tisdag 24 mars 2009

Varför så tyst i oppositionslägret?

Efter ett par dagars tystnad framträdde LO-chefen Wanja Lundby-Wedin i medierna igår. Om tanken var att återupprätta förtroendet så fick det motsatt effekt. Aktierna störtdök på förtroendebörsen.

Lundby-Wedin upprepade i alla framträdanden att hon känner sig "grundlurad" och att hon inte förstod vad avtalen gick ut på. Trots att det klart och tydligt framgick i fem årsredovisningar hur mycket AMF:s förre vd skulle få i pension. Bör tilläggas att Lundby-Wedin suttit med i AMF:s styrelse sedan 1994, dvs 15 år.

Man kan dra två slutsatser av detta. Wanja Lundby-Wedin var fullt medveten om vilka beslut som togs men kan inte försvara det inför egna medlemmar och far medvetet med osaningar. Eller så är hon inte kompetent för uppdraget om hon efter 15 år i samma styrelse inte förstått sin egen roll. Båda fallen är mycket allvarliga.

Krav har rests på hennes avgång. Om det blir aktuellt beror dels på LO och AMF medlemmarna. Och dels om det framkommer ny uppgifter närmaste perioden. En sån nyhet är t.ex. att styrelseordföranden Göran Tunhammar i ett uttalande idag sa att "styrelsen kände till att det skulle bli utomordentligt dyrt".

Noteras också att det är tyst från sossarnas högkvarter. Ingen Mona Sahlin, ingen Ibrahim Baylan, ingen Thomas Östros, bara en notis av Sven-Erik Österberg. Även vänsterpartiet och miljöpartiet är lågmälda. Men just det, jag glömde att de verkar i en allians numera.

Dagens artikel på DN-debatt av alliansföreträdarna om stopp för bonusar för statliga företag är mycket välkommet. Det är ett viktigt ställningstagande i dessa tider.

SvD- godkänd pension en "överraskning" SvD- "AMF:s styrelse kände till vilkor" Svd- Jan Almgren - "Lurad" Wanja bara patetiskt SvD- Maria Abrahamsson- Stig Malm avgick
DN-
kände till vilkoren DN- Maria Croft Ursäkten håller inte

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det må vara LO och Wanja den här gången. Men alla har ansvar för de genomruttna systemen. Ingen kan ensamt ta ansvar för besluten och Wanja kan inte skylla på att hon känner sig lurad. Igår var det sossarna, idag LO och kanske imorgon alliansen. Här behövs gemensamma ansträngingar och förändrade strukturer med tydliga riktlinjer för statliga bolag.

roberth sa...

Vad säger Mona? Det är som du säger tyst. Är det inte konstigt att en sosse kan göra bort sig hur mycket som helst men ändå sitta kvar. Hoppas maken har det bra på pappaledigheten.