torsdag 30 april 2009

Trevlig valborg!

Härligt med sol och värme nu när långhelgen inletts. Jag önskar er läsare en riktigt trevlig valborgsfirande.

Helgen blir händelserik. Jag har en lång- att- göra- lista att beta igenom. Dessutom ska det förberedas för Fredriks 32 års kalas:) därför är första maj en utmärkt dag för att göra det man annars skjuter framför sig.

Gulan

onsdag 29 april 2009

Mona Sahlins skuggbudget inte trovärdig

Är någon förvånad över Socialdemokraternas skuggvårbudget som presenteras på DN-debatt idag? Sedelpressen går i högvarv som vanligt. Några löften från Sahlin och Östros är 100 000 nya jobb, 15 miljarder till offentlig sektor och överskott i statens finanser. Allvarligt talat övertrumfar det här det mesta.

Sahlin står inte stadig, hon missleder väljarna varannan vecka genom olika utspel som skapar total förvirring. Ett tydligt exempel är löftet om överskott i statsfinanserna. Det innebär kort sagt rejäla skattehöjningar samtidigt som hon accepterar både steg ett och steg två i regeringens jobbskatteavdrag.

I sossarnas värld ska man både ha kakan och äta upp den. Den gnutta trovärdighet Sahlin hade kvar bland allmänheten tror jag gick upp i rök idag.

Med Sahlin och Östros ekonomiska politik kommer låg och medelinkomsttagare drabbas värst. Inte bara kommer de fråntas den extra tusenlapp de får via jobbskatteavdraget, de kommer dessutom tvingas betala kanske en extra tusenlapp för att finansiera s-kalaset.

Mona Sahlin tog inte med Lars Ohly i S och MP samarbetet just med hänvisning till vänsterpartiets ”ansvarslösa” ekonomiska politik. Men med dagens utspel har Mona Sahlin boxat in sig själv i samma ringhörna som Ohly.

Läs: DN-debatt, SvD, Brännpunkt, Expressen

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

tisdag 28 april 2009

Skrämmande utveckling i Rosengård

Det som händer i Rosengård är en tragedi. När brandkår- och ambulanspersonal slutar rycka ut till området för att säkerheten för personalen inte kan garanteras har något gått jäkligt snett.

Jag har stor respekt för att brandmannen Henrik Persson nu hoppar av som styrkeledare. Långt ifrån alla men tillräckligt många ungdomar saknar respekt för andra medborgare. För vad som händer nu är att alla Rosengårdsbor blir kollektivt bestraffade.

Det talas mycket om vilket ansvar samhället har. Samhället har givetvis ett ansvar att erbjuda alla medborgare fungerande verksamheter. Men föräldrar har det yttersta ansvaret för sina barn. Jag har svårt att förstå hur ett barn i 11 års åldern får vara ute halva natten.

Skräckscenariot är att något allvarligt händer. Kanske att en nära anhörig, bekant eller vän till de stenkastande ungdomarna drabbas av allvarlig sjukdom eller vistas i utrymmen det börjar brinna i och ingen kommer till deras undsättning. Jag hoppas vi slipper den dagen men jag blir inte förvånad om vi tvingas genomleva en sådan dag.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

söndag 26 april 2009

Artikel om hederskultur

Idag publicerar Uppsala Nya Tidning en debattartikel om hederskultur och hedersrelaterad våld som jag och min riksdagskollega Nina Larsson har skrivit.


Demokrati måste gälla alla

HEDERSKULTUR. Att inte bekämpa kvinnoförtryck bland människor, bara för att de är invandrare, menar vi är rasistiskt. Männi­skor som varit förtryckta i sina forna hemländer får inte bli förtryckare i det nya landet, skriver Gulan Avci och Nina Larsson.

Senaste tiden har debatten om hederskultur och hedersrelaterat våld återigen uppmärksammats i den offentliga debatten. Det är bra. Svenska institutioner och myndigheter har saknat adekvat kunskap kring fenomenet under lång tid.

I dag finns både forskning och utredningar som svart på vitt visar att hederskulturen existerar och är utbredd. Med stöd av fakta är det dags att gå från ord till handling.En kartläggning beställd av Stockholms stad visade att 4000 ungdomar i Stockholm lever i hederskulturen. Våld och förtryck hör till vardagen. Undersökningen är gjord bland niondeklassare men betydligt fler barn och ungdomar i hela landet är drabbade. Mörkertalet är mycket stort.

Alltför länge har vissa sedvänjor accepterats i Sverige. Trots att det strider mot lagstiftningen och demokratins värdegrund om alla människors lika värde. Hela samhället har tagit skada, men framför allt har ungdomar med invandrarbakgrund berövats sin frihet och fråntagits rätten att bestämma över sina egna liv.Debattklimatet är fortfarande infekterat.

Tyvärr har delar av vänstern vägrat erkänna att hederskulturen existerar. Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman vill göra gällande att allt våld och förtryck mot kvinnor har samma mekanismer. Den tidigare socialdemokratiska regeringens statlige utredare om etnisk diskriminering och maktstrukturer Masoud Kamali menar att man "gör en jättestor grej av att några invandrartjejer blivit utsatta för så kallat hedersrelaterat våld".Schyman och Kamali hävdar att det är rasistiskt att ifrågasätta och peka ut vissa grupper och kulturer.

Vi menar att det är rasistiskt att inte bekämpa kvinnoförtryck hos människor bara för att de är invandrare.Med detta synsätt bidrar vi till att förstärka "vi" och dom"-tänkandet. Männi­skor som varit förtryckta i sina forna hemländer blir förtryckare i det nya landet. Detta får vi aldrig acceptera. Med risken för att uppfattas som rasister eller blattealibin vill vi vara tydliga med två saker.

För det första: Vi som lever i Sverige måste vara överens om att de grundvärderingar som svenskar i generationer kämpat för - demokrati, jämställdhet och jämlikhet - ska skyddas och värnas av oss alla.Det är en absolut nödvändighet att underkasta sig den principen om mångfaldssamhället ska överleva.

För det andra: svenskhet innebär inte att alla ska vara likadana eller bli svenskar. Vi måste kunna bejaka våra ursprung och olikheter men ha gemensamma arenor att mötas på. Det ska vara möjligt att fira midsommar, ramadan och Yom Kippur.

- Vi måste arbeta med att påverka attityder redan från barnsben. Redan i förskolan ska barn lära sig respektera varandra.

- Skolan ska vara frizon för elever i hederskulturen. I den nya skollagen ska dagens dispens som möjliggör för föräldrar att inte låta sina barn delta i vissa undervisningsmoment som, idrott, simning, sex- och samlevnadskunskap tas bort.

- Staten bör ansvara för en jourenhet som tjejer och killar kan vända sig till innan de reser tillbaka till hemlandet. Dyker inte eleverna upp efter skolloven bör man utreda elevens frånvaro omedelbart. Skolan, socialtjänsten och polisen bör vara involverade.

- Samhällskurs om demokrati och mänskliga rättigheter ska vara obligatoriskt för alla som flyttar till Sverige, oavsett om man ämnar bli svensk medborgare eller inte.

Hederstänkandet försvinner inte av sig självt. Vi får heller inte vara naiva och tro att vi kan trolla bort problemen över en natt. Men vi upplever att arbetet går i rätt riktning. Fler vågar ta debatten och frågan är inte begränsad till debattörer med invandrarbakgrund.

Nya generationer föds och växer upp i Sverige. De går i skolan, lär sig språket och deltar i samhället på annat sätt än deras föräldrar. Men de som lever i hederskulturen här och nu behöver samhällets hjälp. Alla har ett ansvar, såväl politiker som övriga samhället.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

lördag 25 april 2009

Alla samhällsmedborgare måste visa civilkurage

Igår natt var jag på väg hem från en middag med två andra tjejkompisar. Vi promenerar längs Odengatan och plötsligt springer en kille ut på vägen. Efter kommer fyra andra killar. De hinner ikapp och fäller honom mitt på vägen. De sparkar på hans huvud och resten av kroppen. Det är fullt med människor på plats, men INGEN reagerar.

Jag och mina tjejkompisar springer fram av ren impuls och försöker stoppa killarna. Det blir hotfull stämning En av oss försöker putta bort en av dem. Jag gräver efter mobilen i väskan och ringer polisen. Fortfarande ingen som reagerar. Vi skriker på hjälp och killarna springer iväg. Han som blivit slagen reser sig. Killarna kommer tillbaks och börjar jaga honom igen. Han får några smällar till. Först nu reagerar två vakter, men det är försent. Killen har fått antal sparkar mot huvudet och resten av kroppen.

Polisen är på plats nu. De börjar förhöra folk och ber oss vänta eftersom att jag ringde polisen. I fyrtio minuter står vi där. Under tiden pratar vi med två andra killar som varit på krogen där det hela började. Vi frågar varför de inte reagerade, de säger; "hade vi gått emellan hade vi också blivit nedslagna". "Det är lättare för en tjej att stoppa ett bråk".

Jag var skärrad hela vägen hem. Killarna var runt 20-25 år, kanske yngre. Trots intensiva kampanjer senaste åren mot det meningslösa våldet och två unga människors död, Riccardo och Ahmed, även kallad "Romario" verkar vi inte lärt oss så mycket.

Om alla reagerade och ingrepp i tid så skulle kampen mot det meningslösa våldet kännas äkta. Men när man tyst står och ser på när en person ligger hjälplös på marken har vi alla misslyckats. Vi har alla ett ansvar som samhällsmedborgare.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

fredag 24 april 2009

Det blir jämnt!

Även dagens DN/Synovate pekar uppåt för alliansregeringen. Vi leder över oppositionen och det är socialdemokraterna som står för tappet. Fokus är på moderater och socialdemokrater- och småpartierna har hamnat i radioskugga.

Kristdemokraterna har det jobbigast. I flera mätningar, liksom den här, får partiet mindre än fyra procent. Givetvis finns en befogad oro över tillståndet - men ärligt talat tenderar bilden överdramatiseras en aning ibland. Inför förra riksdagsvalet 2006 tampades partiet med samma problem. Vid flera mätningar hamnade kd utanför spärren men när det kom till kritan mobiliserade kärntrupperna. Jag är övertygad om att så är fallet även nästa år.

Det är inte konstigt att fokus ligger på Reinfeldt och Sahlin. Den ene är statsminister vars parti fått historiskt höga siffror. Den andre är ledare för Sveriges största parti, vars siffror också är historiska- fast i motsats riktning.

Just nu är det två ess, fem knäktar och en joker med i spelet. Av medierapporteringen kan man få sken av att essen avgör valet. Men så enkelt är det inte. Faller någon av knäktarna lär vi få se ett nytt politiskt landskap växa fram. Sen ska det ej förglömmas att jokern också kan röra om i grytan. Lyckas de ta plats på spelbrickan lär båda blocken bli beroende av jokern. Men frågan är hur jokern väljer att spela sina kort. Blir det triss, stege, flush eller blackjack?

Oavsett vad så är europaparlamentsvalet viktig för knektarna. Vi går inte till val som allians. Varje parti kommer driva sina hjärtefrågor och det är ett bra sätt att också profilera inför riksdagsvalet. Den möjligheten är viktigare för småpartierna än för moderater och socialdemokrater.

Folkpartiet har den tydligaste EU-profilen. Vi säger varken nej eller nja till EU. Är man för Europatanken ska man rösta på oss. Vi har flera duktiga kandidater. Läs mer om dem på deras hemsidor och bloggar; Marit Paulsen, Olle Schmidt, Cecilia Wikström, Fredrik Malm, Barbro Westerholm, Anders Ekberg, Mailis Orrego Rodriguez.

DN, DN, DN-ledare, DN-grafik, politiska ledarskribenter, SvD, SvD, Analys-Göran Eriksson, SvD

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

torsdag 23 april 2009

Folkmordet på de kristna hedras på 94 årsdagen

Fredag den 24 april är det 94 år sedan folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer, pontiska greker och andra minoriteter ägde rum i dåvarande ottomanska riket, dagens Turkiet. Även kallat Seyfo (svärdets år)

Armeniska riksförbundet anordnar en heldagsmanifestation vid mynttorget. Vill man hedra offren kan man gå förbi och tända ett ljus.

Program
Datum & tid: Fredag den 24 april 2009.
Kl. 10.00 - 20.00 Utställning med bilder, informationsblad, broschyrer och musik
Kl. 20:00 - 23.00 Tändande av ljus till minne av folkmordets offer
Plats: Mynttorget 1, Stockholm (utanför Sveriges Riksdag).
Arrangör: Armeniska riksförbundet i Sverige

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

onsdag 22 april 2009

Växla inte från två till fem på en gång

Statsminister Fredrik Reinfeldt är på statsbesök i Turkiet. Det är bra att Sverige är tidigt ute och förbereder inför EU-ordförandeskapet 1 juli. EU befinner sig i ett vakuum för tillfället. Ordförandelandet Tjeckien saknar politiskt ledarskap sedan regeringen i Prag abdikerat. Därför åvilar extra ansvar på Sverige att ta sig an en del viktiga framtidsfrågor. En sådan fråga är Turkiets medlemskap i EU.

I över 40 år har Turkiet blickat mot den europeiska kontinenten. Jag tycker det är bra att Turkiet en vacker dag blir medlem i EU men resan är lång och det finns ett antal krav som ska uppfyllas först.

Köpenhamnskriterierna som består av ekonomiska, administrativa och politiska kriterier är grundläggande för alla ansökarländer. De går kort ut på att respektera demokratiska principer, ha en fungerande marknadsekonomi och kunna hantera EU:s lagar och regler. Svårare än så är det inte. Men i fallet Turkiet är det problematiskt.

Turkiet har sedan dess bildande 1923 varit centralstyrt. Makten har växlat mellan militär och nationalistiska partier. Hela det turkiska samhället är uppbyggt kring turkiskhet vilket stadgas klart och tydligt i konstitutionen. Det finns således inget utrymme för pluralismen eller mångfaldstänkande baserat på lika rättigheter för alla människor utifrån ett etniskt, kulturellt och politiskt perspektiv.

Det jag finner oroande är hur inställningen till turkiskt medlemskap varierar bland EU länder. Entusiasterna vill få med Turkiet fort som ögat. Skeptikerna hänvisar till att Turkiet är muslimskt, har för stor befolkning, inte tillhör den europeiska kontinenten, varnar för massinvandring, rubba maktbalansen inom EU, att det skulle bli konkurrens om jobben osv. Därför föreslår en del länder priviligierat partnerskap.

Sällan hör man i debatten om mänskliga rättighetsperspektivet. Vikten av att Turkiet faktiskt tar itu med sin historia. Garanterar minoriteter fullständiga rättigheter som också stadgas i konstitutionen. Tillåter fri debatt och erkänner folkmordet på de kristna 1915. Löser kurdfrågan, löser Cypernfrågan.

Sverige har ett unikt tillfälle att under sin tid som ordförandeland uträtta en hel del bra saker. Men det förutsätter att vi inte växlar från två till fem, då blir det tomgång och motorn riskerar paja och i dessa dar är det svårt att få tag på reservdelar. Vi bör hasta med motta. Vi behöver inte hela tiden visa att vi är bäst i klassen, risken annars är att resultatet blir innehållslöst. Och det tjänar ingen på. Varken Turkiet eller EU.

Läs: DN, DN-ledare DN, DN, SvD, SvD

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

måndag 20 april 2009

Ahmadinejad kidnappade som väntat Durban ll

Så inträffade det jag och många andra befarat hela tiden. Irans president Ahmadinejad levererade loska efter loska i sitt tal mot staten Israel. Hur i hela fridens namn kan en världskonferens arrangeras i FN:s regi om rasism och mänskliga rättigheter och bjuda in en enda talare som dessutom vill utplåna staten Israel från världskartan?


Det är bra att Sveriges och andra länders delegater reste på sig i protest och lämnade salen men skadan är redan skedd. Antisemiten Ahmadinejad nådde sina mål idag. Han nyttjade hela världspressen precis som Erdogan gjorde i Davos för att utmåla staten Israel som ondskan själv.


FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte stark besvikelse över alla avhopp. Men jag tror inte något annat var möjligt. Misstaget från början var att ge Iran ansvar för arrangemanget. Detta trots erfarenheterna från Durban l i Sydafrika 2001.


Det är också upprörande att läsa socialdemokraternas och vänsterpartiets uttalanden om huruvida det var rätt eller fel av vår ambassadör att lämna salen under talet.


Carina Hägg (s) säger till TT;


"Det är beklagligt att regeringen gett upp. Vi har en lång tradition av starkt stöd till FN. Jag beklagar att regeringen valt att bojkotta konferensen på ministernivå"


Kalle Larsson (V)

"Att Israel är en rasistisk stat är en beskrivning som jag tycker är fullt i överensstämmelse med verkligheten".

Birgitta Ohlsson (FP) talade klarspråk;

"Västvärlden har morskat upp sig värderingsmässigt och satt ner foten rejält. Sveriges beslut, liksom många andra länders, att inte skicka en representant på politisk nivå är en kraftfull markering".

Vi ska också vara medvetna om att förslagen till slutskrivningar fortfarande innehåller föbud mot religionskritik (islamkritik), inskränkningar i yttrandefriheten och antisemitismen fastän antalet sidor är nerbantade från 45 till 17 sidor.

Tyst diplomati må hjälpa ibland men när demokratiska värden är på väg att kidnappas av skurkstater som Iran räcker det inte att hänvisa till processer. Ibland är det nödvändigt att säga ifrån från start. Diktaturer får aldrig sätta agendan för demokratier, det bör bli ledorden för framtiden. Men som sagt, hade jag fått bestämma skulle jag bett Hans Dahlgren lämna konferensen helt.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Läs även: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Sofia Nerbrands ledare, Expressen

Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato

Idag skriver Allan Widman, talesperson för folkpartiet i försvarsfrågor på Expressens debattsida om varför Sverige bör ansöka om medlemskap i NATO. Det är hög tid att Sverige ansluter sig till den militära alliansen, men vi lär få vänta ett tag till eftersom att de andra partierna inte har samma inställning.

200 år av alliansfrihet är något de flesta är stolta över. Men vi måste också se till den verklighet vi lever i idag. Bara i vårt närområde har vi Ryssland. När Sovjetunionen föll drog de flesta en lättnadens suck. I Ryssland skulle ny era inledas kantad av demokrati, mänskliga rättigheter och internationellt samarbete.

Den nya epoken inleddes med Boris Jeltsin. Den förste demokratiskt valde presidenten som satt mellan åren 91-99. Vi trodde att den stora björnen gått i idé för gott, men den vaknade till liv igen och uppenbarade sig i Vlademir Putin. Sedan dess har det gått utför. Rysslands senaste krig i Georgien är ett tydligt exempel på att vår kontinent inte står säker.

Sverige är ett litet land, vi kan inte försvara oss själva, vår demokrati och frihet utan skydd utifrån. Vi deltar idag i en rad internationella uppdrag under Natos flagga. Vi verkar för att införa fred och frihet i andra delar av världen. Det är cyniskt att tro att andra ska göra jobbet och vi vara med halvdant vid sidan.

Förutom Ryssland har vi också hotet från islamismen. Terrorattackerna 11 september var inte bara riktat mot USA utan mot hela den demokratiska världen. Vi har sett det i London, Madrid och Bali. Än är det inte försent att gå med i nato. Svenska folkets inställning har de senaste åren blivit alltmer positiv, frågan är bara när det vänder i det politiska landskapet.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

söndag 19 april 2009

Besök även Diyarbakir och Midyat Reinfeldt!

På tisdag reser statsminister Fredrik Reinfeldt till Turkiet. Reinfeldt ska bland annat diskutera svenska EU-ordförandeskapet, Turkiets medlemskapsförhandlingar, finanskrisen och klimatfrågan med Turkiets premiärminister Erdogan. Läs hela programmet här.

Statsministern ska även hinna med en resa till staden Kulu/Konya. I Sverige bor 30 000 turkar och många kommer just från den staden. Det är bra initiativ av statministern.

Jag tycker att Reinfeldt även borde träffa kurder i Diyarbakir och assyrier och syrianer i Midyat. De har säkert en och annan synpunkt på Turkiets medlemskapsförhandlingar som kan vara värdefulla för EU och Sverige att ha med i bagaget när vi tar över ordförandeklubban 1 juli i år.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo har ställt en skriftlig fråga till statsministern med anledning av hans resa

Även journalisten Gurgin Bakircioglu skriver ett utmärkt inlägg på Newsmill
Kurder tar

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

Nya mätningar visar på nya framgångar för alliansen

Idag presenterar både SvD/sifo och Skop mätningar för april. I skop får alliansen 50,6 och oppositionen 45,5 procent. Sifo visar på mera jämnt lopp, oppositionen leder med 1,2 procent. Båda mätningarna är förstås glädjande, men det finns anledning till återhållsamhet. Det är 17 månader kvar till riksdagsvalet. Vi har ett EU-val framför oss och mycket kan hända under den återstående perioden.

Klart är dock att väljarna har förtroende för alliansregeringens sätt att leda landet. De vet att finanskrisen inte är startad i Sverige utan i vår omvärld. Vi är ett av världens mest exportberoende land. Lågkonjunkturen har slagit ner som en blixt i nästan hela världen och detta påverkar vår ekonomi och vår arbetsmarknad hårdare än andra länder.

För två veckor sedan presenterades två mätningar som gjorde moderaterna till Sveriges största parti. Kristdemokraterna och centern hamnade utanför. Idag ligger centern över spärren i båda mätningarna medan kd endast klarar sig i sifo. I skop får partiet 3,9. Opinionsmätningar är bra och viktiga parametrar som ger fingervisning om hur tillståndet ser ut i det politiska landskapet.

Men resultaten kan se väldigt olika ut. Ta bara miljöpartiet som exempel. I sifo får partiet över 8 procent och i skop backar de till 5.0. Båda instituten hävdar att siffrorna är statistiskt säkerställda. Mitt parti, folkpartiet liberalerna ökar i båda mätningarna. Det är viktigt att komma ihåg att alla tillfrågade inte svarar på frågorna. Och viss procent ligger inom felmarginalen. Väljarna är väldigt rörliga, en händelse som får stort utrymme i medierna påverkar valet av både parti och block. Moderaternas historiska uppgång för två veckor sedan får man nog se i ljuset av AMF och Wanja Lundby Wedin skandalen.

Alliansen uppsving och sossarnas tapp senaste året är dock statistiskt säkerställd. Mona Sahlin har varit ledare för socialdemokraterna i två år och än finns inga färdiga förslag till ny politik. Sahlin är väl medveten om att nästa val kommer att avgöras i storstäderna och av medelklassen.

Det är ingen hemlighet att Sahlin flörtar med medelklassen, men väljarna tar henne inte på allvar. De vet att hon är beroende av Lars Ohly som vill göra livet surt för dem med sin ekonomiska politik.

När detta är sagt vet vi lika mycket idag som förra året om den röd-gröna alliansen. De har tillsatt fem arbetsgrupper som ska presentera sina förslag några månader innan riksdagsvalet nästa år. Sossarna har kongress i höst och där ska partiets egen politik klubbas igenom.

Jag kommer ihåg vad som hände 2005 när dåvarande skolminister och nuvarande partisekreterare Ibrahim Baylan skulle får ombuden att anta en ny linje i skolpolitiken. Baylan läxades upp rejält av ombuden och skickades tillbaks till utbildningsdepartementet utan att ha fått igenom ett enda förslag.

Läs också; Expressen, Bert Karlsson Expressen-debatt, Aftonbladet,

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

lördag 18 april 2009

Inga svenska ministrar på Durban ll

Uppdatering; Sverige skickar en delegation på tjänstmannanivå till Genéve. Utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg att "vi blir kvar i processen för att värna de framgångar vi haft". Framgången består ju i att vi inte deltar på ministernivå.

Även Nederländerna, Australien och Italien stannar hemma. En rad andra länder gör som Sverige och skickar tjänstemän. Läs DN, SvD, mitt inlägg igår

Efter många turer fram och tillbaks har Svenska regeringen satt ner foten en gång för alla. Inga svenska ministrar deltar på FN konferensen i Genéve på måndag. Det meddelade integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni igår.

Eventuellt skickas en delegation på tjänstemannanivå. Om slutskrivningarna fortfarande innehåller inslag av förbud av religionskritik, begränsningar i yttrandefriheten och ensidig kritik mot Israel då uteblir vi helt. Förhoppningsvis vet vi måndag morgon hur det blir med det.

Hade jag fått bestämma skulle vi göra som USA, Israel och Canada och bojkotta konferensen helt. Ingen svensk representant ska socialisera i samma salonger som Irans president. Men det finns anledning att vara glad. Bra jobbat Jan Björklund och Nyamko Sabuni.

Läs också fred i mellanöstern, Leffe 45, Svensk historia, Svansbro

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

tisdag 14 april 2009

Hederskulturen en fråga för hela samhället

S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul skriver på Newsmill om undersökningen om hedersförtryck som presenterades igår. Läs gårdagens inlägg på bloggen.

Pekgul har varit tydlig röst i hedersdebatten. Men jag blir ändå förundrad över hur lätt det kan vända när man sitter i opposition. Pekgul tenderar att göra en Schyman när hon vill jämföra svenska ungdomar med ungdomar som lever i hederskulturen. Det är två saker jag inte förstår mig på i resonemanget.

”Men, Ulf Kristersson, det är inte tjänstemännens medvetande som brister. Felet ligger i första hand hos politiker som vägrar se konsekvenserna av sina beslut”.

Din kära partiledare och dåvarande integrationsminister Mona Sahlin vägrade ta ordet heder i sin mun fram till att Fadime Sahindal blev brutalt mördad av sin far. Polis, vård, skola, socialtjänst och hela rättsväsendet har länge saknat kunskap om hederskulturen. I det politiska fältet har det rått totalt vakuum. Och statliga utredare som Masoud Kamali (S) har i flera år förnekat förekomsten av hederskultur. För det andra.

”även invandrarföräldrar, ska kunna ta diskussionen med fjortonåringen som vill vara ute sent på kvällen utan att vara rädd för att de sociala myndigheterna ska gripa in. Om föräldrar som sätter normala krav på sina barn blir misstänkliggjorda kommer de att uppfatta samhället fientligt”.

Jag känner många invandrare, även kurder som är väldigt liberala men menar att det finns gränser för vad man får göra som barn, ungdom och vuxen. Att föräldrar skulle känna sig misstänkliggjorda för att deras barn inte får ränna runt på nätterna när de är 13-14 år tror jag inte alls på. Pekgul pekar på fel problem.

Det handlar om att arbeta på olika fronter. En sådan sak är att stärka det rättsliga stödet för personer som tvingas leva hedersrelaterade liv. Inom skolans område bör dagens dispens (befrielse från undervisning i grundskolan) avskaffas i den nya skollagen som eventuellt klubbas igenom nästa år. Detta skriver Stockholms stads skolborgarråd Lotta Edholm (FP) om på Newsmill.

Idag lägger skollagen stort ansvar på rektorer och lärare. Det kan innebära konflikt mellan skola och föräldrar. Men det handlar ibland också om pengar. Skolledarna är rädda för att föräldrar byter skola och därmed ryker skolpengen. Med ett förbud av dispens kan alla elever garanteras jämlik skolgång och rektorerna behöver inte stå inför valet och kvalet.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

måndag 13 april 2009

Vems heder sitter mellan dina ben?

En ny undersökning visar att över 4000 ungdomar bara i Stockholm lever hedersrelaterade liv. 2000 niondeklassare från skolor i innerstan och förorten har besvarat en enkät på uppdrag av Stockholm stad. Resultaten visar att våld och förtryck hör till mångas vardag.

23 procent, av flickorna har uppget att de förväntas vara oskulder tills de gifter sig och att de inte får ha någon pojkvän.

16 procent av flickorna får inte ha killkompisar och får inte bestämma själva vem de ska gifta sig med.

7 procent av flickorna och 3 procent av pojkarna utsätts för den allvarligaste formen av förtryck, kränkningar, hot och våld.

Det är ju bra att politiker i Stockholm fått upp ögonen för en grupp som är så utsatta i samhället. Folkpartiet har i flera år tagit upp hedersproblematiken. När vi satt i opposition tog den socialdemokratiska regeringen inte frågorna på så stort allvar. Integrationsministrar avlöste varandra och de gjorde inte ens hälften av vad nuvarande integrationsministern gjort på bara två år vid posten.

Den här undersökningen är gjord på niondeklassare. Går man ner i åldrarna inser man genast att detta bara är toppen av ett isberg. Många ungdomar, tjejer och killar föds in i hederskulturen trots att de föds och växer upp i Sverige.

Ibland måste man som politiker våga ta beslut utan att analysera sönder ett problem. Att tillsätta en massa utredningar och lagra dom på varandra hjälper inte de som behöver samhällets hjälp.

Socialborgarrådet i Stockholm har iaf rätt när han säger att;

"Det är inte tillåtet i Sverige för vuxna människor, inte ens för föräldrar, att hindra barnen från att leva fullständiga liv, självständiga liv"

SvD, SVT

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

söndag 12 april 2009

Islamdebatten behöver nyanser

Sakine Madon skriver som vanligt uppfriskande i Expressen. Hennes senaste text handlar om islamofobi. Andreas Malms bok ”Hatet mot muslimer” har senaste veckorna blivit föremål för debatt. Men som vanligt begränsas diskussionen till kränkthet, yttrandefrihet och rasism.

Idag är det svårt att föra ett seriöst samtal om islams roll i ett modernt, sekulariserat samhälle. Vänsterdebattörer som Andreas Malm, Lars Ohly och Per Gahrton har tagit som vana att stämpla ut ”de andra” som inte tycker som ”dom själva” som rasister. Är man dessutom invandrare, liberal och kvinna får man räkna med att bli kallad Husneger, Onkel Tom och Blattealibi. Några som fått smaka på vänsterns förnedrande salvor är, Dilsa Demirbag- Sten, Nyamko Sabuni, Sakine Madon och jag själv.

Vänstern har inte rört sig en millimeter framåt. Tvärtom har de blivit än mer extrema i sin hållning. Allt är genomsyrat av så kallat ”välmenande”. Den som tror att muslimer eller invandrare för den delen gagnas av detta misstar sig grovt. Det var precis så den socialdemokratiska regeringen såg på invandrare. Hjälplösa offer som behöver farbror statens omsorg för att klara sig i samhället. Inga krav på motprestation, inga skyldigheter att ställa sig bakom och skydda värdegrunderna samhället vilar på. Bara mer bidrag och en enkelbiljett till utanförskapet.

Vad blev då konsekvensen? Förutom att det blev tabu att tala om vissa samhällsproblem så kunde den klick extremister som finns i Sverige plantera sina frön och rekrytera unga människor till sina verksamheter. När en del av oss försökt belysa detta problem har vi fått verbala smockor.

Det blev svårt att stå emot vänsteretablissemanget. Inte heller hörde man moderata muslimer i debatten. Media försökte också i sin välmening skräddarsy program för att ge vanliga Svenssons en nyanserad bild av muslimer. Vet inte om det blev så nyanserad med tre beslöjade tjejer i ”Halal TV”.

Hur som helst, det är viktigt att debatten om islam fortsätter. Men det förutsätter att fler deltar och att vänstern inte kräver inskränkningar i yttrandefriheten eller anklagar motsidan för rasister. Annars får Lars Ohly räkna med att han kan få en ny bänkgranne vid namn Jimmy Åkesson efter nästa val.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

fredag 10 april 2009

Tamilska tigrarna demonstrerade i 7 timmar

SvD skriver om sitt-demonstrationen som ägde rum intill Sergels Torg igår. En stödgrupp till de tamilska tigrarna i Sri Lanka hade satt sig mitt på gatan vid rondellen och skrek slagord som; Sverige agera, Sverige agera.

Runt 13:30 passerade jag, Fredrik och Kevin rondellen. Trafiken var igenkorkad. Runt 17 gick vi förbi igen och gruppen satt kvar. Polisen dirigerade om trafiken.

Klockan 19 kom jag tillbaks till stan för att träffa Sakine. Gruppen var kvar och nu var det öde i trafiken. Bilar fick vända redan borta vid Åhléns.

Polisens egna bedömningar

"Polisen har dock gjort bedömningen att låta yttrandefriheten gå före och låter därför demonstrationen sitta kvar eftersom den inte utgör något större trafikhinder. Så småningom kommer demonstrationen dock att få flytta på sig".

Visst flyttade demonstranterna på sig men det var 7 timmar senare. Polisens bedömning att låta yttrandefriheten gå före var bra trots att gruppen inte hade demonstrationsrätt. Men hade det inte varit bättre om man bett demonstranterna flytta sig 3 meter åt höger upp på gångbanan och släppt fram trafikanterna?

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

tisdag 7 april 2009

Nyamko Sabuni talar klarspråk

I går skrev jag på bloggen att FN:s människorättsråd i en nyligen antagen resolution vill förbjuda religionskritik och inskränka på yttrandefriheten. Dilsa Demirbag-Sten och Arne Ruth skrev en bra och viktig artikel på brännpunkt om detta igår.

Inför Durban ll konferensen i Gneéve finns farhågor att de skrivningar som fanns i första utkastet till dokument med just förbud av religionskritik (dvs förbud av islamkritik), inskränkningar av yttrandefriheten och ensidig kritik av Israel ska smygas in i slutdokumenten.

Tidigare har Sveriges hållning inte varit så tydlig. Man har hänvisat till den gemensamma hållningen i EU. Igår uttalade sig integrations – och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) och sa klart och tydligt att;

”Vi inte accepterar den typ av skrivningar i de dokumenten vi nu har att förhandla om”.

Nyamko Sabuni fortsätter;

”För oss är detta väldigt olustigt. Skulle förhandlingarna visa att de leder tillbaka till att den här typen av skrivningar kommer med så skulle jag vilja rekommendera Sverige att hoppa av”.

Det känns tryggt med en minister som talar klarspråk!

Läs andra relaterade länkar; Dagen, Dick Erixon, Norrköpings tidningars ledarplats,

Läs även andra intressanta åsikter om
, , , , , , , , , ,

Allt är inte Wanja Lundby Wedins fel (S)ahlin

Jag har själv skrivit ett par kritiska inlägg om LO-bossen Wanja Lundby-Wedins senaste förehavanden. Jag är av samma uppfattning nu som för en vecka sen kring hennes roll i AMF:s styrelse. Antingen visste hon vilka beslut som togs och far med osanningar eller så har hon blivit grundlurad vilket kanske är värre eftersom att hon suttit i styrelsen sedan 1994.

Opinionsmätningarna har länge pekat nedåt för socialdemokraterna. Framförallt har förtroendet för S- ledaren Mona Sahlin minskat. Och helgens två mätningar var droppen som fick bägaren att rinna över. Sahlin tog tillfället i akt att skylla raset på Lundby Wedin.

Ärligt talat är jag förvånad över hur en partiledare gång på gång offentligt avrättar sina medarbetare och kollegor. Först var det Per Nuder som avlägsnades från posten som ekonomisk talesperson, sen var det vänsterpartiet som skulle frysas ut, och nu är det Wedin som fallit offer för Sahlins egna tillkortakommanden.

Lundby Wedin sitter kvar som LO-chef. Men hon har avsagt sig de tunga styrelseuppdragen i bland andra AMF och Aftonbladet. Hon sitter kvar i sossarnas verkställande utskott men uppgiften är svår. Att påstå att Sahlin och Wedin har förtroende för varandra är en sanning med modifikation. Lundby Wedin är förbannad på att Sahlin lagt sig i en LO angelägenhet, och Sahlin är sur på Wedin för att det går dåligt för Sahlin.

Mona Sahlins vapendragare är vingklippt. Vad Wedin ska säga på första maj återstår att se. Att de rika tar från de fattiga tror jag inte lämpar sig för tillfället. Jag tror man snarare ska se s-nedgången i ljuset av att partiet fortfarande inte levererat någon tydlig politik ännu. Och de få utspel som kommit har kritiserats av samarbetspartierna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Så inte konstigt att väljarna tappar förtroende när de aldrig får raka svar på vad sossarna vill.

Läs även andra relaterade länkar; SvD, SvD, SvD, SvD, SvD. DN, DN, DN, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

måndag 6 april 2009

OIC:s dolda agenda

Idag skriver publicisterna Dilsa Demirbag-Sten och Arne Ruth på Brännpunkt om FN:s människorättsråd som den 26 mars i år antog en resolution som går ut på att religionskritik ska betraktas som ett brott.

Det är OIC (Organisations of the Islamic Conference) som samlar 57 medlemsländer som lobbat hårt för att förbud mot blasfemi, det vill säga, Gudsförsmädelse ska införas i demokratiska länder.

Idag är 192 länder medlemmar i FN. Det vore en lögn att påstå att demokratierna är i majoritet. Detta illustreras tydligt av det faktum att Iran, Libyen och Cuba ansvarar för Durban ll konferensen i Genéve. En konferens som ska handla om mänskliga rättigheter men som 2001 slutade i ren antisemitisk propaganda i Sydafrika.

Resolutionen har enbart ett syfte och det är att skydda diktaturregimer som med islam som verktyg förtrycker sina befolkningar dagligen. Kvinnor och flickor är särskilt drabbade. Den som vågar ifrågasätta religionens roll i samhället elimineras direkt. Yttrandefrihet är enbart till för förtryckarna. Den som har en åsikt gör det med livet som insats.

Resolutionen syftar till att förbjuda hädelse generellt mot alla religioner men jag är liksom Dilsa och Arne helt övertygad om att det är Islam det handlar om.

I Sverige har vi varit skonade från krig de senaste 200 åren. Vi har levt i en demokrati i snart 100 år och våra rättigheter är grundlagsskyddade. Vi får aldrig ge vika för mörka krafter som försöker inskränka i våra friheter. Men vi har också ett internationellt åtagande gentemot alla människor som lever i ofrihet idag. Människorättsorganisationer, kvinnoorganisationer, oppositionella, författare och journalister är beroende av vårt stöd och det stödet får aldrig villkoras.

Man kan tycka mycket om Danmarks före detta statminister och numera Natochef Anders Fogh Rasmussen. Men han är en av få ledare som visat civilkurage när diktaturregimer försökt sätta de demokratiska värdena ur spel. När Sverige hade sin egen Muhamedkris försökte socialdemokratiske utrikesministern Leila Freivalds släcka ner en hemsida som publicerat Mohammedbilderna. Detta avslöjades av tidningen riksdag och departement och blev också slutet på Freivalds politiska karriär.

Sverige kommer med stor sannolikhet delta på Durban ll konferensen i april. Det är viktigt att vi inte förblir passiva och tillåter även Durban 2 sluta i antisemitisk propaganda och ställningstaganden mot yttrandefrihet och religionskritik.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Ett steg framåt och två steg bakåt!

In i det sista hotade Turkiet med att lägga in sitt veto för att stoppa utnämningen av Anders Fogh Rasmussen som nästa Natochef. Efter krisförhandlingar med bland annat president Obama gick det vägen till slut.

Enligt uppgifter i turkiska medier hade Turkiet elva krav och fick igenom fem. Två av kraven var en ny post som biträdande generalsekreterare med särskilt ansvar för kontakt med muslimska ländernas företrädare samt plats i Natos generalstab. Båda posterna ska tillsättas av turkar.

Turkiets motstånd mot Rasmussen har officiellt hänvisats till publiceringen av Mohamedkarikatyrerna i danska Gyllandsposten som fick hela muslimska världen i gungning för ett par år sedan. Rasmussen som då var statminister stod emot alla former av påtryckningar. Han avböjde att träffa diplomater från muslimska länder och vägrade be om ursäkt med hänvisning till de grundlagskyddade rättigheterna. Det är detta som diskvalificerar Rasmussen menar turkarna.

Det andra argumentet som kanske är det viktigaste är att Turkiet i flera år haft en personlig strid med Rasmussen. I Danmark sänds en kurdisk sattelitkanal Roj TV, och Turkiet har länge krävt att den ska förbjudas.

När Turkiets premiärminister, Erdogan besökte Köpenhamn 2005 vägrade han delta i en presskonferens med Anders Fogh Rasmussen eftersom att en av de ackrediterade journalisterna var kurd och kom just från tv kanalen Roj.

Turkiet har som sagt lång resa kvar. Det ska mycket till innan landet kan kallas demokratiskt. Reformprocessen kan beskrivas med ett steg framåt och två steg bakåt. Ibland blir jag faktiskt konfunderad när svenska politiker helt utan förbehåll skriker ja till turkiskt EU-medlemskap. När Turkiet inte ens kan respektera andra länders grundlagsskyddade rättigheter blir det svårt att ta Erdogan på allvar när han påstår att det pågår ett reformarbete.

Läs relaterade länkar och bloggar; Svd:s ledarblogg, SvD, Newsmill, DN, SvD-opinion Fredrik Malm,

Läs även andra intressanta åsikter om
, , , , , , , , ,

lördag 4 april 2009

Med i SVT Opinions debattpanel

Maria Ferm, Ali Esbati och jag har fått svara på tre frågor i veckans debattpanel för SVT Opinion. Klicka här

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

fredag 3 april 2009

LO- bossen vill begränsa yttrandefriheten för skribenter

Lars Ohly skriver på Expressens debattsida angående LO pamparnas löner och pensioner. Jag har inget emot att människor som utför ett bra arbete belönas med höga löner. Men nu gäller det just pamparna som själva varit ute och kritiserat andra, i synnerhet den privata sektorn.

Att vänsterpartister avstår en viss del av sin lön ska inte heller överdrivas. Det är inte så att pengarna går tillbaks till medborgarna. Pengarna skickas rakt in i partiets egen spargris.

Det är också intressant att läsa hur LO-chefen Wanja Lundby- Wedin och Erland Olauson vilka sitter med i Aftonbladets styrelse försökt sätta munkavel på framstående skribenter i Aftonbladet. LO är inte enbart delägare i AMF utan i Aftonbladet med.

I en intervju med Resumé säger förre chefredaktören Anders Gerdin att LO- ledarna inte gillat att Lena Mellin och Lotta Gröning varit så frispråkiga. Det vill säga; uttalat sig kritiskt mot bland annat Mona Sahlin.

Det är illa att Lundby Wedin och co försöker begränsa yttrandefriheten och mediernas oberoende. Det spelar ingen roll att Atonbladet ägs av LO. Aftonbladet ska liksom andra medier omfattas av samma skydd. Läs Barbro Hedwalls ledare i DN. Läs även Expressen

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

torsdag 2 april 2009

Debut i kammaren

Idag var det debut i kammaren. Jag höll ett 8 minuters långt anförande om högskolan och det kändes väldigt bra måste jag säga (ok, jag drog över tiden med 1 minut=)

Men att debattera en torsdagskväll kl 18 är ingen höjdare direkt. Ledamöter utanför Stockholm har tåg, bussar eller flyg att passa. Och man snegla på klockan titt som tätt.

Själv ska jag promenera hem;) Det är fortfarande varmt i luften, fåglarna har hittat tillbaks och himlen är vackert täckt med rosa och blått.

I morgon ska jag på mitt tredje familjehemsbesök. Denna gång ska jag till Solna tillsammans med europaparlamentskandidaten Martin Andreasson (fp) som är hemmahörande i kommunen.

Sen blir det en lugn helg och kvalitativ tid med familjen. Undrar om Kevin är för liten för Junibacken? Han fick gunga för första gången förra helgen och det tyckte han jätte mycket om.

onsdag 1 april 2009

Svensk-eritreaner dubbelbeskattas

Uppmärksamheten kring Dawit Isaaks öde har inte undgått någon i Sverige. I dagens expressen går det dessutom att läsa att Eritreanska ambassaden i Stockholm under flera år drivit in extra skatt på två procent från eritreaner som arbetar här. Pengarna skickas via ambassaden till diktaturregimen i Eritrea.

Gör man inte som man blivit tillsagd väntar repressalier i form av trakasserier mot familj och släkt som bor kvar i Eritrea. Åker man själv tillbaks till hemlandet kan man hamna i fängelse.

Vi har all anledning att vara stolta över vår offentlighetsprincip - men när diktaturregimer opererar på svensk mark är det läge att höja på ögonbrynet. Fredrik har själv två förslag som han ska lyfta i riksdagen i en motion.

1. " För det första mot de skyldiga- Om eritreanska ambassaden använder taxeringsuppgifter i Sverige för att beskatta våra medborgare då ska de inte vara diplomater. Då ska vårt rättssamhälle agera".

2. "För det andra för att skydda de utsatta:- De eritreaner som så önskar bör kunna få skyddade inkomstuppgifter".

Läs även andra intressanta åsikter om , , , fredrik malm