fredag 10 april 2009

Tamilska tigrarna demonstrerade i 7 timmar

SvD skriver om sitt-demonstrationen som ägde rum intill Sergels Torg igår. En stödgrupp till de tamilska tigrarna i Sri Lanka hade satt sig mitt på gatan vid rondellen och skrek slagord som; Sverige agera, Sverige agera.

Runt 13:30 passerade jag, Fredrik och Kevin rondellen. Trafiken var igenkorkad. Runt 17 gick vi förbi igen och gruppen satt kvar. Polisen dirigerade om trafiken.

Klockan 19 kom jag tillbaks till stan för att träffa Sakine. Gruppen var kvar och nu var det öde i trafiken. Bilar fick vända redan borta vid Åhléns.

Polisens egna bedömningar

"Polisen har dock gjort bedömningen att låta yttrandefriheten gå före och låter därför demonstrationen sitta kvar eftersom den inte utgör något större trafikhinder. Så småningom kommer demonstrationen dock att få flytta på sig".

Visst flyttade demonstranterna på sig men det var 7 timmar senare. Polisens bedömning att låta yttrandefriheten gå före var bra trots att gruppen inte hade demonstrationsrätt. Men hade det inte varit bättre om man bett demonstranterna flytta sig 3 meter åt höger upp på gångbanan och släppt fram trafikanterna?

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en demonstration mot folkmordet i Sri Lanka som dagligen skördar hundratals liv.

Anonym sa...

Varför försöker SVD Junalisten måla demonstrationen som en tiger vänlig demonstration?
det var ju vanliga exil tamiler som bor i Sverige som protesterar för att kräva Svenska regering och EU att stoppa kriget på Sri Lanka.
Ett annat syfte var att pressa singalesiska rasistiska regeringen att inte använda massa otillåtna vapen.
Demonstrationens syfte var ju att rädda tamilska civila från döden.
Varje dag dödads mellan 100-200 civila i Sri Lanka av den lankesiska armén
Så snälla försök inte smutskasta på tamiler som bor i Sverige.

Stefan sa...

I Sverige har man alltid rätt att demonstrera, det är inte samma sak som att söka tillstånd för en demonstration.

Anonym sa...

själv är Jag tamil, men håller inte med de som håller på demonstrera på det här sättet. Man får absolut inte vara hinder för allmänheten.
Dessutom är det LTTE som ligger bakom all dessa demonstration. Man såg det tydligt budskapet var dock att främja Ltte och dennes ledare.

Tamil Youth Organization of Sweden sa...

Här kan vem som helst komma och säga att "själv är tamil",

Därför demonstrerar exil tamiler.
titta på hur den rasistiska Sri lanka regering gör krig mot tamiler

http://picasaweb.google.com/swedish.tamil.forum/20090420_GENOCIDE_OF_TAMILS_IN_SL#
http://picasaweb.google.com/swedish.tamil.forum/
http://www.yarl.com/forum3/index.php?showtopic=56458

Tamil Youth Organization of Sweden sa...

INLEDARE torsdag, 23 april 2009 | 11:19
Sri Lankas långsamma folkmord

Efter det att Sri Lankas cricketlag för en tid sedan anfölls inför en match i Pakistan fick regeringen ett gyllene tillfälle att gråta ut inför omvärlden och tala mänskliga rättigheter. ”Vi fördömer all form av våld”, var utrikesminister (och förre försvarsminister) Rohitha Bogollagamas budskap. För en insatt medmänniska var uttalandet lika befängt som osmakligt.

Ingen del stämmer nämligen överens med verkligheten. Regeringen bedriver en hänsynslös militärkampanj inte bara mot de tamilska tigrarna, LTTE, utan främst mot den obeväpnade och politiskt ignorerade tamilska civilbefolkningen. Tamiler är uppenbart mindre värda än andra i utrikesministerns ögon. Men det är en del av ett större problem: global rasism som har fått gro i okunskap och ignorans. Varje krig har en bakgrund, så även detta. Intresset för tamilernas förvägrade rättigheter och inskränkta tillvaro på Sri Lanka är noll, slentrianbilden av tamilen som ”terrorist” går däremot alltid hem, numera i varje nyhetssändning.

Fria Tidningar har uppmärksammat krigets senaste fas. Båda sidor avrättar krigsfångar, torterar och använder sig av civilbefolkningen och upprättade fredsbyar som kanonmat. Trots konfliktens komplexitet, eller på grund av den, har västvärldens lata bevakning med några få undantag helt utelämnat inbördeskrigets egentliga orsaker, bakgrund och omfattning. Men skulle en sådan granskning visas skulle läsaren inse att situationen på Sri Lanka, och särskilt för tamilerna, är ytterst allvarlig, och att det hela rör sig om politisk, social och mänsklig rensning. Ett långsamt folkmord.

Amnesty beskriver Sri Lankas ”klimat av rädsla” där antalet hot och attacker riktade mot MR-aktivister och journalister runtom i landet har ökat. ”Inget annat än en katastrof”, beskriver Röda korset kriget. Baktanken med militärens offensiv har varit att försvaga LTTE:s eventuella förhandlingsläge.

Men vilken fred erbjuder Sri Lankas regering tamilerna? Är den rättvis, hur mycket har förföljelsen och de förödande militära aktionerna gynnat den lankesiska regimen och alltså ”missgynnat” icke-beväpnade tamilska rörelsers anseende inte bara i en terrorängslig värld, utan främst i deras eget land?

En tamilsk stat ter sig omöjlig efter de senaste veckornas ursinniga strider. Staten är inte intresserad av den lösningen, av bland annat ekonomiska skäl. Så världen kan lägga till ännu ett namn på en redan lång lista över folkgrupper som förvägras en egen stat. Andra är tibetaner, västsaharier, palestinier, kurder, assyrier och moroer i södra Filippinerna.

Tamil Youth Organization of Sweden sa...

Det pågår ett folkmord på Sri Lanka
===================================
I Sri lanka pågår en konflikt sedan 30 år. Det är en bortglömd konflikt. Men den har många likheter med konflikten i Gaza. Också där regnar fosforbomber över inlåst civilbefolkning, skriver Dhano Singham, som själv har en bakgrund från Sri lanka.
Varje gång jag öppnar en tidning eller ser på nyheterna ser jag elände och hemskheter som händer i världen. Oroligheterna kring Israels offensiv mot Gaza har fått oss att inse att det fortfarande finns många konflikter vi bör lösa. Hela världen har riktat ögonen mot Israel och vänt andra konflikter ryggen. Varför är det så? Är det för att konflikterna i Mellanöstern är närmare oss än konflikterna i Afrika och Asien?
Samtidigt som offensiven i Gaza påbörjades har konflikten i Sri Lanka eskalerat. En konflikt som har pågått i 30 år och nu är värre än någonsin.
Sri lanka är en ö vid Indiens sydöstra kust. Sri lankas befolkning består av två etniska grupper; singaleser, som är majoriteten på Sri Lanka och som styr landet, och tamiler som utgör cirka 18 procent av befolkningen.
Liksom Israels utövar Sri lankas regering statsterrorism mot en etniskt minoritet i landet. De senaste 30 åren har det pågått ett systematiskt folkmord på tamiler som tystats ner av den lankesiska regeringen. Den lankesiska regeringen har spridit propaganda och har fått oss här i västvärlden att dra likhetstecken mellan tamiler och den terrorstämplade gruppen LTTE, i folkmun kallade de tamilska tigrarna.
Efter 11 september började begreppet ”kriget mot terrorismen” att användas, framför allt av Bushadministrationen i USA. Man framhävde allting som svart eller vitt, antingen var man ond eller god. Detta gör att vår syn på konflikten i Sri lanka är att den lankesiska regeringen bekämpar terrorism medan de egentligen förintar den tamilska befolkningen. Det är inte ett krig mot terrorismen, det är ett rasistiskt krig mot den tamilska befolkningen. Det enda som hindrar den lankesiska regeringen från att utplåna den tamilska befolkningen är de Tamilska tigrarna, vilka är det tamilska folkets enda skydd. Precis som ANC var för den svarta befolkningen i Sydafrika och som RPF var för tutsierna i Rwanda.
De tamilska tigrarna är en gerillarörelse som terrorstämplats av bland andra USA, Indien och EU. Den enes terrorist är den andres frihetskämpe. Också ANC och deras ledare Nelson Mandela betraktades under många år som terrorister.
Jag säger inte att jag stödjer LTTE, men jag stödjer den tamilska befolkningen i Sri lanka. De har samma rätt att leva där som singaleser. De har rätt till sitt språk, sin religion och sin kultur.
Sedan januari har Sri Lankas regering inlett en offensiv mot de tamilska tigrarna. De har tagit territorium som tidigare har kontrollerats av LTTE i årtionden. I media, både i Sverige och internationellt, har Sri Lankas vinster triumferats och man har konstaterat LTTE:s nederlag. Men man går inte djupare än så, man skriver inte om de civila flyktingar som har hamnat i kläm mellan LTTE och regeringssoldater och som är isolerade från omvärlden. Man tar inte heller upp att regeringen inte tillåter transport av mat, vatten eller medicin, varken till de flyktingar som befinner sig i krigszonen eller till dem som har lyckats fly ut. Att hundratals flyktingar dör av svält är ett faktum.
Sedan januari har regeringen förstört samtliga sjukhus i tamilska områden, 3 540 tamilska flyktingar har mist sina liv, varav över 1 000 var flyktingbarn, 8 370 tamilska flyktingar har rapporteras skadade, alla tamilska skolor har förstörts och samtliga kyrkor har jämnats med marken.
De attackerar även provisoriska sjukhus som sätts upp för att hjälpa skadade flyktingar.
Lankesiska trupper sätter upp ”säkerhetszoner” dit de tvingar in flyktingar för att sedan beskjuta området med bomber. De använder sig bland annat av vitfosforbomber som förorsakar svåra brännskador samt klusterbomber. Användningen av vit fosfor mot civila är förbjuden enligt internationell lag.
Den 14–15 april utfärdades en två- dagars vapenvila, men man fortsatte beskjutningarna av dessa säkerhetszoner.
Precis som i Israel har den lankesiska regeringen förvägrat hjälporganisationer tillträde för att hjälpa de skadade flyktingarna och journalister har blivit bannlysta från krigszonerna och får inte rapportera därifrån.
Detta är skrämmande likt folkmorden i Rwanda 1994. Trots att man visste vad som pågick vägrade flera ledande länder länge att kalla det för ett folkmord. När kommer omvärlden att agera mot folkmorden i Sri Lanka, kommer man att hinna agera innan det är för sent?
Jag älskar Sverige och jag är djupt tacksam över att jag och min familj har fått möjlighet att leva här. Hade inte Sverige hjälpt oss och tagit emot oss med öppna armar hade vi nog blivit utplånade. Sverige har lyckats med något som andra länder inte har: vi lever i fred och det råder jämställdhet oavsett kön, etnicitet, hudfärg eller handikapp.
Men vi inte får nöja oss med vår egen lycka och glömma allt detta hemska som sker på en ö långt borta. Vi måste bli berörda och agera. Vi är inte bara svenska medborgare, vi är alla världsmedborgare!
källa:http://www.fria.nu/artikel/79352