onsdag 10 mars 2010

I dag står vi upp för yttrrandefriheten

Nedan är ett nyhetsbrev skickad från Jan Björklund. Jag hade själv tänkt blogga om mordhoten mot Lars Vilk, men efter att ha läst Jans utmärkta och väldigt viktiga text har jag valt att publicera den i bloggen.


"En rad personer är gripna, misstänkta för att förbereda mord på Lars Vilks. Uppgifterna tyder på att islamistiska extremister ligger bakom. Lars Vilks är konstnären som avbildade profeten Muhammed som en rondellhund.

Vi känner igen det från förr. Salman Rushdie, författaren som skrev boken "Satansverserna" och som på grund av den har levt under dödshot i ett par årtionden. Knut Westergaard, den danske konstnären som utlöste en politisk kris med Muhammed-karikatyrerna.

Man må tycka vad man vill om olika konstverk. Debatten nu handlar inte om Vilks konstverk är vackert eller inte, motiverat eller inte. Debatten nu handlar om rätten att använda konst också för att väcka uppmärksamhet, för att kritisera. Rätten att yttra sig helt enkelt.

Vilket samhälle får vi, om den som yttrar sig kritiskt om en företeelse omedelbart riskerar att bli dödshotad. Vi kommer att leva i ett tystnadens samhälle, där förtryckarna har makten.
Som liberal avskyr jag samhällssystem utan frihet. Kommunism, fascism och islamism är idag liberalismens stora motståndare.

Men Vilks-fallet visar att det inte räcker med att yttrandefriheten är inskriven i grundlagen. Om människor skräms till tystnad av utomstående aktörer med extremistiska politiska agendor är yttrandefriheten precis lika hotad som om någon ville stryka den ur grundlagen.

Idag måste alla vi som försvarar vårt västerländska liberala samhällssystem stå upp och visa att vi står på Lars Vilks sida. Pinsamt, är däremot den danska tidningen Politikens agerande när man nyligen bad om ursäkt för Muhammed-karikatyrerna i Danmark.

I tidningen Expressen säger Lars Vilks själv att han numera är illa sedd i konstvärlden, därför att hans Muhammed-teckning var politiskt inkorrekt. Om det är sant är det bedrövligt. Vi kan inte acceptera att människor skräms till tystnad av mördare och extremister. Nu gäller det vår yttrandefrihet".

Liberala hälsningar
Jan Björklund

Läs Expressen 1, 2, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Atonbladet, SvD och andra intressanta åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Lysande bra av Björklund.
SD's framgångar har inte så mycket med invandring egentligen, det handlar om invandrande religionens förändring av Sverige från en öppen demokrati till en eländig diktatur. Detta pågår i hela Europa idag, och bara några små partier vågar prata om det.

Frågan är om det är (s) eller (v) som blir det ssista partiet att överge "2000-talets Nazim", dvs. Islamismen.

/Ulrika E

elina sa...

Tack för denna text!

Anonym sa...

strålande insats av Jan Björklund!

Anonym sa...

Alliansen där du Björklund ingår vågar inte debattera dessa frågor öppet,fråga dig varför?
Det är bara SD som vågar prata om islamisering och massinvandring och dom kallar ni för främlingsfientliga,rasister och utesluter dom från alla debatter.
Fast dom är demokratiskt valda av vanliga svenskar.
Sätt ner foten och tala om att Sverige är en öppen demokrati där alla har rätt att yttra sig utan att bli hotade.
Är Sverige på väg mot en diktatur?

Gulan Avci sa...

I Sverige har alla rätt till yttrandefrihet anonym. Det grundlagsstadgad rättighet.

Anonym sa...

Se till att inte rösta vänster...de säljer ut oss billigt på grund av populism.

Hade invandrare bestått av vietnamser eller Thailändare eller kineser - de som itne ens finns med i BRÅ 2008 - ja då hade de blåa varit större och mer tydliga värderingar hade varit synliga i dagens samhälle.

Men istälelt har vi muslimsk invnadring där de flesta uteslutande röstar rött...de röda som inte står för något utan bara lägger sig platt.
Någon mer än jag som anser att Reepalu bör deporteras till Saudi Arabien??
Man borde ta sveriges PK-elit och deportera dessa kräk till Saudi Arabien...där kan dessa förrädare sprida sitt multikulturella trams.

I ett fritt land ligger multikulturella på individnivå...nu tappar vi multikulturalitet på grund av att människor skräms och hotas in i leden.

Sverige ter sig alltmer kommunistiskt - en idologi där man sprider sig med propaganda - konstlade debatter och våld.