söndag 15 mars 2009

Cecilia Malmström nästa EU-kommissionär

Igår kväll startade jag en facebook grupp för att Europaminister Cecilia Malmström (fp) ska utses till nästa EU-kommissionär. Idag läste jag i Expressens ledare att Anna Dahlberg är av samma åsikt.

Det finns två skäl till varför Cecilia Malmström bör representera Sverige de kommande fem åren i Bryssel. För det första är det få personer som har hennes kompetens i Europafrågor. Läs Malmströms CV på regeringens hemsida.

För det andra är EU väldigt mansdominerat. Få kvinnor återfinns på toppjobben. Sverige kan spela en viktig roll för att bryta strukturerna som är så inbitna i hela EU-apparaten. Första kvinnan som blev kommissionär var Anita Gradin (s) sen var det Margot Wallström (s) som i år lämnar posten efter tio år. Nu ska regeringen utse en ny representant.

Anna Dahlberg lyfter även ett tredje argument.

"Det finns en förväntan om att posten som EU-kommissionär ska växla mellan de två stora partierna - Socialdemokraterna och Moderaterna - beroende på majoriteten i riksdagen.Att det är dags för en EU-kommissionär ur det borgerliga lägret efter snart 15 år av S-märkt revir i Bryssel är självklart. Men varför just en moderat? Det skulle vara ett hälsotecken både för den svenska utnämningspolitiken och för alliansens interndemokrati om man frångick den logiken".

Är du med i facebook men inte vän med mig går det bra att gå med i gruppen iaf. Sprid gärna vidare till andra vänner och bekanta som vill se Cecilia Malmström som ny kommissionär.

I en ny mätning får moderaterna sitt största stöd på 12 år. De får hela 31,6 procent i SVDs/Sifo för mars månad. Nu är gapet mellan alliansen och oppositionen nere i 3,3 procent. Vem hade trott att detta var möjligt för ett och ett halvt år sedan.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Läs
Svd, Göran Eriksson, P J Anders Linder, DN, Henrik Brors

4 kommentarer:

Anonym sa...

bättre kommissionär kan Sverige inte få. Cecilia är en given kandidat

o.e

Anonym sa...

Carl Bildt är också en bra kandidat.

Gulan Avci sa...

Anders,

Cecilia Malmström och Carl Bildt är bra personer som skulle blir bra kommissionärer.

Anonym sa...

Cecila Malmström ger onekligen ett kompetent och balanserat intryck. Ytterligare en fördel är ju att hon inte likt många andra folkpartister offentligt vädrat obalanserade proisraeliska ståndpunkter.