torsdag 23 december 2010
God Jul och Gott Nytt År!
Nu behöver jag precis som er lite julledighet efter ett intensivt valår. Ledigheten ska jag tillbringa med familj och nära och kära.
Jag önskar Er alla läsare en riktigt god jul med hopp om ett gott nytt år!!!
Med vänlig hälsning
Gulan Avci
fredag 22 oktober 2010
Ny laserman i Malmö?
Jag var 12-13 år när "Lasermannen" John Ausonius härjade i Stockholm. Trots min unga ålder visste jag att något inte stod rätt till. Mina föräldrars oro för mig och mina syskon. Det allmänna tillståndet bland vänner och bekanta skapade en olustig och jobbig situation. Stockholm förvandlades till en kall och rå stad och ingen kände sig säker.
Jag spelade basket på den tiden. Varje helg hade vi antingen hemma- eller borta match. När vi spelade på bortaplan kommer jag ihåg att samtalsämnet under resorna ofta handlade om lasermannen. Vi var ständigt på vår vakt, höll till och med koll på varandras kroppar, om någon hade röd prick (laser) så skulle vi kasta oss över personen och lägga oss på marken.
Vi som varit med en gång tidigare förstår hur människor i Malmö känner och upplever situationen. Polisen jobbar intensivt med fallet. Ännu vet vi inte vilka motiv som ligger bakom. I den bästa av världar hoppas jag att skjutningarna inte har med främlingshat att göra. Men det är svårt att skaka sig loss den misstanken. Och gårkvällens beskjutning in mot en lägenhet, som skadade två kvinnor gör faktiskt saken ännu värre.
Om människor inte kan känna sig säkra i sina hem, var ska de då uppleva trygghet? Just nu går mina tankar till alla som drabbats. Och att polisen snart får fast gärningsmannen. Glad också att integrationsminister Erik Ullenhag agerar tydligt. Vi får aldrig acceptera att Sverige blir slutet och kallt land. Mångfalden berikar Sverige och oss som människor.
DN, DN, DN, DN, aftonbladet, aftonbladet, aftonbladet, läs även andra intressanta åsikter om lasermannen, Malmö, invandrare, Erik Ullenhag, Integration,
måndag 11 oktober 2010
Jasenko Selimovic ny statssekreterare?
Jasenko kandiderade till riksdagen för Folkpartiet i Göteborg. Han stod på andra plats och var på valbar plats. Folkpartiet tappade ett mandat och de ca 2000 kryss Jasenko fick, räckte tyvärr inte hela vägen för att hans skulle bli personvald. Jag tror det saknades, typ, 17 kryss.
Jasenko har inspirerat många människor. Bland annat mig själv. Han är klarsynt, intelligent och har en förmåga att skildra saker på ett sätt som får lyssnaren att sväva med i berättelserna om Sverige.
Jasenko kommer helt enkelt att bli en bra och viktig tillgång för såväl folkpartiet som regeringen. Speciellt i tider då integrationsfrågan kommer debatteras mer än någonsin. I skrivandet stund vet jag fortfarande inte om detta stämmer, men jag håller tummarna.
Läs även andra intressanta åsikter om Jasenko Selimovic, Erik Ullenhag, Integration, Sverigedemokraterna, Sverige,
tisdag 5 oktober 2010
SD:s märkliga agerande i Storkyrkan
Det mest spektakulära agerandet står nog Sverigedemokraterna för. I den traditionsenliga ceremonin med gudstjänst i Storkyrkan lämnade Jimmie Åkesson och andra SD ledamöter kyrkan i "protest". Detta när biskopen Eva Brunne, pratade om intolerans och främlingsfientlighet.
Om Sverigedemokraterna har svårt för kritik, kommer partiet inte få det lätt framöver. Åkesson borde veta bättre. Kyrkans värdegrund bottnar i tanken om alla människors lika värde. Och det är inte första gången biskopen talar om intolerans.
Sverigedemokraterna tycks tro att de har patent på att ösa kritik på andra partier - men att ingen får säga något kritiskt tillbaks. Förhoppningsvis blir det mer och fler konstruktiva debatter med partiets företrädare framöver.
Jag är också glad att Folkpartiet med Erik Ullenhag som ny minister behåller integrationsposten eftersom att den blir än mer viktig nu med SD i riksdagen. Helst hade jag önskat att den posten avskaffades, men nu bakas det ihop med övriga arbetsmarknadsdepartementet. Och fokus kommer mer än någonsin ligga på språk, sysselsättning och skola. Det är dessa tre S som skapar förutsättning för nyanlända människors integration i ett nytt land.
SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, Expressen, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet
Läs även andra intressanta åsikter om Sverigedemokraterna, regeringen, alliansen, folkpartiet, Erik Ullenhag,
måndag 4 oktober 2010
Sahlin(s) pinsamma spel!
"Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande- aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång!"
Denna mantra höll inte länge. Nu försöker Sahlin utmana regeringen i talmansfrågan. Givetvis hoppas hon att Kent Härstedt som är partiets kandidat inte blir vald. För det skulle ge sossarna möjlighet att smeta SD-kortet på regeringen. Jag tror knappast att socialdemokratiska gräsrötter känner sig muntrare av ledningens tillkortakommanden. De hade nog önskat att Sahlin ägnade tiden åt att analysera varför partiet gjort sitt sämsta val sedan första världskriget.
Det är så pinsamt och destruktivt. Denna kvinna kunde ha varit statsminister om olyckan varit framme och det blivit maktskifte. Nu blev det inte så, tack och lov. Ett bra tips till Sahlin är att kanske försöka ägna lite mer tid åt att fundera på varför så många socialdemokrater röstade på Sverigedemokraterna.
För det är uppenbart en oro som många människor känner och de litar inte på de etablerade partierna. Denna oro och frustration måste tas på allvar. Det gäller alla partier.
Så något kort om mediernas ibland pinsamma skildringar om tillståndet i svensk politik. Istället för att lyfta sakfrågor tycker exempelvis Aftonbladet det är viktigare att informera allmänheten om vilka ledamöter som ska sitta bredvid en SD:are. Skit samma vem man sitter bredvid vem. Det viktiga är ju att debatten förs.
Vill även uppmärksamma er läsare på att Folkpartiet idag utnämnt riksdagsledamoten Nina Larsson till ny partisekreterare. Det är ett utmärkt val. Nina är en mycket duktig politiker som har stor respekt bland folkpartilandet. Hon är helt enkelt rätt kvinna på rätt post!
DN, DN, DN, SVD, SVD, SVD, EXPRESSEN, EXPRESSEN, AFTONBLADET, AFTONBLADET
Läs även andra intressanta åsikter om talman, Kent Härstedt, Per Westerberg, SABO Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Mona Sahlin, Nina Larsson, folkpartiet,
fredag 24 september 2010
Tack alla ni som kryssade mig och ni som hjälpte mig under valrörelsen
Det har gått fem dagar sedan valet tog slut. Efterspelen har varit dramatiska och svängningarna häftiga. Men så kom det slutgiltiga valresultat igår. Det känns bra, för de senaste dagarna har många hållit för andan. Man har befunnit sig i ett vakuum. Osäkerheten har varit stor kring huruvida landet ska styras vidare i majoritet eller minoritetsregering.
Nu visade det sig tyvärr att alliansen bara hade behövt dryga 800 röster till för att regera landet vidare i majoritet. Men så blir det inte. Nu handlar det om att samla sig - för landet behöver styras.
Sverigedemokraterna fick 5,7 procent av väljarnas röster. Det innebär att 20 mandat numera kommer besättas av personer med främlingsfientlig politik. Men innebär det att partiet ska bannlysas från utskottsarbetet? Den som förespråkar detta gör partiet en björntjänst. Det skulle innebära att SD kan fortsätta hävda att de är offer och utfrysta. Partiet har kommit in på samma demokratiska villkor som andra partier. Nu är det dags att de får ta ansvar för sin politik. Nu måste debatten tas på riktigt mot SD. Nu måste de andra partierna visa att den väg SD vill föra Sverige in i är fel. Detta kan endast göras på ett sätt. Genom att ta debatten.
Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Min gissning är att Sahlin och ledningen under lång tid kommer vara upptagna med ”inre partiarbete”. Dessutom tror jag liksom många andra att den rödgröna alliansen inte överlever särskilt länge till.
Vänsterpartiet sänkte sossarna och Miljöpartiet gick inte så värst bra som mätningarna visade. Men en sak samtliga tre partier bör fundera över är huruvida det var särkilt smart att lyfta Sverigedemokraterna så mycket som de gjorde. Jag är nästan övertygad om att SD:s framgångar mycket berodde på S, V och MP:s ständiga tjat och attacker på Fredrik Reinfeldt.
Så några rader om mig. Jag gav allt under valrörelsen. Tyvärr räckte det inte hela vägen. Jag hamnade utanför och blir förste ersättare till riksdagen i Stockholms Stad. Men det är ett mindre bekymmer. Det viktiga är att det gick bra för Folkpartiet och att Alliansen fått förnyat förtroende att leda Sverige.
Tack alla ni som kryssade mig, alla ni som hjälpte mig på olika sätt under valrörelsen. Era insatser betyder väldigt mycket. Just nu pågår rösträkningen till kommunfullmäktige och om inget oförutsätt händer kommer mitt arbete fortsätta i Stadshuset under mandatperioden. Detta i kombination med att jag återgår till mitt civila yrke som banktjänsteman.
Bloggen kommer ha samma funktion som tidigare. Så den som vill fortsätta följa mitt politiska arbete gör det bäst via bloggen.
söndag 19 september 2010
Rösta för en stabil regering i morgon!
Det är bra. Ju fler som utnyttjar sin röst desto bättre för vår demokrati. Som många av er säkert hört under valrörelsen, är dagens val ett ödesval. Det handlar om vilket Sverige vi vill vakna till i morgon.
Med en återvald Alliansregering kommer vi fortsätta arbeta för en stark arbetslinje. Ingen människa ska gå obemärkt förbi. Tillsammans ska vi skapa bästa förutsättningarna för att alla medborgare ska känna att de tillhör en större gemenskap och känner sig behövda. Ju fler som arbetar stärker välfärden, när fler är med och betalar skatt blir det mer över för att satsa på välfärden. På skolan, vården och omsorgen.
Med en rödgrön regering kommer bandet backas tillbaks dit vi var innan maktskiftet 2006. Det tjänar ingen på. Att tro att man kan investera Sverige ur finanskrisen genom att återgå till bidragslinjen är en grov missbedömning och en ansvarslös poltik.
Så har vi Sverigedemokraterna som hela tiden lurat runt hörnet. Det finns två orosmoln. Det ena är att partiet kommer in i riksdagen och det andra är att de kan få en vågmästarroll. Detta får man nog tacka Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för. För de har lyft in SD i debatten genom en rad ohederliga attacker på alliansregeringen om att vi skulle samarbeta med partiet. Det duger inte att Mona Sahlin säger att hon aldrig kommer samarbeta eller göra sig beroende av SD när hon inte ger raka svar på om hon tänker fälla alliansen om vi blir större block eller inte.
Jag hoppas att alla människor går och röstar idag. Dels för att det är en skyldighet att som medborgare i ett demokratiskt land utnyttja sin röst men också för att minska risken för att det kan bli parlamentarisk kris i morgon.
Valet är ditt, ta vara på den rätten!
Med vänlig hälsning
Gulan Avci
Läs även andra intressanta åsikter om valet 2010, folkpartiet, alliansen, opposition, demokrati,
måndag 13 september 2010
Våldet mot SD är ett hot mot vår demokrati!
Nu riskerar vi en slutspurt i valrörelsen där de sakpolitiska frågorna hamnar i skuggan. En klick vänsterextremister riskerar sabotera för miljontals väljare som ska rösta de kommande 6 dagarna.
Jag är orolig för framtiden. Politikerföraktet kommer att förstärkas, det kommer bidra till att färre människor är beredda att engagera sig politiskt och axla det demokratiska arbetet vidare. I slutändan kan det försvaga vår demokrati.
Jag hoppas innerligt att politikens innehåll är det vi diskuterar kommande dagar. De flesta har fått möjlighet att sätta sig in i vad Alliansregeringen och den rödgröna vänstersidan vill göra. Nu är det hög tid att väljarna får veta "exakt" vad SD vill. Helst innan och inte efter valet.
Jag vet att SD:s politik kommer dela vårt land. För de bryr sig inte om hela Sverige. De vill exkludera människor och dela in dem i ett vi och dem tänkande. Detta kommer förstärka segregationen. Och jag lovar att det inte kommer brinna färre bilar i Rosengård med SD i riksdagen.
Så den som älskar sitt land bör ta avstånd från det våld SD utsätts för. Men också rösta på någon av Allianspartierna den 19 september. För det är endast med en majoritetsregering vi kan få stabilitet och blicka in i framtiden.
Läs också: DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet,
lördag 11 september 2010
Är de rödgrönas nya strategi att få in SD i riksdagen?
Sverigedemokraterna har fått mycket uppmärksamhet senaste tiden. Det handlar sällan om partiets generella politik. Invandringsfrågan är partiets triumfkort, som åker ut ur rockärmen varje gång media är på plats.
Är det något SD lyckats med så är det just att övermästra journalistkåren genom att ständigt väva in invandringsfrågan i varje framträdande. Nu kanske någon invänder mot mig. Och menar att hela SD:s existensberättigande bygger på invandringsfrågan.
Jag kan delvis hålla med om det. Men samtidigt söker Jimmie Åkesson söker stöd hos svenska folket för att sitta i Sveriges riksdag. Det minsta man kan begära är att partiet ger lika tydliga besked kring andra politikområden.
Jag noterar dessutom att Sverigedemokraternas framgångar blivit en viktig fråga för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De har börjat prata mer om SD än sin egen politik. Statsminister Fredrik Reinfeldt jagas med ljus och lykta för att ge besked om Alliansen kommer att samarbeta med SD om de får vågmästarroll.
Samtliga av alliansens partiledare har varit mycket tydliga på den punkten. Vi söker stöd för en fortsatt alliansregering. I andra hand bjuder vi in Miljöpartiet. Men Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har gett oss kalla handen.
De rödgröna är inte beredda att rädda Sverige undan parlamentariskt kaos om de förlorar valet och SD blir vågmästare. Förra veckan ringde Svenska Dagbladet till samtliga av Miljöpartiets 26 regions – ordföranden. 18 ordföranden öppnar för ett samarbete med alliansen, 4 säger nej och 4 avstår från att svara på frågan.
Ändå säger Wetterstrand och Eriksson nej. Detta visar hur maktfullkomliga språkrören blivit. De sätter sina egna intressen framför partiets och landets för den delen. För de ska bli ministrar. Punkt slut.
Jag börjar ana ugglor i mossen. Det verkar som att Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly bytt strategi. De vill hellre tala om SD än sin egen politik. Kanske kan det vara så att de börjat inse att valet är förlorat och deras ända hopp nu ligger hos SD. Det är bara en gissning men jag tror inte jag är långt ifrån sanningen. Vad tror ni kära läsare? Min partivän Carl B Hamilton varnar på sin blogg för skakig ekonomi om SD blir vågmästare. Läs här.
Läs även andra relaterade ämen om valrörelsen: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expressen, Expressen, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet och andra bloggare: Rasmus Jonlund, Kent Persson, Tokmoderaten, Per Altenberg, Peter Andersson, Amanda Brihed
Läs också andra intressanta åsikter om Sverigedemokraterna, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, folkpartiet, alliansen, oppositionen, valrörelsen 2010,
torsdag 9 september 2010
Socialdemokraterna föraktar demokratin!
Läs även andra intressanta åsikter om Socialdemokratena, Mona Sahlin, valrörelsen 2010, fusk,
tisdag 7 september 2010
Valrörelse, Neo, SVT-debatt
Men än är det långt ifrån över. Tretton dagar är som en evighet i valrörelsens slutskede och allting kan hända. Det finns ingen anledning att ta ut något i förskott. Det måste jobbas ända fram till 20:00 den 19e September. För det är då valet avgörs
Jag har fått förmånen att skriva en artikel till Nyhetsmagasinet Neos hemsida. Texten är ganska personlig och beskriver varför jag är liberal och gick med i Folkpartiet. Läs den här.
I morgon åker jag till Göteborg för att vara med i SVT-debatt. Jag ska debattera mot bland andra diskrimineringsombudsmannen (DO) om ett ärende som för tillfället ligger på hennes bord. Det gäller en student i Stockholm som bär niqab, heltäckande slöja och går barnskötarutbildning. Glöm inte att titta. Det är direktsändning kl 20:30 på kanal 2.
Läs även andra intressanta åsikter om Neo, valrörelsen 2010, folkpartiet, Niqab, DO,
onsdag 1 september 2010
Barbro Westerholm och jag i nyheterna om varför Rut-avdraget behövs
Detta visar än mer tydligt vilken skev syn oppositionen har mellan manliga och kvinnliga branscher. Varför ska det vara okej att få avdrag för att snickra ihop ett fönster men inte för att pusta det?
Färska siffror från branschorganisationen Almega visar att runt 11 000 nya jobb tillkommit tack vare rut-avdraget. Det är framförallt kvinnor med utländsk bakgrund och ungdomar som fått jobben. För många är det första jobbet någonsin, nu har de fått in en fot på arbetsmarknaden. Men med den rödgröna politiken riskerar dessa människor att återigen bli arbetslösa.
Rutavdraget har gjort det lättare för tusentals familjer som redan har det svårt nog att få vardagen att gå ihop. Socialdemokraterna i Stockholm har ett annat förslag. De vill införa butlers i tunnelbanan. Läs ett tidigare blogginlägg om min syn på butleridéen. "Så blev pigan en butler".
Se även nyhetsinslaget på TV4-nyheterna med mig och Barbro. Spola fram en minut i inslaget.
Läs även andra intressant åsikter om RUT-avdrag, folkpartiet, Socialdemokratena, butler, Carin Jämtin,
Liberal Mångfald- kalkonernas kamp
Jag har själv varit ordförande för organisationen och har erfarenhet av LM:s arbete. Eftersom att jag själv rest frågan vid olika tillfällen, håller jag fullständigt med Martin. Läs texten här.
Läs även andra intressanta åsikter om liberati, Liberal Mångfald, folkpartiet,
fredag 27 augusti 2010
Mona Sahlin sviker kvinnorna och flickorna i Afghanistan
Mona Sahlins besked firas av talibanerna. Nu kan de börja förbereda på riktigt för ett maktövertagande. Många människoliv kommer att skördas. Återigen kommer vardagen präglas av terror, förtryck, våld och mord.
De största förlorarna är kvinnor och flickor. Sahlins föregångare vänder sig säkert i graven. Idag inleds ett nytt kapitel i Socialdemokraternas förnyelseprocess. Hönorsorden om internationell solidaritet har gått i graven.
Jag är uppriktigt sagt ledsen. Och jag ställer mig frågan hur Lars Ohly kunde få så starkt inflytande i den röd-gröna alliansen? Hur kunde Mona Sahlin svika FN, när det är de som vädjat om vår hjälp? Svaren ekar tyvärr tomt idag.
Grattis Mona Sahlin och grattis Lars Ohly för att ni har lyckats frånta människor drömmen om ett bättre liv i Afghanistan. Men ni kommer inte komma undan. För varje gång en flicka tvingas sluta skolan därför att talibanerna hyser förakt mot kvinnor och flickor ska jag påminna om ert svek. Varje gång en kvinna får frätande syra hällt över sig för att hon inte underkastat sig talibanernas vidriga medeltida traditioner, så lovar jag att påminna om ert svek!
Läs även andra intressanta åsikter om Mona Sahlin, Afghanistan, valrörelsen 2010, talibaner, folkpartiet, Vänsterpartiet, Lars Ohly läs också DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Carl Bildt, Göran Erikssons analys, SvD,
torsdag 26 augusti 2010
Valrörelse och många aktiviteter
Sen var det dags att bege sig mot Folkpartiets valstuga och prata med väljare. Många kloka frågor ställdes. Förhoppningsvis blev de nöjda med mina svar. Men det kändes bra. Det kom också en hel del skolungdomar. I valtider får de i uppgift av sina lärare att ta reda på information kring de olika partiernas politik. Fast många verkade väldigt engagerade så det blev mer diskussion än vad de egentligen var ute efter från början.
Klockan 13 var det dags att besöka Expressens valstuga. Jag bjöd in människorättskämpen Sara Muhammad för ett samtal. Hon är också grundare till Riksföreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime". Vi diskuterade hederskultur, integration och burka. Läs mer i Expressens summering av vår aktivitet.
Klockan 14 var det dags för en TV-intervju i riksdagen. Kurdistan TV gjorde ett långt reportage med mig som ska sändas innan valet är över. Det var en personlig intervju och handlade bland annat om varför jag gett mig in i politiken. Kul att få prata kurdiska. Fastän jag har lättare att uttrycka mig på svenska så kändes det bra
Nu ska jag förbereda för morgondagens och helgens alla aktiviteter. Det är bara 24 dagar kvar till valdagen men i valtider får man räkna med att det är full ös hela tiden. Så det är bara att kämpa på och försöka övertyga väljarna om varför de ska rösta på en fortsatt Alliansregering och Folkpartiet.
Läs även andra intressanta åsikter om valrörelsen 2010, Expressen, burkan, Integration,
onsdag 25 augusti 2010
DN:s partitest bekräftar sprickan inom oppositionen
När jag jämförde mina svar med respektive partis, framgick det tydligt hur oenig oppositionen är i de flesta frågor. Låt mig illustrera ett par exempel.
På frågan om huruvida förbifarten ska byggas, svarade (s) instämmer helt och (v) (mp) tar helt avstånd ifrån.
På frågan om svenska soldaterna ska tas hem från Afghanistan, svarade (s) tar helt avstånd ifrån (mp) instämmer delvis (v) instämmer helt
På frågan om betyg ska ges tidigare, svarade (s) instämmer helt (v) (mp) tar helt avstånd ifrån
På frågan om friskolor ska kunna gå med vinst, svarade (s) instämmer delvis (v) tar helt avstånd ifrån (mp) instämmer helt
På frågan om det införas en obligatorisk A-kassa svarade (s) (v) tar helt avstånd ifrån (mp) instämmer helt
På frågan om det ska införas 30 timmars arbetsvecka svarade (s) tar helt avstånd ifrån (v) (mp) instämmer helt
På frågan om vi ska införa euron i Sverige, svarade (s) instämmer delvis (v) (mp) tar helt avstånd ifrån
På frågan om friåret ska återinföras, svarade (s) (v) tar helt avstånd ifrån (mp) instämmer helt
På frågan om fri nedladdning ska vara tillåtet, svarade (s) tar helt avstånd ifrån (v) (mp) instämmer helt
På frågan om lincensjakt på varg bör vara tillåtet, svarade (s) instämmer helt (v) (mp) tar helt avstånd ifrån
Det tog 3 år för socialdemokraterna att presentera sin nya politik. Det tog 3,8 år för de rödgröna att presentera en gemensam skuggbudgett. Ännu har vi inte sett skymten av valmanifestet. DN-testet ger en bra fingervisning om kaoset som sannolikt kommer uppstå i regeringsförhandlingarna om dessa tre partier ska leda landet.
Det vi dock hittills fått löften om är könsneutrala toaletter, buttler i tunnelbanan och clowner på äldreboenden. Vill man bli tagen på allvar kan det vara läge att lämna sandlådan och börja driva politik på riktigt.
Läs även andra intressanta åsikter om partitest, DN buttler, clown, oppositionen, folkpartiet, alliansen, valrörelsen 2010,
Medverkar i jobbgrillen
Varje partirepresentant har, förutom videoinspelning fått skriva en artikel till debattsajten Newsmill. Idag är det Folkpartiets tur- och min artikel kan ni läsa här. Vill du veta mer om jobbgrillen så kan du besöka hemsidan här.
Läs även andra intressanta åsikter om jobbgrillen, ungdomsarbetslöshet, valrörelsen 2010, folkpartiet, LAS,
torsdag 19 augusti 2010
Slopa dispensmöjligheten helt.
Alla barn, såväl flickor som pojkar, har rätt till en jämlik skolgång. Sverige har skrivit på en rad konventioner, bland annat FN:s barnkonvention som stadgar detta. Dessutom har vi skolplikt, vilket innebär att alla barn är skyldiga att gå i skolan.
Föräldrar ska inte kunna förvägra sina barn rätten att delta i vissa ämnen i skolan på grund av religiösa motiv. Föräldrar har rätt till sin tro men de har inte rätt att förvägra sina barn en fullständig utbildning. Punkt.
Kritikerna hävdar att man gör en höna av en fjäder. Men det är fel. Tycker man att det är ett mindre bekymmer att 12% av flickorna och 13% av pojkarna missar grundläggande kunskaper i skolan. Ja, då har man mycket kvar att förstå. Läs rapporten om Hedersrelaterat våld och förtryck från 2009 som just illustrerar problemet.
Det handlar om ungdomarnas framtid. Deltar de inte i vissa ämnen kommer de inte få fullständiga avgångsbetyg. Det försvårar för dem att söka vidare till gymnasiet och påverkar möjligheterna att komma in på arbetsmarknaden. Det finns ingen vinnare på dispensmöjligheten. Bara förlorare. Och det är ungdomarna som slits mellan föräldrarnas värderingar och godtyckliga undantag.
Läs även andra bloggares åsikter om utbildning, dispens, religionsfrihet, skolan, folkpartiet,
måndag 16 augusti 2010
Så blev pigan en butler
Vill man verkligen underlätta för människor som har det nog stressigt i vardagen, behåller man RUT-avdraget. Det vill inte socialdemokraterna. Vinner de valet kommer reformen avskaffas omedelbart. Rot- avdraget får vara kvar ett tag till. Men det ska också väck, så småningom.
Detta trots att branschen varnat för att de kommer tvingas säga upp personal. Tack vare Rut och Rot har 18 000 nya jobb skapats. Läs företagarnas artikel på brännpunkt. Människor som tidigare tvingats jobba svart, i synnerhet kvinnor har fått ett jobb att gå till. Ett jobb som ger pensionspoäng, är a-kassegrundande och skyddar mot skador i jobbet.
Jag förstår ärligt talat inte varför socialdemokraterna har så starkt förakt mot att kvinnor utför städjobb och därmed blir självförsörjande.
Det är viktigt att ständigt hitta lösningar för att underlätta livet för människor. Men dagens utspel är varken seriöst eller löser problem för småbarnsfamiljer. De vill att tjänsterna ska utföras i hemmet där behoven av hjälp är som allra störst. Inte utanför.
Bloggosfären har dominerats av dagens, minst sagt lustiga utspel. Omöjligt att länka till alla bra inlägg, men här är ett axplock: Edvin Alam, Ledarbloggn, SvD, Aftonbladet, Expressen, Mark Klamberg, Annie Johansson, Mary Jensen, Magnus Andersson, Rasmus Jonlund, Hans Åberg, Adam Cwejman, Annika Beijbom, Lars Lundqvist, Jonas Morian, Johan Ingerö
Läs även andra intressanta åsikter om Carin Jämtin, folkpartiet, Ilja Batljan, butler, rot-avdrag, RUT-avdrag, socialdemokraterna, valet 2010
söndag 15 augusti 2010
Skriver på Brännpunkt om språktest för medborgarskap
Läs även andra intressanta åsikter om Integration, folkpartiet, språktest för medborgarskap, valet 2010, och bloggar "vi i Sverige",
Uppdatering: Jag uppskattar att så många har bloggat. Även om åsikterna skiljer sig så lägger det en grund för fortsatt debatt: Germunds blogg, Nu-bloggen, Språkförsvaret, Anne- Marie Ekström, Frida M, Robstens blogg, Mina tre kronor, Rosie Rothstein, Denuntias kommentarer, Absolute Banana, Nemokrati, Guero, Pophöger, Lena Sommestad, Voter, Varg i Veum, Aurora, Karin Långström Vinge, Jesper Svensson, Merith Wager, Vi i Sverige, Tianmi, Törnqvist, Verkligehetens folk
torsdag 12 augusti 2010
Rinkebyakademin byggs upp igen
Varken elever, skolpersonal eller de boende på Järvaområdet ska behöva lida för att ett litet ungdomsgäng härjar runt, vandaliserar, bråkar och skapar otrygghet. Läs tidigare bloggpost i bloggen här.
Läs även andra intressanta åsikter om Rinkebyakademin, skolan, trygghet, folkpartiet,
onsdag 11 augusti 2010
Zlatan: Jag ställer upp för mitt land
Läs även andra intressanta åsikter om landstinget, Zlatan Ibrhahimovic, fotboll,
tisdag 10 augusti 2010
Madeleine Sjöstedt: (S)luta snylta på Stockholmskulturen!
- Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet snyltar på Stockholms kulturliv när de annonserar på kulturtavlorna i Stockholm, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och idrottsborgarråd i Stockholm stad.
- Vi subventionerar inte kulturtavlorna för att politiska partier ska göra reklam för partiledartal, ansiktsmålning och hoppborgar, säger Madeleine Sjöstedt (FP).
- Veckorna inför valet har alla partier fått extra anslag för att köpa annonsplatser. Dessutom har vi specialtillstånd för att sätta upp affischer i Stockholm där man normalt inte får göra det. Att oppositionen då snyltar på kulturlivets annonsutrymme visar hur ointresserade de är av att kulturlivet ska nå stockholmarna, och växa sig starkare, avslutar Madeleine Sjöstedt (FP).
Fakta:
Inför den rödgröna oppositionens valkampanjespurt i Kungsträdgården den 13 september har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet satt upp affischer på kulturtavlorna över hela Stockholm. Kulturtavlorna är avsedda för kulturverksamhet, och har inte marknadsmässiga taxor.
Läs även andra intressanta åsikter om kultur, Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd
måndag 9 augusti 2010
Vänsterpartiet vill avskaffa valfriheten
I artikeln gick han till hårt angrepp mot en av de stora bolagen "Pysslingen". Det är samma bolag som socialdemokraternas toppnamn- och före detta justitieminister, Thomas Bodström sitter med i styrelsen för. Lars Ohly skrev följande med en känga riktad mot sossarna och Bodström:
"Vänsterpartiets mål är att bygga världens bästa välfärd utan privata vinster. En ny rödgrön regering kan inte blunda för att vinsterna är ett hot mot alla barns rätt till en bra och likvärdig utbildning. Därför måste en rödgrön utbildningsminister stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset i de svenska klassrummen och sätta kunskap i första rummet."
Trots påståenden att de rödgröna är överens om utbildningspolitikens innehåll, dyker ständigt nya frågor upp som blottar den enade fasaden. Det tog inte lång tid förrän Mona Sahlin var ute och kritiserade Ohly för hans inställning. Sahlin är rädd att den här frågan ska kasta skugga över Thomas Bodström som är hennes främsta vapendragare i valet här i Stockholm.
Skulle Ohly få sin vilja igenom skulle många friskolor vara tvungna att lägga ner sin verksamhet. Jag tycker det är viktigt att skolor som har en bra fungerande verksamhet och uppnår kvalité ska ha rätt att ta ut vinster. Något annat vore märkligt. Samtidigt är det viktigt att vara hård mot de skolor som missbrukar detta. Vinstuttagen ska inte gå ut över kvalitén i skolan. Men de allra flesta skolorna gör ett utmärkt jobb.
Det är inte en slump att så många elever väljer en friskola framför kommunal. Dessutom är det bra om det finns konkurrens. Det är ett sundhetstecken. Det finns inga förlorare, bara vinnare. Vi värnar valfriheten och kommer förstärka den ytterligare om vi får förtroendet att sitta kvar vid makten efter 19 september! Enligt en ny mätning som Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier gjort visar det sig att väljarna tycker skolan är den viktigaste valfrågan. Det är glädjande besked.
Läs även andra intressanta åsikter om friskolor, valfrihet, Lars Ohly, folkpartiet, valet 2010, rödgröna, alliansen, SvD, DN, Expressen, Aftonbladet Per Altenberg, Kent Persson, Robert Noord skriver
söndag 8 augusti 2010
Skolan stärks ännu mer
Tidigare idag höll Jan Björklund sitt sommartal i Marstrand. Två frågor stod i fokus. Föräldrars ansvar för sina barn och elevhälsovården. Varken skolan eller samhället har en fostrande roll. Det ansvaret ligger ytterst hos föräldrar. De föräldrar som av olika anledningar inte klarar av den rollen eller missbrukar den ska givetvis ha hjälp.
För att vi ska ha bra och fungerande skolor är det viktigt att vi är överens om dess roll och innehåll. Skolan är som vilken annan arbetsplats som helst. Tider och regler ska respekteras. Det ska vara lugn- och arbetsro. Elever är där för att lära och förkovra sig. Skaffa sig en utbildning och investera i sin framtid.
När en del elever inte respekterar detta och missköter sig drabbar det inte bara dem själva. Även klasskamraterna och lärarna påverkas. Då är det nödvändigt att vidta vissa åtgärder.
Det är just detta Jan förmedlat idag. När dialog mellan föräldrar, stökiga elever och skolan inte räcker till, ska skolan kunna tvinga föräldrarna dit för att hålla koll på sina barn.
Jag tror det har stor effekt. En elev som skolkar ofta, eller är i skolan och spelar allan ballan inför sina vänner och därmed förstör för andra klasskamrater, får räkna med att mamma eller pappa tvingas dyka upp. Genom att närvara längst bak i klassrummet, vara med i matsalen, i cafeterian eller på skolgården, kommer det gå upp för de flesta att här finns ett problem som måste åtgärdas. Speciellt eleven som inte vill ha föräldrarna springande efter dem.
Det kan tyckas vara en drastisk åtgärd. Och det kanske det är. Men om det hjälper de inblandade parterna att kanalisera problemet och finna en bra lösning för eleven, så han kommer in på rätt bana igen. Så är det värt det. För jag tror att alla kommer anstränga sig lite extra. Det bidrar nog också till en bättre relation mellan skolan och föräldrarna.
Jan lyfter också skolhälsovården. Folkpartiet vill öka stödet i skolan för elever som mår dåligt. Vi vill avsätta en halv miljard i statliga bidrag till skolorna. Skolorna behöver fler skolkuratorer, psykologer och skolsköterskor. Detta kopplas tydligt till den första frågan. Elever ska kunna vända sig till en professionell person i skolan för att berätta om sitt problem eller bara ha någon att prata med. Jag är övertygad om att båda dessa förslag kommer gynna eleven, skolan och samhället.
Andra som bloggar: Nina Larsson, Per Altenberg, Rasmus Jonlund, Roger Haddad, Dick Bengtson, Linnéa Darell, Ann-Marie Ekström, Kent Persson, Tokmoderaten, Peter Andersson. Läs också: Svd, SvD, SvD, DN,DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet och andra intressanta åsikter om Jan Björklund, folkpartiet, skolan, alliansen, valet 2010,
lördag 7 augusti 2010
Pinsam jämförelse om burkan
Läs även andra intressant åsikter om centerpartiet, burka, folkpartiet,
svarar Yvonne Ruwaida om burkan med Lotta Edholm på brännpunkt
fredag 6 augusti 2010
Det är för Aishas skull vi är i Afghanistan Mona Sahlin
För ett år sedan försökte Aisha fly. Enda sättet att rädda sitt liv på. Flyktförsöket misslyckades. Som straff, på direkt uppmaning av talibanerna, skar maken av hennes näsa och öron. Idag är Aisha 18 år och lever gömd i ett hemligt kvinnohus i Kabul.
Aishas berättelse är tyvärr inte unik. Mahin Alipur, ordförande för Kommittén för försvaret av iranska kvinnor säger att: "Aishas öde bara är en försmak på effekterna om västvärlden drar tillbaka sina trupper från Afghanistan."
Jag håller med henne. När talibanerna styrde Afghanistan behandlades kvinnor och flickor sämre än djur. De hade inget människovärde. Fick inte gå i skolan, arbeta eller överhuvudtaget synas offentligt bakom sina blåa burkor.
Sverige gör en viktig insats för Afghanistan. Med militära och civila insatser hjälper vi folket. Det finns en gnista av hopp, det är näringen för att människor ska orka leva vidare med sina liv.
Men vi riskerar att släcka den lilla strimma av hopp och svika kvinnorna och flickorna om vi drar hem våra trupper. I Folkpartiet och Alliansen har vi gett tydliga besked. Vi tar vårt ansvar, vi stannar och hjälper till att bygga upp Afghanistan, så länge vår hjälp behövs.
Oppositionen, med Mona Sahlin i spetsen har också gett klara besked. De ska avsluta våra militära insatser så fort det bara går. Detta, trots att FN har kallat på oss. Vi ska bara hjälpa till på avstånd. Med hjälp av mer biståndsmedel. Inga pengar i världen kommer hålla talibanerna borta från makten.
Läs Mona Sahlins resereportage från sitt besök i Afghanistan förra veckan på Expressens debattsida. Senaste tiden har hon gett flera olika besked kring våra styrkors framtid. Det är svårt att förstå sig på vad hon vill. Det värsta av allt är att hon vilseleder de som mest är i behov av tydliga besked. Nämlingen afghanerna själva. Det passar inte en statsministerkandidat.
Det är ett hyckleri av stora mått. Att tro att enbart bistånd i ett krigshärjat land löser alla problem. Talibanerna skulle vara tillbaks vid makten över en natt. Undrar om Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skulle sova gott om natten?
Här är en bild på Aisha som amerikanska Time har på sitt omslag för att påminna amerikanska mammor och pappor om varför deras killar och tjejer befinner sig i Afghanistan. De är inte där för att kriga. Utan för att hjälpa Aisha och alla andra människor som inte haft turen att födas i ett västerländskt och demokratiskt land.
Så vacker tjej har fått sitt liv förstört. Hennes brott var att hon inte ville dö, ihjälslagen av sin man. Aisha är modig ung tjej som visar upp sig för omvärlden. Hon vill påminna oss om att det inte handlar om krig, utan, om att hjälpa henne och hennes folk undan talibanerna och deras skräckvälde.
Läs även andra intressanta åsikter om Afghanistan, Mona Sahlin, talibaner, FN, folkpartiet, alliansen,