onsdag 3 mars 2010

Moral är bra men inte dubbelmoral!

Det har varit svårt att hänga med i alla turer kring RUT-avdraget för hushållsnära tjänster. Vänstertrojkan har de senaste två veckorna levererat olika bud, men så igår kom ett gemensamt besked. Blir det maktskfite kommer reformen att rivas upp!

Lars Ohly stod på sig hela vägen och Mona Sahlin fick krypa till korset. Det är inte första gången Ohly får som han vill. Han har även baxat igenom krav som att jobbskatteavdraget för låg- och medelinkomsttagare ska bort, förmögenhetsskatten ska återinföras, fastighetsskatten ska återupplivas, fast i en annan form. Detta är bara ett axplock av reformer inom den ekonomiska politiken som kommer göra livet svårare för många människor, om det blir ett maktskifte.

Vänsterpartiet har flyttat fram sina positioner. Det finns ingen självklar ledargestalt i det rödgröna lägret längre. Lars Ohly fråntog statsministerkandidaten Mona Sahlin ledartröjan, den dagen vänsterpartiet blev en del av det rödgröna projektet.

Förlorarna är inte höginkomsttagarna, dom lider det ingen nöd på. Det är låg- och medelinkomsttagare i storstäderna som kommer gå en osäker framtid till mötes. Det är människor som sliter hårt för att få vardagen att gå runt med alla vardagsbestyr.

Nu när Mona Sahlin tvingats till reträtt försöker hon framställa RUT-avdraget som en reform som endast kommer de rika till del. Men det är en tom och ihålig retorik som inte går hem i stugorna. Almega har granskat siffror från SCB som visar att reformen varit framgångsrik inom alla inkomstgrupper. 1/4 som köper hushållsnära tjänster tjänar mindre än 16700 kronor i månaden.

Jag undrar hur Mona Sahlin ska förklara för denna grupp att de tjänar för mycket pengar. Jag undrar hur Mona Sahlin ska kunna se de tusentals personer (framförallt kvinnor) i ögonen den dagen hon gör dem arbetslösa. Jag undrar hur Sahlin ska förklara för småbarnsfamiljer som fått avlastning senaste åren hur de ska få vardagen att gå ihop igen. Och jag undrar hur hon ska förklara för tjänstesektorn att det är arbetslinjen som gäller när hon gör det svårare för alla dessa företag att rekrytera.

Noterar dessutom att Socialdemokrater inte lever som de lär. Mona Sahlin förvägrar vanligt folk rätten till extra hjälp i hemmet men hon verkar villig att gå i graven för att försvara sina partivänners rätt till avdrag för hushållsnära tjänster. Jag har inget emot att även socialdemokrater nyttjar regeringens lyckade reform men man ska inte kasta sten i glashus!

Om regeringen blir omvald kommer RUT-avdraget utvidgas. Idag har alla möjlighet att få avdrag på 50% för utförda arbeten för hushållsnära tjänster. Folkpartiet föreslog häromdagen att rabbaten ska ökas till 75% för småbarnsfamiljer med barn under 8 år och äldre personer från 80 år. Det är bra, det skapar inte bara nya jobb utan möjliggör för människor att få mer tid till varandra. Nedan finns en massa länkar som visar hur åsikterna skiljt sig åt bland s, mp och v företrädare tills slutgiltiga domen kom igår.

Mikael Damberg (s)= Inte rimligt att slopa städavdrag
Mikaela Waltersson (mp) = Avdraget ska bort, men inte nu
Luciano Astadullo (s) = Avdraget ska väck, vi har kongressbeslut på det
Mona Sahlin (s) = Försvarar sin kollegor som utnyttjar avdraget

SvD:s huvudledare= Varför så viktigt att göra RUT-anställda arbetslösa
Lena Melin= Man bör leva som man lär
Henrik Brors= Ohly kan framstå som segrare
Hanne Kjöller DN-ledare= Rut har slagit Rot
Svenskt näringslivs undersökning= Två av tre vill behålla RUT-avdrag
SvD:s läsare tycker= Fler kommer jobba svart

Läs relaterade artiklar: Aftonbladet, 1 Expressen, DN, 1 2 SvD 1, Aftonbladet

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentarer:

Einar Berg sa...

Jag tror inte att det är några problem för det röda laget att städa undan det här och sopa RUT under mattan (för att använda en humorbefriad metafor). Att ta bort RUT-avdraget är som att ta en leksak från ett småbarn, det är bara att stoppa en godisbit i munnen på dom istället så blir det både tyst och dom glömmer vad som har hänt. Läs man kommer att ge väljarna annat valfläsk istället med höjda bidrag och ändrat fokus på debatten. Nu pratar man ju från vänster istället hellre om att pengarna behövs bättre i sjukvården, som alliansen beskylls för att ha monterat ner och privatiserat. När vi kommer fram till Almedalsveckan i sommar så kommer detta att vara glömt för länge sen tror jag,,,,,tyvärr.