lördag 28 mars 2009

Skriver på SVT Opinion

Idag skriver jag förSvt opinion om kommunalvalen som äger rum i Turkiet i morgon, söndag. Inför valet har regeringspartiet AKP hotat kurdiska väljare med repressalier om de röstar fel, dvs på ett annat parti. Det är allvarligt för ett land som vill bli medlem i EU.

Vidare framhåller jag vikten av att kandidater till europaparlamentet åtminstone bör känna till att det finns demokratiproblem i Turkiet. Zaida Catalan (mp) hyllade Turkiets premiärminister Erdogan på sin blogg häromdagen för att han läxat upp Israels president Shimon Perez i en paneldiskussion.

Inte med ett ord nämns förtrycket som pågått i över 80 år i Turkiet. Istället är det Israel som ska hängas ut. Det är typiskt vänsterpolitiker, de missar inte en chans att kritisera Israel. Zaida välkomnar Turkit in i EU eftersom han visat civilkurage. Det borde isf rimligen innebära att Catalan välkomnar Iran också. Presidenten i Iran skäller på Israel minst en gång i veckan i tal och skrift.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

as-Salam wa al-Hurriya sa...

Vänstern har inte heller missat ngt tillfälle att fördöma förtrycket av kurderna i Turkiet, och Cataláns ngt absurda uttalanden är knappast representativa för vänstern i Sverige. Turkiet och Israel är nära allierade, och har ett intimt militärt samarbete. Hur ser du själv på Israels stöd till de turkiska generalerna?

GPF

mishka sa...

Bra att du uppmärksammar valet och ger lite kurdiska perspektiv. Men jag är inte benägen att hålla med dig angående Catalan som en "typisk vänsterpolitiker." Dels är hon ganska ensam om sina åsikter om Turkiet samtidigt som vänstern i stort alltid varit kurdvänner.

Gulan Avci sa...

Serhat,

jag har alltid haft respekt för vänsterpatiets engagemang för kurderna, och jag vet att en deligation i skrivandets stund befinner sig i norra Kurdistan för att bevaka valet. Jag har ofta sagt det i olika offentliga sammanhang, i synnerhet bland kurder.

Det som stör mig är hur politiker från vänsterblocket allt för ofta använder palestinafrågan i egna syften. Israel beskrivs som ondskan själv.

Anonym sa...

Gulan, du har trampat på en öm tå och sanningen gör ont att höra ibland. Vänstern tar alla tillfällen i akt att nyttja palestinierna för at tkomma åt ISRAEL.

Nicklas Eriksson sa...

as-Salam wa al-Hurriya: det kan bero på att Catalan inte är vänster utan nästan lika borgerlig som Avci. Miljöpartiet är ett svagt vänsterliberalt parti, helt i avsaknad av klassanalys och förståelse för arbetares villkor.

Israel är inte ondskan själv. Det finns inget "ondskan själv". Däremot är Israel en teokrati (precis som Iran) som tillämpar Apartheid i såväl lag som handling.

Att de kör ett val vart fjärde år, sorry, det räcker liksom inte som demokratialibi när man har särskilda lagar för israeliska araber och andra för israeliska judar. Läs "Bulldozers mot ett folk".

Gulan Avci sa...

Enligt de undersökningar som jag tagit del av framgår det klart och tydligt att araber i Israel hellre bor i Israel än Gaza eller västbanknen. Vad kan det bero på tro?

as-Salam wa al-Hurriya sa...

Kanske på grund av att palestinierna i Gaza/Västbanken utsätts för daglig terror av ockupationsmakten? (kollektiv bestraffning, checkpoints, blockader, slumpvisa fängsladen, m.m.) Varför skulle araber lämna sina hem i Haifa eller Nazareth? Det är deras hembygd, de har all rätt att leva där.

Notera att efter att Israel, i strid med internationell rätt, annekterade östra Jerusalem så erbjöds palestinierna där israeliska medborgarskap. So far har ytterst få accepterat israeliskt medborgarskap. Likaså med den syriska befolkningen i Golan, de har erbjudits israeliska pass men majoriteten vägrar att acceptera ockupationen.