fredag 26 mars 2010

Vi ska inte be om ursäkt för yttrandefriheten

Konstnären Lars Vilks karikatyrbilder väcker nya reaktioner i den muslimska världen. Tycka vad man vill om bilderna, men nu handlar det varken om Vilks eller hans konst. Nu står våra demokratiska friheter under hot av diverse krafter.

I Malaysia har demonstranter krävt att svenska regeringen vidtar åtgärder mot svenska tidningar som publicerat Vilks rondellhund. Svenska flaggan har sats i brand och demonstranterna har ropat en massa slagord som "vår profet lär oss", "ner med Sverige", "lär er av 11 september" osv.

Jag tycker liksom svenska ambassadören Helena Sångeland det är viktigt att söka dialog, men dialogen får aldrig gå ut på att vi ska tumma på våra grundlagsskyddade friheter, såsom yttrandefriheten och tryck- och pressfriheten som generationer av svenskar kämpat för.

Tyvärr är det varken första eller sista gången vi kommer se protester av dessa slag. Protesterna började redan år 2005 när danska tidningen Jyllands-posten publicerade tolv satirteckningar föreställande den muslimska profeten Muhammed. Syftet då var att väcka debatt kring press- och yttrandefriheten, men ledde till mycket starka reaktioner.

Jag kommer ihåg att Libyen, Saudiarabien och Iran drog hem sina ambassadörer, danska produkter bojkottades i många muslimska länder, ambassadbyggnader sattes i brand, skandinaviska företag hotades i regionen och bland andra biståndspersonal riskerade bli måltavlor för islamisternas vrede.

Sverige fick sin karikatyrkris år 2007 då tolv representanter för muslimska länder krävde möte och en ursäkt av statsminister Fredrik Reinfeldt. Statsministern agerade som en riktig statsman och stod emot påtryckningarna. Därför känns det tryggt när statsministern även idag hänvisar till det svar han gav för 3 år sedan. Ingen ursäkt och inga inskränkningar i svensk demokrati. Punkt.

4 kommentarer:

Gulan Avci sa...

ibland går det fort, alldeles för fort, i alla fall när rubriken ska sättas. Jag missade "inte" och förstår om ni läsare inte fått rubriken att gå ihop med texten. Men nu är det åtgärdat och det går inte att göra feltolkningar. Ber om ursäkt!

Gulan Avci

Anonym sa...

mycket, mycket, mycket bra skrivet.

Maestro sa...

Reinfeldt sköter problematiken utmärkt, bl a genom att ta emot ambassadörern och förklara hur det fungerar i Sverige och därigenom gjorde så att krisen minimerades Vi ska heller inte glömma att Reinfeldt agerade lika förtjänstfullt när den israeliska regeringen försökte påverka den svenska demokratin när aftonbladet publicerade en artikel om misstänkta israelíska organstölder. Har för mig att Avci inte var lika positivt inställd till Reinfeldts agerande då.

Gulan Avci sa...

Maestro, även då berömde jag statsministerns agerande.