söndag 22 mars 2009

Den som är satt i skuld är icke fri

Skandalerna avlöser varandra. Bonusar har de senste åren utdelats friskt till chefer i både privat och offentlig sektor. Nu senast är det AMF-Pension som hamnat i strålkastarljuset. 2,5 miljoner pensionsparare fick nyligen veta att det ska göras besparingar på 17 miljarder kronor. Samtidigt som ledningen för bolaget tilldelats en pott på 17 miljoner i bonus.

Det är givetvis upprörande och stötande. I synnerhet i en tid då ingen riktigt kan redogöra för när botten är nådd och när ekonomin vänder uppåt igen. Men det jag tycker är mest upprörande är socialdemokraternas och LO:s dubbelmoral.

AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv. Ordföranden Wanja Lundby-Wedin sitter med i styrelsen. Hon har aktivt varit med och beviljat bonusar och höga löner och pensionsförmåner för bland andra vd:n Christer Elmehagen och vice vd:n Ingvar Skeberg i flera år.

Samidigt har Wanja Lundby-Wedin uttalat sig aktivt för tidningar, Radio och TV och kritiserat andra företag. Snacka om hyckleri i högklass. Lundby-Wedin har haft makten att sätta stopp för strukturerna på AMF för länge sen om hon så velat. Men det är klart att så länge som Göran Persson och sossarna styrde i Rosenbad satt hon still i båten.

Nu försöker Lundby-Wedin och hennes maffiagäng plocka billiga poäng genom att ta varje tillfälle i akt att kasta skit på regeringen och näringslivet. Senast ikväll satt partisekreterare Ibrahim Baylan i Agenda och skyddade LO-chefen. Därmed sjönk hans förtroendekapital dramatiskt bland allmänheten.

Istället för att säga att Lundby-Wedin gjort fel försökte han gång på gång adressera problemen till svenskt näringsliv. Men jag säger som Göran Persson sa en gång i tiden; "Den som är satt i skuld är icke fri".

Jag noterar också att den annars så frispråkige LO chefen är på semester och inte anträffbar för kommentarer för tillfället. Kan det bli värre undrar man. Svaret får nog formuleras av AMF:s cirka 2.5 miljoner sparare och LO-medlemmarna.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

SvD 1 2 3 DN 1 2

0 kommentarer: