måndag 20 april 2009

Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato

Idag skriver Allan Widman, talesperson för folkpartiet i försvarsfrågor på Expressens debattsida om varför Sverige bör ansöka om medlemskap i NATO. Det är hög tid att Sverige ansluter sig till den militära alliansen, men vi lär få vänta ett tag till eftersom att de andra partierna inte har samma inställning.

200 år av alliansfrihet är något de flesta är stolta över. Men vi måste också se till den verklighet vi lever i idag. Bara i vårt närområde har vi Ryssland. När Sovjetunionen föll drog de flesta en lättnadens suck. I Ryssland skulle ny era inledas kantad av demokrati, mänskliga rättigheter och internationellt samarbete.

Den nya epoken inleddes med Boris Jeltsin. Den förste demokratiskt valde presidenten som satt mellan åren 91-99. Vi trodde att den stora björnen gått i idé för gott, men den vaknade till liv igen och uppenbarade sig i Vlademir Putin. Sedan dess har det gått utför. Rysslands senaste krig i Georgien är ett tydligt exempel på att vår kontinent inte står säker.

Sverige är ett litet land, vi kan inte försvara oss själva, vår demokrati och frihet utan skydd utifrån. Vi deltar idag i en rad internationella uppdrag under Natos flagga. Vi verkar för att införa fred och frihet i andra delar av världen. Det är cyniskt att tro att andra ska göra jobbet och vi vara med halvdant vid sidan.

Förutom Ryssland har vi också hotet från islamismen. Terrorattackerna 11 september var inte bara riktat mot USA utan mot hela den demokratiska världen. Vi har sett det i London, Madrid och Bali. Än är det inte försent att gå med i nato. Svenska folkets inställning har de senaste åren blivit alltmer positiv, frågan är bara när det vänder i det politiska landskapet.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med. Klart vi ska gå med i Nato!

Gulan Avci sa...

japp, därför är det bra att fler svenskar blivit positiva till Nato.

Allt gott

Anonym sa...

sluta tramsa om medlemskap i nato.

Sancak Beyi Emre sa...

Hmm... I vilket behov är vi av Nato? Ryss skräcken fans även när jag gjorde lumpen, men politiker bör tänka klarare. Vad finns det för en hotbild? Georgien offensiven fick hela väst att skaka, men är inte vi ett mål på riktigt om vi går med i NATO och det kommer till kritan än om vi står utanför? Skärp er för fan !

Emre

Gulan Avci sa...

Emre,

Ryssland är ett exempel men det finns andra viktiga element Sverige bör ta hänsyn till.

Idag medverkar vi i en rad olika internationella uppdrag under natos flagga men officiellt står vi utanför.

Det är samma sak med EU och euron. Vi är med i EU men har inte euro som valuta. Varje gång Natomedlemmar eller EU-länder med euro träffas och sammanträder sitter Sverige i väntrummet. Vi är inte med och påverkar besluten och därmed finns ingen som försvarar Sveriges intressen.

Dessutom skulle natomedlemskap innebära att världens mäktigaste demokratier skulle försvara Sverige med sin befolkning på 9 miljoner människor

ja till nato och emu nu sa...

vi bor i nja Sverige. Ta er i kragen politiker och säg ja till nato och emu.

Johan K sa...

Vilket facelift för bloggen, vårigt värre!

Ja, Nato är något som bör övervägas. Även ett ökat nordiskt samarbete bör komma tillstånd

Unknown sa...

Du har blivit spritt språngande galen.
- På vilket sätt skulle ett NATO-medlemskap minska risken för terrorattentat i Sverige?

USA har visat med pinsam tydlighet att en militärmakt inte har någon som helst verkan mot terrorister/frihetskämpar/folkarméer. Vietnam, Afghanistan, Irak etc. Inte direkt det man sätter främst på sin nations CV!

Gulan Avci sa...

Tack Johan, den här gången gjorde jag rätt och riskerade därmed inte att förlora arkivet;)

jag har inte blivit galen, tvärtom är jag väldigt klarsynt när det gäller natofrågan. Vi måste agera efter den verklighet vi lever i. Vi kan endast bli starka i samarbete med andra.

Sancak Beyi Emre sa...

Gulan:

Om vi håller oss utanför behöver vi inte heller agera i allt Nato sysslar med. Sen är min fråga, är man ett mer intressant ryskt mål med eller utan medlemskap?

Emre

Anonym sa...

NATO medlemskap bör absolut övervägas men inte för att "Ryssen kommer".Kalla kriget är över.Det är inte precis så heller att det finns olja, naturgas eller en rysk minoritet som skulle få Ryssland att vända blickarna mot Sverige.Jag skulle kunna förstå Finland varför dem vill gå med NATO med tanke på att Finland och Ryssland har varit i krig med varandra.Finland har också rapporterat att Ryssland har kränkt Finskt luftrum lite då ock då.

Men skall jag vara helt ärlig så tycker jag faktiskt att NATO är allt för USA dominerat; det vore bättre om EU skapade ett gemensamt försvar vilket vi är på väg mot enligt den nya EU konstitutionen.Det kommer att ta lite tid men det kommer att ske.

Säkerligen kommer USA att höja på ögonbrynen men det är deras problem.Alla såg ju hur Bush & Co betedde sig mot dem Europeiska NATO länder som inte stödde Irak-kriget.Var det inte Rumsfeldt som sa något i still att Frankrike och Tyskland var det "gamla Europa" eller något sådant?

Visst, det var bra att man plockade bort Saddam Hussein men egentligen skulle man gjort det redan under Gulf-kriget; då fanns det en stark världsopinion att agera mot Saddam Hussein.