onsdag 1 april 2009

Svensk-eritreaner dubbelbeskattas

Uppmärksamheten kring Dawit Isaaks öde har inte undgått någon i Sverige. I dagens expressen går det dessutom att läsa att Eritreanska ambassaden i Stockholm under flera år drivit in extra skatt på två procent från eritreaner som arbetar här. Pengarna skickas via ambassaden till diktaturregimen i Eritrea.

Gör man inte som man blivit tillsagd väntar repressalier i form av trakasserier mot familj och släkt som bor kvar i Eritrea. Åker man själv tillbaks till hemlandet kan man hamna i fängelse.

Vi har all anledning att vara stolta över vår offentlighetsprincip - men när diktaturregimer opererar på svensk mark är det läge att höja på ögonbrynet. Fredrik har själv två förslag som han ska lyfta i riksdagen i en motion.

1. " För det första mot de skyldiga- Om eritreanska ambassaden använder taxeringsuppgifter i Sverige för att beskatta våra medborgare då ska de inte vara diplomater. Då ska vårt rättssamhälle agera".

2. "För det andra för att skydda de utsatta:- De eritreaner som så önskar bör kunna få skyddade inkomstuppgifter".

Läs även andra intressanta åsikter om , , , fredrik malm

5 kommentarer:

Mikael Griffin sa...

Hej Gulan,

Det är mycket vanligt med "dubbeltaxering" runtom i världen. Sverige har avtal för att reglera detta med många länder genom dubbelbeskattningsavtal. Nu verkar det inte finnas ett sådant avtal och då är det landets (Eritreas) lagar och regler som gäller. Självklart om medborgaren inte längre är Eritreansk, så inkräktas personens rättigheter men om personen inte avsäger sig sina tidigare ID handlingar så kan det nog tvistas ytterligare om Eritreas lagar är skrivna på så sätt.

Nu är det egentliga problemet att den så kallade presidenten varken för demokrati eller lagberedning.

jurstud sa...

Jag hoppas att alla är medvetna om att Sverige också dubbelbeskattar svenskar som bor i utlandet om dom har väsentlig anknytning till Sverige. (iofs bara på överskjutande de i förhållande till svenska skatten, men iafl).

Anonym sa...

Frågan är varför dom ska ha rätt att sitta med dubbla medborgarskap. Man kan inte både ha kakan och äta den. Nästa steg är väl att som i David I:s fall åka tillbaka och sedan ska Sverige engagera sig när han får problem. Det är inte rätt, om han kan åka tillbaka så borde man dra in hans Svenska medborgarskap. Vad gäller skatten har jag en viss förståelse för att dom gör som dom gör eftersom alla som bosätter sig i västvälden får klart högre levnadsstandard och borde dela med sig till sitt hemland, speciellt när man sitter med dubbla medborgarskap. Sedan ska man inte sticka under stolen med att Eritrea är ett land med stora problem på flera områden.

Anonym sa...

Here we go again, another "tyckare" in the "Eritrean Bashing weeks #3".

Alla Eritrean kan välja att betala eller ej 2% skatt. Om man inte gör det så kan man inte förvänta sig att få service när man åker till Eritrea t ex när man ska köpa hus eller start företag. Annars om man ska bara festa och turista behöver man inte betala något.

Gulan Avci sa...

Det är även andra grupper som har dubbel medborgarskap. Jag tycker själv det kan vara problematiskt, men för en del människor handlar det faktiskt om möjligheten att kunna åka tillbaks till hemlandet och besöka familj och släkt.

Tvångsbeskattningen berör inte enbart de som blivit svenska medborgare. Men att ett annat land, ett diktaturland dessutom nyttjar svensk beskattningssystem är farligt och här bör regeringen faktiskt agera.

Jag tillhör själv skaran av personer som årligen skickar våra kläder till fattiga i Turkiet. Jag donerar pengar till canserfonden, rädda barnen och frälsningsarméns bössor på stan. Men jag är inte tvingad till det.