär båda blocken bli beroende av jokern. Men frågan är hur jokern väljer att spela sina kort. Blir det triss, stege, flush eller blackjack?

Oavsett vad så är europaparlamentsvalet viktig för knektarna. Vi går inte till val som allians. Varje parti kommer driva sina hjärtefrågor och det är ett bra sätt att också profilera inför riksdagsvalet. Den möjligheten är viktigare för småpartierna än för moderater och socialdemokrater.

Folkpartiet har den tydligaste EU-profilen. Vi säger varken nej eller nja till EU. Är man för Europatanken ska man rösta på oss. Vi har flera duktiga kandidater. Läs mer om dem på deras hemsidor och bloggar; Marit Paulsen, Olle Schmidt, Cecilia Wikström, Fredrik Malm, Barbro Westerholm, Anders Ekberg, Mailis Orrego Rodriguez.

DN, DN, DN-ledare, DN-grafik, politiska ledarskribenter, SvD, SvD, Analys-Göran Eriksson, SvD

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer: