torsdag 23 april 2009

Folkmordet på de kristna hedras på 94 årsdagen

Fredag den 24 april är det 94 år sedan folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer, pontiska greker och andra minoriteter ägde rum i dåvarande ottomanska riket, dagens Turkiet. Även kallat Seyfo (svärdets år)

Armeniska riksförbundet anordnar en heldagsmanifestation vid mynttorget. Vill man hedra offren kan man gå förbi och tända ett ljus.

Program
Datum & tid: Fredag den 24 april 2009.
Kl. 10.00 - 20.00 Utställning med bilder, informationsblad, broschyrer och musik
Kl. 20:00 - 23.00 Tändande av ljus till minne av folkmordets offer
Plats: Mynttorget 1, Stockholm (utanför Sveriges Riksdag).
Arrangör: Armeniska riksförbundet i Sverige

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Sancak Beyi Emre sa...

Tänd ett ljus för alla muslimer som stupade samtidigt ! Eller var de bara kristna som dog ?

Emre

Gulan Avci sa...

Alla människor som fallit offer för folkmordet ska hedras och minnas. Men Emre, runt 1.5 miljoner kristna föll offer för den fasansulla folkmordspolitiken. Detta kan ingen förneka, det borde inte du heller göra. Världens främsta folkmordsforskare är överens om att det var ett folkmord som ägde rum 1915. Jag tycker det är viktigt att man inte sopar undan spåren. Europa har också en del att bearbeta från historien, där är vi nog helt överens.

Sancak Beyi Emre sa...

Kan du slänga upp bevis på detta fröken? Eller lyssnar du på lobby grupper som sprider pengar för att sätta ord i mun på hederlösa politiker ?

Har du tittat i arkiven? Enligt de ottomanska har inga order utfärdats för att utrota kristna, utan flytta dessa ur ett slagfält från en rysk arme som man stundtals samarbetade med.. Sen undrar jag varför Armenien vill att politiker ska avgöra historia och inte forskare med tillgång till samtliga berörda arkiv? Turkiet har öppnat sina arkiv, varför har inte armenien gjort det? Det är dessutom dessa som vill ha en uppklaring .. Jävla sörja de....

Varken du eller jag är utbildade eller opartiska nog för att avgöra vad som hände, inte så att det ensamt blir legitimt iaf. Låt de sakkunniga göra och sluta politisera historia !

Emre

Anonym sa...

Genocide scholars association offically recognizes Ottoman Genocides against Armenians, Assyrians, Greeks, other Christians

Issuing Organization: International Association of Genocide Scholars (IAGS)

Date: December 26, 2007

Du kan läsa mera här:

http://www.genocidescholars.org/aboutus/iagsnews.html

Och klicka sedan på "Read more" under 26 December 2007.

OBS!IAGS är ingen Armenisk, Assyrisk eller Grekisk lobby grupp.

----

Och på tal om arkiven.Taner Akcam som är en Turkisk historiker och forskare hade det här att säga om arkiven:

Erdogan: "Our documents indicate that there is no genocide that has taken place.Those who claim it must prove it. Having simple lobbying activities and trying to
achieve a result in this way is unacceptable to Turkey. "

Akçam: "Our Prime Minister is wrong because we can prove the genocidal intent without any
problems. One set of documentation are the trials in Istanbul between 1919 and 1921. These are the indictments, verdicts, hand-written testimonies and eye-witness accounts which were
recorded during that time. There is a lot of evidence here showing the killing of the
Armenians. The originals of these documents are not known. We assume that they have been
destroyed after Turkish nationalists took over Istanbul. [Turkish officials] only trust the
documents in prime ministerial archive today in Istanbul. I can show very easily, based on
prime ministerial archives, the genocidal intent of Ottoman Turkey. I will publish a book in
the Turkish language in 2008 where I am presenting more than 500 documents from prime
ministerial archives in Istanbul."

Du kan läsa mera här:

http://www.imprescriptible.fr/archives/usa/articles/medill-Reports-6-nov-2007.pdf

----

Faktum är att det var Armenien på 90-talet som var först att föreslå en gemensam Turkisk-Armenisk historie kommission men då var det Turkiet som inte var beredd att acceptera det.

Sancak Beyi Emre sa...

En sak till .. Enligt Ryska arkiv är dessa siffror starkt överdrivna .. Jag börjar klura ut varför armenien inte öppnar sina arkiv.

emre

Gulan Avci sa...

Emre, det stämmer att du och jag inte är forskare, men det finns en bred uppslutning bland folkmordsforksare om att det var ett folkmord som begicks.

Efter förintelsen är folkmordet 1915 det näst mest studerade fallet i modern tid.

Den 8 juni undertecknade ett sextiotal världsledande folkmordsexperter en appell riktad mot svenska riksdagens ledamöter där man avfärdade påståenden om oenighet bland forskare beträffande folkmordet 1915.

Emre, därför faller ditt resonemang platt. Jag politiserar definitivt inte utan hänvisar till en majoritet opolitiska forskare som är rörande överens om vad som hände 1915.

Sancak Beyi Emre sa...

Då kanske man ska undersöka om dessa forskare verkligen var opartiska, ursprung och val av källor... Användes ottomanska arkiv? Återigen, varför öppnar man inte arkiven i Armenien? Är inte det ett måste för att bilda en helhets bild?