tisdag 7 april 2009

Allt är inte Wanja Lundby Wedins fel (S)ahlin

Jag har själv skrivit ett par kritiska inlägg om LO-bossen Wanja Lundby-Wedins senaste förehavanden. Jag är av samma uppfattning nu som för en vecka sen kring hennes roll i AMF:s styrelse. Antingen visste hon vilka beslut som togs och far med osanningar eller så har hon blivit grundlurad vilket kanske är värre eftersom att hon suttit i styrelsen sedan 1994.

Opinionsmätningarna har länge pekat nedåt för socialdemokraterna. Framförallt har förtroendet för S- ledaren Mona Sahlin minskat. Och helgens två mätningar var droppen som fick bägaren att rinna över. Sahlin tog tillfället i akt att skylla raset på Lundby Wedin.

Ärligt talat är jag förvånad över hur en partiledare gång på gång offentligt avrättar sina medarbetare och kollegor. Först var det Per Nuder som avlägsnades från posten som ekonomisk talesperson, sen var det vänsterpartiet som skulle frysas ut, och nu är det Wedin som fallit offer för Sahlins egna tillkortakommanden.

Lundby Wedin sitter kvar som LO-chef. Men hon har avsagt sig de tunga styrelseuppdragen i bland andra AMF och Aftonbladet. Hon sitter kvar i sossarnas verkställande utskott men uppgiften är svår. Att påstå att Sahlin och Wedin har förtroende för varandra är en sanning med modifikation. Lundby Wedin är förbannad på att Sahlin lagt sig i en LO angelägenhet, och Sahlin är sur på Wedin för att det går dåligt för Sahlin.

Mona Sahlins vapendragare är vingklippt. Vad Wedin ska säga på första maj återstår att se. Att de rika tar från de fattiga tror jag inte lämpar sig för tillfället. Jag tror man snarare ska se s-nedgången i ljuset av att partiet fortfarande inte levererat någon tydlig politik ännu. Och de få utspel som kommit har kritiserats av samarbetspartierna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Så inte konstigt att väljarna tappar förtroende när de aldrig får raka svar på vad sossarna vill.

Läs även andra relaterade länkar; SvD, SvD, SvD, SvD, SvD. DN, DN, DN, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Magnus A sa...

Att vänsterpartiet frös ut var bra. Göran Persson hade nog fortsatt att "frysa ut" påde MP och V, d v s inte startat ett valsamarbete ens med med MP. Göran var solklart avståndstagande till vänsterpartiet.

Du kanske skriver så bara för att spä på missnöje hos s-väljare som köpt medielogike, men i så fall är det väl populism?

Vilket annat skäl har du att tala för vänsterpartiets sak?

Anonym sa...

Mona Sahlin skulle ha bytts ut langt tidigare da hon inte pa nagot omrade ar kvalificerad att vara partiledare utan inkvoterats av misstag.Hennes virriga handlanden och byte av asikter fran dag till dag har ocksa bidragit till att hon idag saknar aven den ringa trovardighet vissa hade for henne.
Hon maste bytas ut for att Socialdemokratena skall ha en chans i kommande val, det ar bara att se resultaten fran de enkater som gjorts for att konstatera detta.
Att ena dagen oreserverat stodja Wanja och nasta dag krava hennes avgang och dag tre valkommna att Wanja stannar allt anpassat efter hur hon tror det paverkar hennes egna mojligheter i kommande val
ar ett falskspel helt vardigt Mona Sahlin.
Det ar hon som skall sparkas ut ,ingen vill ha henne.

Gulan Avci sa...

Magnus,
jag talar inte för vänsterpartiets sak. Det värsta som kan hända Sverige är att vi får en finansminister efter valet som heter Lars Ohly.

Jag försökte visa på hur illa Mona Sahlin hanterar konflikter. Och hur oegenomtänkta hennes utspel är.

Utfrysningen av vänsterpartiet är en viktig faktor som många väljare inte kommer botse ifrån när de röstar nästa år. Och det bekräftar bara bilden av Sahlins oförmåga att hålla ordning i leden och samarbetspartierna.

Allt gott
Gulan

Lars-Erick Forsgren sa...

Gulan, det är klart att allt inte är Wanjas fel.
Men hon har gjort fel, vanligt folk som misskött ett uppdrag som hon gjort (betr AMF) skulle satts under förmyndare.
Och LO-folket vill ha bort henne, fotfolket alltså.

Men när Mona la sig i så slöt LO-ledningen leden.

Läs gärna min blogg. Du verkar mest ha folkpartister i din bloggroll. Men jag är liberal...

Nicklas Eriksson sa...

"Det värsta som kan hända Sverige är att vi får en finansminister efter valet som heter Lars Ohly"

Jo jo, gott om perspektiv är det ont om.

Har inte du släkt som upplevt krig och förföljelse bara en generation bakåt?

intesosse sa...

Mona Sahlin har inte varit tillgänglig för kommentarer. Enligt pressekreteraren har Sahlin påbörjat påskhelgen. Sahlin gömmer sig och Wanja tar smällarna, vilket ledarskap säger jag bara...

Gulan Avci sa...

Lars-Erik, jag läser gärna din blogg men jag är fortfarande folkpartist:)

Jag har hela tiden sagt att Wanja bär stor skuld till sossarnas nedgång, men det är långt ifrån enbart AMF skandalen som bidragit till tappet för sossarna. Förtroendet för Mona Sahlin har fortsatt nedåt månad för månad under ganska lång tid nu.

Därför blir det märkligt när Sahlin uttalar sig och försöker ge all skuld åt Wanja.

Kolla bara på förtroendemätningen som kom idag bland partiledarna. Sahlin ligger näst sist nu före Lars Ohly som ligger sist.

Lars-Erick Forsgren sa...

Gulan. Jag har alltid varit liberal (närmare bestämt socialliberal). Länge var det detsamma som att vara folkpartist. Och det var jag i drygt 50 år, sen kunde jag inte med förfallet längre. Det är deprimerande att möta trogna gamla liberaler, som liksom jag gett hela sina liv för liberalismen, att se hur fp spårat ur. Orden stockar sig i halsen av sorg.
Idag finns ju inte liberalismen, som jag känner den, som ledstjärna i något parti. Små fragment här och där o främst hos enstaka företrädare, men det är inte det som driver partierna. Det är bara makten i sig som är ledstjärnan.