torsdag 11 mars 2010

Ett erkännande är viktig för försoningsprocessen

I dag är en viktig dag! Sveriges riksdag ska ta ställning till om de kristna minoriteterna, armenier/assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker utsattes för ett folkmord år 1915 i dåvarande Osmanska Riket, dagens Turkiet.

Jag menar att det var ett folkmord. De som föll offer, de som överlevde (inte många kvar vid livet idag) och anhöriga ska inte behöva vänta ett, två eller tre år till. 95 år av lidande är mer än nog. Försoning handlar om att kunna läka såren och gå vidare i livet, men utan ett erkännande blir processen svår.

Därför kommer jag att rösta för ett erkännande av Folkmordet på armenier/assyrier/syrianer/ kaldéer och pontiska greker år 1915. Jag kommer även lägga upp mitt anförande i bloggen efter debatten. Nedan finns ett axplock av artiklar som beskriver varför ett erkännande är nödvändigt år 2010.

Dilsa Demirbag-Sten i Expressen
Folkrättsexpterten Ove Bring med fler på Brännpunkt
Sakine Madon på Newsmill
Vahagn Avedian på Newsmill
Alice Åström på Newsmill
John Nyzell på Newsmill
Esref Okumus på Newsmill
Annelie Enochson i Expressen

Liberati, Mathias Sundin, Annika Beijbom, Mikael Wendt, Agneta Berliner, Annelie Enochson, Sakine Madon , Bawar Isamil

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

34 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Gulan!!

/C

Annika Beijbom sa...

Bästa Gulan,
Tack för ditt engagemang!
Många hälsningar
Annika Beijbom

Platon sa...

Såg ditt tal nyligen på Webb-TV. Helt klart det bästa anförandet. Vi behöver politiker som dig Gulan, som vågar står för rättvisa. Det handlar inte om att straffa dagens Turkiet. Utan i grund i botten att ge offren någon form av upprättelse.

Tack Gulan!

David sa...

Den svenska riksdagens har erkänt folkmordet på kristna i Turkiet. 131 för och 130 emot. En röst gjorde skillnad: Gulan Avci.

David sa...

Jag glömde att säga tack, och så fortsätter jag att fundera hur f*n de ledamöter som röstade nej överhuvudtaget tänkte?????

Gulan Avci sa...

Tack för alla snälla kommentarer, det värmer verkligen en sådan här dag.

Bästa hälsningar
Gulan

JustiPati sa...

Tack Gulan för det engagemang du hittills visat för det folk som har lidigt och inte fått läka sina sår på ett värdigt sätt, utan utpekats ideligen som lögnare av Ankara. Moderater pratar om försoningsprocess. Jag undrar hur Moderater får ihop denna försoningsprocess då ena parten hittills förnekat sanningen? Carl Bildt utgår sitt tänk att det viktigaste i sammanhanget är att nationerna Armenien och Turkiet försonas, men var i hans tänk finns de andra folkgrupper som inte har någon nation att försonas med? Är det så att de övriga drabbade kristna, Syrianer/Assyrier Kaldéer och Pontiac Greker hamna någonstans i periferin och inte räknas som del av hans försoningsprocess? Jag lyssnade på ditt anförande idag och blev verkligen rörd och anser det var ett de absoluta höjdpunkterna under hela debatten idag. Än en gång, ETT STORT TACK!

Johan Ingerö sa...

Tufft jobbat! Är inte överdrivet insatt i frågan, men det är skönt att regeringen - oavsett färg - någon gång får stryk. Riksdagen är folkvald och borde agera därefter lite oftare.

Anders sa...

Röstningen gick emot förväntat resultat pga att några personer i det borgerliga partierna hade civilkurage att gå emot den officiella linjen.

Tack, ni som ignorerade partipiskorna. Jag gissar att Gulan var en av dessa.

Sverige har idag återställt sitt anseende i mina ögon, genom att erkänna att det avskyvärda brottet skall klassificeras som folkmord

Anonym sa...

Carl Bildt vet mer än oss alla
vad som är rätt i denna fråga.

Dessutom vill jag säga till
Gulan att du och din man är bägge riksdagsledamöter och ännu en politisk familj finns etablerad.
Varför avstod inte nån av er
detta för demokratins skull?
Det är illa att ni inte var
kloka nog.
Men makten kanske är viktigast?

Karin sa...

Tack!

Karl sa...

Betalar jag verkligen skatt till er lön för det här? Kommer du att kämpa lika hårt för att riksdagen ska erkänna Sovjetunionens alla folkmord samt avkräva samma ansvar av dagens Ryssland som du begär av Turkiet? Givetvis för att hjälpa demokratiseringsprocessen i Ryssland. Tog du upp kurdernas ansvar för att ta sin del av erkännandet? Tog du upp förnedringen hos alla dom kvarlevande till de muslimer som mördades av Armener och Ryssar som aldrig får upprättelse för offren i sina familjer? Nåt ansvar för det verkar ju inte behövas tas av någon. Ska vara olika spelregler för Turkar än för andra? För det är ju det ni sagt nu när ni röstat om enbart det här och inte alla andra folkmord.

Att se dig och många andra göra partipolitik och inrikespolitik av denna fråga fick mig bara att fatta ett beslut. Att inte rösta i höst överhuvudtaget. Riksdagen förtjänar inte min röst.

För övrigt. De som röstade nej gjorde nog det för att de tycker det här är inte en fråga Sveriges riksdag ska rösta om. Tror man att de röstade nej för att de förnekar folkmordet som sådant bör man nog läsa på lite bättre.

Folkpartist 45 sa...

Det är väldigt besynnerligt att vi lever i en tid där vissa fortfarande förnekar vad som skedde i Mindre Asien åren kring första världskriget. Det är även besynnerligt att dagens turkiska stat - som inte bär direkt ansvar för det osmanska imperiets övergrepp - väljer att framhärda i denna styvnackade förnekelse.

Ja, idén om en ny turkisk stat byggde redan från början på att folk inom området med en "avvikande" nationell och / eller religiös identitet måste utväxlas (gekerna), förtryckas eller helt enkelt "uppgå" i majoritetsbefolkningen.

Men nu råkar både armenier, greker, syrianer, liksom kurder eller för den delen lazi (som inte brukar nämnas här) ha en gammal historia i området, äldre än den turkiska, och att tro att man bara kan radera ut den påminner mer om 1900-talets totalitära regimer än om en "modern" stat med ambitioner att bli en del av EU.

Turkiets halstarriga skyttegravsmentalitet gagnar ingen. Dagens omröstning är en markering som tvärtemot vad somliga (dessvärre huvudmassan av mitt eget parti) menar befrämjar möjligheter till försoning. Första steget är att erkänna verkligheten så som de ser ut.

Tack Gulan!

Mats sa...

De flesta historiker verkar eniga om att vad som hände i nuvarande Turkiet för nära 100 år sedan är att klassa som folkmord. Alla av oss med sunda värderingar fördömer självklart alla typer av våldshandlingar oavsett de må vara av små eller, som i detta fall, gigantiska proportioner. Frågan är bara varför riksdagen ska ta beslut om vad man anser ha hänt för 100 år sedan? För mig är det inte den specifika frågan i sak som är viktig här utan den principiella frågan vad ni riksdagsledamöter ska använda mina skattepengar till.

Kanske ska riksdagen när man ändå håller på erkänna den oliver cromwell ledda belägringen av Irland på 1600-talet som folkmord? eller britternas dödande av aboriginer på 1700- och 1800-talen? Var ska man dra gränserna för riksdagens erkännande av historiska folkmord? Tyvärr finns det ju massor av folkmord som skett i världshistorien, ska riksdagen erkänna dem alla? De flesta av oss skattebetalare vill se att arbetet som bedrivs i riksdagen är fokuserat på att forma dagens och morgondagens samhälle inte ta ställning i historiska händelser som hände för 100 år sedan.

Mvh Mats Larsson, liberal

Arieh Fürth sa...

Gott exempel på personlig integritet

Kol HaKavod

Carl sa...

Så otroligt ointelligent, naivt och kontraproduktivt.

Lars-Erick Forsgren sa...

Bra och starkt, Gulan m fl. För "en ggns skull" kan jag hålla med Johan Ingerö med.

Riksdagens beslut var bra ur två aspekter. Läs om dem här:

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/far-inte-politiker-har-moral-och.html

Alpha sa...

Hej Gulan,

Eftersom Sveriges riksdag är USA's marionettdockor förvånas inte jag att Svenska riksdagen efter bara en veckas intervall röstade igenom samma sak som USA's riksdag gjorde. Det som förvånar mig däremot är att du/ni som politiker kämpar så enormt mot Turkiet hela tiden att ni glömmer ta upp folkmordet på Indianerna i Amerika. När ska USA hållas till svars för slakten på Indianerna? När ska USA hållas till svars för folkmordet på Japanerna? När ska Israel hållas tills svars för folkmordet på Paletsinerna som än idag håller på? Jag tycker du ska kolla på Recep Tayyip Erdoğan tal från mötet i Davos. Så fort en stor ledare öppnar sin mun mot dagens orättvisor ska han tystas! Svenska politikers feghet är skrattretande. Jag hoppas du i framtiden kan lägga ner lika mycket tid på dagens folkmord som du gör när det gäller att motarbeta Turkiet på alla sätt och vis!

Tack.

Folkpartist 45 sa...

Jag läser Mats Larssons kommentar här och häpnar över hans attityd. Att ett folkmord ägde rum för 100 år sedan är helt enkelt inte ett argument. I synnerhet inte då dagens turkiska stat fortfarande förnekar och bygger sin politik på det.

Alla med erfarenhet av Turkiet, alla som besökt landet, alla som är utrustade med en gnutta historiekunskaper, vet att det här och var finns rester av kyrkor, byggnader, gravplatser, även språk, som visar att det existerade flera betydelsefulla kulturer på den här platsen långt före turkarnas entré (för i runda tal 1000 år sedan).

Dessa kulturer existerade fortfarande ända in till modern tid och flera av dem hade rötter ända tillbaks till den tidiga antiken (den armeniska kulturen tillhör dem). Det var först i och med osmanska imperiets sammanbrott under första världskriget som den egentliga rensningen började. Ickemuslimska grupper hade visserligen diskriminerats under århundraden (enligt islams regler om "bokens folk") men i varierande grad lämnats åt sig själva. 1915 utgör en definitiv skiljelinje och den tragedi som ägde rum då är inte berabetad.

Skall Turkiet någonsin kunnna bli en del av EU är det otänkbart att man skall kvarstanna i denna mentalitet. Åtminstone enligt mig, som också är borgerlig väljare.

JustiPati sa...

Till Karl och lika sinnade..

Jag och tusentals andra vilka anser denna fråga är väldigt viktig och betalar liksom du också enorma skatter. Vid detta lag anser vi skattebetalarna att vart enda öre av våra skatter används väl då denna fråga behandlats på ett rättvist, värdigt och mänskligt sätt.

shamrock08 sa...

Ett stort tack till dig Gulan!

Gulan Avci sa...

tack för alla kommentarer.

Med vänlig hälsning
Gulan Avci

Anonym sa...

Om ett år eller två får vi se om det blir du som får rätt eller om det blir så som Bitte Hammargren nyss sa i Aktuell, detta kan bli en stor björntjänst till demokratiska krafter i Turkiet. Om Bitte får rätt kommer domen att bli tung på er som genomdrev detta med argumentet att det gynnar Turkiet. Det är bara att läsa kommentarer till artiklar på DN ex.vis hur detta spätt på hatet mot turkar/muslimer i sverige ännu mer. Inte konstigt att SD skickar er sina gratulationer. Ytterliggare en spik i kistan för Turkiets EU medlemsskap satte ni igår.

Alpha sa...

– Den reaktionen har Turkiet visat mot alla länder som tagit liknande beslut, men det är inte Turkiet som är anklagat. Det är en händelse som inträffade innan Turkiet ens fanns. /Mona Sahlin

Fel av er politiker att koppla detta folkmord som ni röstat fram i riksdagen på något sätt med landet Turkiet. Om detta har hänt så hände det under Ottomanska riket och därför kan inte Turkiet på något sätt hållas ansvarig. Att nämna namnet Turkiet i samband är fel på alla sätt och vis! Utbildning är viktigt.

Vi går ju inte runt och klandrar Italien för vad som hände under Rommariket eller?

Anonym sa...

Sverige ska inte rösta om andra länders historia om folkmord eller inte.
När Sverige har ockuperat Samernas land och slaktade folk för att överta Norrland.

Var finns det erkännandet om Sveriges bakgrund?

Anonym sa...

since Kurdish people perceived as second class citizen in Turkey you have some problem with Turkey, do not be so subjective

Ragnar Arvidsson sa...

Detta är ju totalt vansinnigt!

Att svenska riksdagen skall ta ställning till en händelse som skedde för 95 år sedan i en nation, Osmanska Riket, som inte finns längre. Detta är något för alla oss som är intresserade av modern historia, men inget för en riksdag att ta ställning till. Vilken ställning skall vi ta till ryss-japanska kriget? Vem var mest skyldig till det och vad anser svenska riksdagen om Karl XII krig? Var det acceptabelt att gå i krig när Sverige anfölls men skall vi ta avstånd mot kriget mot Norge? Det är fullständigt oacceptabelt det Du och Agneta Berliner ställt till med. Jag känner mig illa berörd av att ha Er som s.k partivänner. Ni har skämt ut både folkpartiet och Sveriges Riksdag.

En helt annan sak är att vi måste kräva av Turkiet att de måste sluta förfölja dem som betecknar dessa händelser som folkmord. Åtminstone om Turkiet skall komma med i EU. På samma sätt måste vi fördöma Frankrike som har en lag som förbjuder förnekandet av folkmord. Det är egentligen samma sak de sysslar med Frankrike och Turkiet, fast bara olika ställningstagande.

Emin Tolga Akgoz sa...

For the ones who are interested in Turkey's point of view, you can refer to:

Norman Stone @ Times

http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article7053138.ece

Bernard Lewis

http://www.youtube.com/watch?v=qG70UWESfu4

There are also other notable scholars such as G. Lewy, Stanford Shaw, Heath Lowry, Justin McCarthy and Andrew Mango, that deny Armenian Allegations.

And as a Turk, living in Turkey, I have to say you're clearly not helping towards a peaceful and productive Armenian/Turkish, and Swedish/Turkish relations.

Best Regards,

kamøløsø sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Om bara umitorhan visste vad han egentligen skrev... kalla sitt eget för kalkoner (ja jag vet att han använde nån översättningstjänst). Rolig text blev det iaf!

Bra jobbat Gulan! Allt är politik nu för tiden, den som påpekar på något annat är ignorans.

Markus sa...

Tack för att du följde ditt samvete!
Även om jag är lite tvelsam till huruvida riksdagen bör ta beslut i denna typ av frågor så är det bra att folkmordet på armenier och syrianer/assyrier uppmärksammas. Lite synd att inte Lennart Sacredeus som så hårt drivit frågan fann tiden mogen att rösta ja.
Som präst med kontakter med många syrisk-ortodoxa vet jag att beslutet betyder väldigt mycket för många även här i Sverige.

Alpha sa...

Markus, då kanske du bör be dom berätta hur armeniska rebeller tog över den turkiska byn Van 1915 och skar av brösten på kvinnorna i staden så dessa inte skulle kunna amma sina barn. Det ironiska i denna händelse är att de flesta i byn även då var Kurder.

Folkpartist 45 sa...

Jag vet inte om Gulan vill att det här blogginlägget skall förvandlas till något slags diskussionsforum. Men som svensk och livslång folkpartist blir man väldigt beklämd av angreppen här.

Ragnar Arvidsson, att ett folkmord ägde rum i regionen för 95 år sedan och därför borde "avskrivas" är som sagt inte ett argument. Om detta "bara" vore en historisk händelse skulle man inte förneka den i Turkiet. Den moderna turkiska identiteten bygger i själva verket på en snedvriden verklighetsuppfattning. Är detta inte betydelsefullt för ett eventuellt framtida medlemskap inom EU? Och varför bor det inte längre några armenier i merparten av det historiska Armenien? Vart tog de vägen?

Gulan visar inte bara prov på stort civilkurage. Den som följt hennes engagemang inser att hon faktiskt gjort och gör ENORMT mycket för jämställdhet, frihet och demokrati!

Dessutom:

Att som Hamid kalla Sveriges Riksdag "USA:s marionettdockor" säger mer om honom än om något annat. Särskilt som den svenska vänsteralliansen kanske är den mest antiamerikanska inom EU.

Att hävda att det pågår ett folkmord (!) i Israel / Palestina är inte bara felaktigt; det finns inga fakta överhuvudtaget som stödjer detta påstående (hur infekterad konflikten än må vara). Framförallt är det ett sätt att förringa eller helt förneka den verkliga frågan, nämligen händelserna kring 1915. Det närmsta man kommer något liknande i dagens Mellanöstern är naturligtvis Saddam Husseins gaskrig mot kurderna. Massflykten av kristna från Libanon, Irak eller Turkiet till väst skulle därtill kunna rubriceras som en katastrof som av realpolitiska skäl hamnat i skymundan.

Vi som inte lever i konspirationsteoriernas dimmor vet dessutom att Japan anföll USA 1941 och inte tvärtom (precis som det var Nazityskland som anföll Polen 1939). Vi vet också att det var Japan som begick folkmord mot sina grannar, som drev miljoner människor - kineser, koreaner, indonesier, filippiner, vietnameser, kambodjaner, västerlänningar med flera - i döden genom att institutionalisera slavarbete och godtyckliga massavrättningar i hela Östasien.

Att slutligen kalla Turkiets premiärminister för "stor man" är i detta sammanhang galet. Han företräder en stat som inte vågar se sig själv i spegeln och säga: det hände, det var fel, låt oss försöka gå vidare tillsammans. Man kan aldrig bygga något positivt med lögner och förnekelse.

Alpha sa...

Folkpartist 45

"Att som Hamid kalla Sveriges Riksdag..."

För det första heter jag Hamed. Du har åsikter om händelser som inträffade för 95 år sedan men har svårt att se skillnad på Hamed och Hamid. Det säger en hel del om dig!

Med att kalla Sveriges riksdag för "USA's marionettdockor" menar jag helt enkelt att Sverige fort som bara den var tvungna och ta beslut i en fråga som USA tagit ställning till bara en vecka innan. Detta är inte första gången Sverige är snabba på välja USA's linje. Tex så säljer Sverige inte vapen till länder i krig. Men USA är alltid ett undantag!

Om du verkligen vill påstå att Israel inte utövar folkmord på det palestinska folket när dom bombar de med fosfor raketer så är det helt upp till dig. Jag är som sagt ingen som har rätt att egentligen avgöra vem som utövar folkmord eller inte. Men att påstå att USA inte genom att fälla 2 atombomber över japan som endast slog ut civila områden är folkmord då har du verkligen ingen rätt och kritisera Osmanska riket på något som helst vis. Sen har folkmord inget med vem som gjorde vad först att göra. Tänk på det!

Jag tycker även du borde läsa om detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_Tripoli

Sen kan du be dina partikollegor som du tycker utövar civilkurage på högsta nivå även ta tag i denna händelse. Jag gillar speciellt den där delen där britten beskriver: "Pregnant women were cut open, their heads cut off, and dogs' heads stuck between their legs."

Felet med Sverige är att vi antar att vårt sätt att leva är det rätta sättet. Vi accepterar inte något annat än våran egen demokrati. Tex i Iran gjorde befolkningen en revolution och valde fram det Islamiska republiken. Ändå har vi mage att kritisera deras sätt att styra eftersom det skiljer sig från vårt. Kina är tex en diktatur i våra ögon. Men de valde att bilda en kommunistisk stat när de gjorde revolution. Ändå accepterar vi inte detta. Missförstå mig inte nu. Jag är mot all form av lidande oavsett folkgrupp. Jag talar inte om dessa länders behandling av dess motståndare utan endast vilket typ av styre de har.

Jag kallade Erdogan för en stor man eftersom han inte är rädd att uttala sig om bla Israel precis som han gjorde vid mötet i Davos. Tvärtemot Sverige som knappt vågar öppna sin mun och säga att det begås brott mot mänskligheten i Israel. Iran som är under mycket hårda sanktioner har inte gjort en bråkdel av vad Israel gjort mot mänskligheten. Hur kommer det sig att vår relation är bättre gentemot Israel än Iran då? Vi är snabba på kritisera Iran när 20-30 människor mister livet under demonstationer 2009 men tittar inte ens åt Israel när 20-30 personer dör per månad i Palestina.