In i det sista hotade Turkiet med att lägga in sitt veto för att stoppa utnämningen av Anders Fogh Rasmussen som nästa Natochef. Efter krisförhandlingar med bland annat president Obama gick det vägen till slut.
Enligt uppgifter i turkiska medier hade Turkiet elva krav och fick igenom fem. Två av kraven var en ny post som biträdande generalsekreterare med särskilt ansvar för kontakt med muslimska ländernas företrädare samt plats i Natos generalstab. Båda posterna ska tillsättas av turkar.
Turkiets motstånd mot Rasmussen har officiellt hänvisats till publiceringen av Mohamedkarikatyrerna i danska Gyllandsposten som fick hela muslimska världen i gungning för ett par år sedan. Rasmussen som då var statminister stod emot alla former av påtryckningar. Han avböjde att träffa diplomater från muslimska länder och vägrade be om ursäkt med hänvisning till de grundlagskyddade rättigheterna. Det är detta som diskvalificerar Rasmussen menar turkarna.
Det andra argumentet som kanske är det viktigaste är att Turkiet i flera år haft en personlig strid med Rasmussen. I Danmark sänds en kurdisk sattelitkanal Roj TV, och Turkiet har länge krävt att den ska förbjudas.
När Turkiets premiärminister, Erdogan besökte Köpenhamn 2005 vägrade han delta i en presskonferens med Anders Fogh Rasmussen eftersom att en av de ackrediterade journalisterna var kurd och kom just från tv kanalen Roj.
Turkiet har som sagt lång resa kvar. Det ska mycket till innan landet kan kallas demokratiskt. Reformprocessen kan beskrivas med ett steg framåt och två steg bakåt. Ibland blir jag faktiskt konfunderad när svenska politiker helt utan förbehåll skriker ja till turkiskt EU-medlemskap. När Turkiet inte ens kan respektera andra länders grundlagsskyddade rättigheter blir det svårt att ta Erdogan på allvar när han påstår att det pågår ett reformarbete.
Läs relaterade länkar och bloggar; Svd:s ledarblogg, SvD, Newsmill, DN, SvD-opinion Fredrik Malm,
Läs även andra intressanta åsikter om Turkiet, NATO, EU, Dansk Folkeparti Anders Fogh Rasmussen, yttrandefrihet, muslimska världen, Gaza, Israel, Barack Obama,
måndag 6 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Helt rätt.
PK-poliserna i Sverige har skjutit debatten i sank. Vänsterfalangen ses med rätta som galningar i Danmark.
Om vi behåller makten 2010 kan förhoppningsvis klimatet svänga här också.
(dock har jag förstått att Danmark har förbud mot kristen hädelse - iofs säkert en lag som inte beivras men ändå)
det ryktas även att barak obama under sitt besök i Turkiet idag lovat Turkiet snabbare inträde i EU, att Turkiet ska få intensifiera jakten på rebeller i norra irak och att inte ställa krav på Turkiet att erkänna armenska folkmordet 1915.
Bra gulan att du vågar prata mer om den kurdiska frågan, ex som nu att turkiet vill stänga den kurdiska tv kanalen roj tv bl.a.!
Härligt Gulan !!!
Turkiet är mer viktig för USA än USA är för Turkiet för tillfället. Ska Obama växla kurs i mellanösternpolitiken måste deras viktigaste allierade vara med på tåget.
EU har länge argumenterat för att Turkiet är en viktig brygga till övriga mellanöstern. Obama är av samma uppfattning och i planerna ingår att göra Turkiet till ett skyltfönster mot bland andra Iran, Irak och Syrien.
Det som dock oroar mig är att Obama lovat Turkiet snabbare inträde i EU. Hur detta ska gå till kan man ju fråga sig. USA bör vara försiktig med sådana utfästelser eftersom att det är med EU länderna förhandlingarna pågår och inte USA.
Bra skrivet.
tack Platinaapa!
Skicka en kommentar