torsdag 25 mars 2010

Bergsturkar och färgturkar

Turkiet förhandlar om medlemskap i EU - samtidigt fortsätter trakasserierna mot det kurdiska folket. I videon ser man hur turkisk polis tvingar en femårig pojke tvätta bort färgerna röd, gul och grönt som målats på ansiktet. Dessa färger är symbol för kurdisk kultur och kurdiska flaggans färger.

22 kommentarer:

Osman Feffeson sa...

Kära Gulan:

I videon kan man se kvinnor som springer runt i gul-röd-gröna kurdiska folkdräkter utan att polisen ingriper. Under newrozfirandena i östra Turkiet vajade tusentals kurder gul-röd-gröna flaggor utan att polisen ingrep. Polisen ber INTE dom där ungdomarna att tvätta bort färgerna för att de symboliserar kurdisk kultur, utan för att det står APO i pannan på barnen. Vad står då "APO" för? Jo, för Abdullah Öcalan- den terrorstämplade organisationen PKKs ledare.

Klicka på mitt nick och spola fram till min 3 och titta på Leyla Zana hålla ett eldigt tal med en röd-grön-gul scarf i handen.

Lägg ner din billiga propaganda!

Marcus Liniver sa...

Det där är ju helt sjukt. Ett bra bevis på att Turkiet som land inte är moget för att bli medlemmar i EU. Sång här behöver folk få veta, speciellt eftersom det är många svenskar som åker dit på semester.

Anonym sa...

Tack gulan

att du vågade bemöta min kritik.
välkommen till demokrati eller.

Gulan Avci sa...

visst har Turkiet lång väg att gå Marcus, men min förhoppning är att Turkiet i framtiden bli medlem i EU. Förutsatt att de reformer för demkorati som genomförs också efterlevs i praktiken.

Marcus Liniver sa...

Jo visst vore det bra om Turkiet blir medlem i EU till slut, det hoppas jag också på. Jag undrar dock hur lång tid det tar tills reformerna efterlevs och hur djupt rotat det ligger hos befolkningen?

Anonym sa...

Turkiet kan glömma medlemskap i eu så länge minoriteter blir illa behandlade.

Zozzo

Anonym sa...

Osman Bravissimo!
Denna kvinna kom bara säga dåliga saker om Turkiet! Och varannan sekund använder ordet demokrati, men i stället har ingenting att göra med demokrati.
Zaza
Hallå

Gulan Avci sa...

Marcus, de flesta bedömarna har sagt mellan 10-15 år. Demokrati går inte att införa över en natt.

Zaza, det är klart att den som inte tål att Turkiet kritiseras har din inställning. När Turkiet gör ngt bra lyfter jag upp det.

Marcus Liniver sa...

Nej det är klart. De måste komma över sin konsolideringsfas först innan man kan kalla det riktig legitim demokrati. Vi får väl fortsätta att peka på sånt dom gör som inte är bra men även applådera det som är bra.

Osmans tankar sa...

Gulan:

Så upplever inte många dig.. Jag upplever dig som en person som bara bloggar om Turkiet när något negativt händer där. När det sker något positivt väljer du att tiga. Dessutom är du politikern som bloggar flitigt om islamisthot i Sverige och internationell terrrorism men inte kan ta avstånd från den terrorstämplade marxistorganisationen PKK. När har du fördömt PKK för organisationens terrordåd? Aldrig! Det väcker en rad olika frågor ska du veta.

Gulan Avci sa...

Osman, läs min artikel i UNT.

http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=2-AV_ID=667137,00.html?from=sectionlinks2

ibrahim Botani sa...

Den fascistiska turkiska konstitutionen har funnits och tillämpats långt före PKK:s bildande. - Långt före.

Ilker T sa...

Billig propaganda av en rumsren PKK sympatisör. Glocalnet nivå på din blogg.

APO är ingen politiker eller talesman för kurder. Han är en massmördare som även har mördat sina egna landsmän (kurderna) för att angripa Turkiet.

Herrejesus, att det finns folk som sväljer dessa sagor än idag...

Alpha sa...

Hej Gulan,

Tycker du det vore konstigt ifall jag sprang runt med hakkors målat på min panna? När vi i Sverige har en lag som förbjuder symbolen så är det väl inte mer en rätt att jag följer denna lag? Om Turkiet har förbjudit organisationen PKK och alla deras ledare är det väl självklart att man inte går runt med APO på pannan. Du tar upp saker men vrider på sanningen. Om du nu ska envisas med att ta upp händelser i Turkiet kan du väl i alla fall spegla sanningen här på din blogg!

Gulan Avci sa...

Det blir alltid så starka reaktioner här på bloggen när jag skriver om Turkiet, det visar dels hur känslig frågan är men också hur viktigt det är att det förs en offentlig diskussion om Turkiets reformarbete för demokrati.

Så länge kurder och andra minoriteter får sina rättigheter inte får sina rättigheter tillgodosedda kommer jag fortsätta skriva om Turkiet.

Ilker T sa...

Lustigt att du värkar att gilla väcka känslor...

Svara bara på 2 frågor:

1. Tycker du att PKK är en terrororganisation eller inte?

2. Har inte Turkiet försökt att förbättra förutsättningarna för sina kurdiska medborgare under dem senare åren? I så fall vad är det som gör att vissa organisationer påpassligt utnytjar läget och försöker att "ta hela handen" när ett lillfinger erbjuds?

Osmans tankar sa...

Avci: Du är inte den enda som bloggar om Turkiet. Ingen motsätter sig heller att du bloggar kritiskt om landet. Däremot kan man förvänta sig lite saklighet från en svensk politiker med rötter från Turkiet. Om du lägger ut PKK-youtube klipp på din blogg som får du förstå att reaktionerna kommer.

Dessutom är det väldigt synd att man ALDRIG får läsa något positivt om Turkiet på din blogg. Vad driver dig?

Här har jag ett mycket enkelt exempel på en positiv nyhet som du du skulle kunna välja att dela med dig av till dina läsare:

New law to allow use of Kurdish in election campaigns

http://www.todayszaman.com/tz-web/news-205563-new-law-to-allow-use-of-kurdish-in-election-campaigns.html

Så nej! Din blogg är VILSELEDANDE! Den turkiska polisen tvingar inte barn att tvätta av sig de gul-röda fägerna för att de symboliserar kurdisk kultur, utan för att man inte vill att små barn och ungdomar ska utnyttjas av en hänsynslös terroristorganisation.

I östra Turkiet finns numera kurdisk-talande polismän som knackar dörr hos kurder under upplysningskampanjer.

Du och många med dig har ett extremt starkt behov av att framställa allt som har med Turkiet att göra på ett negativt sätt. Vad detta bottnar i får du svara på.

Sancak Beyi Emre sa...

Är det en "demokratisk rättighet" menar du att få ha APO skrivet i pannan när en väpnad lågintesiv konflikt fortgår med dessa ? Dessutom är dessa terrorist stämplade av EU...

Hur hade reaktionerna varit om jag sprungit runt med "bin ladin" på pannan ?

Gulan, jag drar slutsatser om din ställning. Men väljer att fråga för säkerhetsskull, var står du i PKK frågan egentligen ? Är dem terrorister enligt dig ?

En godtrogen landsman
Emre

Peter sa...

Hamed,

Lustigt att du jämför pkk med nazism när Turkarna är den enda parten som verkligen har utövat mass slakt till den milda graden så att det inspirerade Hitlers judeutrotande.
Turkiet ÄR det enda naziland kvar och dom ska INTE med i EU utan kan hålla sej med sina jämlika där dom trivs bäst, nämligen i samma ringhörna som Iran,Saudiarabien,Syrien och andra diktaturer!!!

Anonym sa...

Om turkarna ska hålla sig i samma ringhörna som sina nazivänner är väl Europa den ultimata platsen.

Alpha sa...

Peter,

Eftersom du baserar dina synpunkter om "mass slakt" i Turkiet på "fakta" som är ensidigt orkar jag inte ens kommentera det. Men om du kan få in det i ditt lilla huvud att PKK är en organisation som är terrorist stämplad av EU så motsvarar det samma sak som Nazismen, dvs en förbjuden organisation. Därför går man då inte runt med dess symboler målade i pannan. Svårare än så är det inte. Alla länder har lagar och dessa lagar är olika från land till land. Att följa dom är inte mer än rätt.

hahaha, hålla sig i samma ringhörna? Mogen kommentar!

Unknown sa...

Hamed, även Turkiet borde terrorist stämplas. Det brott PKK har begått under alla sina år är bara en nål i höstack jämfört med vad turkarna gjort mot ursprungsbefolkningen i anatolien.