onsdag 9 juni 2010

Föräldrar måste börja ta ansvar för sina barn

Återigen brinner det i en av Sveriges mest invandrartäta förorter. Rinkeby behöver varken mer vandalism, skadegörelse eller ungdomar som sprider skräck runt omkring sig.

I morse rapporterade Sveriges Radio att polis, brandkår och andra utryckningsfordon inte kunde ta sig fram för att släcka bränderna i natt. De möttes av ett femtiotal ungdomar som väntade in personalen med stenar och andra tillhyggen.

Eleverna på Rinkeby Akademin vaknade idag med tron om en fin sommaravslutning. Istället möttes de av en sönderbränd skola.

De senaste två åren har elever och personal lagt ner hjärta och själ för att lyfta sin skola. Verksamheten går ut på att förena näringslivet och ungdomar med framförallt invandrarbakgrund. Resultatet har varit fantastiskt.

Läraren Stravros Louca (känd från klass 9a) uttryckte sig med blandade känslor till Ekot:

”Vi försöker få in dem i svenska samhället genom att koppla in dem i näringslivet, genom att skapa mentorskap och adepter som tillsammans skapar relationer”.

En dag som denna är det svårt att säga vad som är rätt eller fel. Vilka andra insatser som behöver göras. Vi får återkomma till detta när känslorna lagt sig.

Det vi måste börja diskutera redan nu är föräldrars ansvar för sina barn. Många av dem som ansluter sig till gängen är just, bara barn. De ränner runt sent på nätterna, och verkar inte vara saknade hemma.

Det går inte att bara skylla på integrationsmisslyckandena längre. Vi måste kunna se andra mekanismer också.

Majoriteten av de boende i Rinkeby är trötta på att deras område ständigt hängs ut som problemområde. Jag förstår dem, trots att de lokala initiativen är många för att skapa samverkan och trygghet, räcker inte det.

Läget är akut. Nu gäller det att alla goda krafter går samman. Löser upp barn- och ungdomsgängen, ställer krav på de föräldrar som uppenbarligen brister i föräldrarollen att börja ta sitt ansvar.

Vad gäller Rinkebyskolan är det viktigt att eldsjälen Stravros Louca och eleverna får hjälp att hålla visionen och drömmen vid liv. Rinkbeby Akademin bör genast rustas upp. Det är enda sättet att vinna mot ligisterna som vill skapa kaos och elände. Läs också min debattartikel i Expressen från 2008 kring samma ämne.

Läs också: SvD, Expressen, Experssen, Aftonbladet SvD Aftonbladet och andra intressanta åsikter om , , , , , , Expressen Aftonbladet, Dn, SvD, SvD

19 kommentarer:

Anonym sa...

" Löser upp barn- och ungdomsgängen,"

Exakt hur hade du tänkt göra detta? Utan att använda våld? Det vet du, precis som alla andra, att dom metoder som är verksamma för att lösa det här inte är förenliga med svensklag.

Själv menar jag att det bara är att skicka hem dom som bråkar, så är problemet löst.

Anonym sa...

Man bör nog ta sig en funderare på om inte detta ingår i en strategi från islamisterna.
- Att genom våld isolera vissa förorter från samhället så deras idéer kan frodas ostört.
I Rinkeby brände man Rinkebyakademiens hus, ett centralt projekt för att få ut invandrarbarn i det sekulära samhället.

Anonym sa...

Gulan, istället för att jämt propagera för dina kurdiska landsmän problem, kan du inte besöka Rinkeby idag eller imorgon och försöka lugna ungdomarna.

VX sa...

"Läget är akut. Nu gäller det att alla goda krafter går samman. Löser upp barn- och ungdomsgängen, ställer krav på de föräldrar som uppenbarligen brister i föräldrarollen att börja ta sitt ansvar."

Så vackert sagt.. och HUR har ni tänkt åstadkomma detta? Det vet du knappast men snacka går ju. Ni slappa politiker med skygglappar har skapat problemen genom eran havererade invandringspolitik så vart skulden ligger främst är ju tydligt..

Det blir SD i valet, de ENDA som vågar säga vad alla som levt vid/i dessa förorter VET!

Gulan Avci sa...

det behövs tidigare insatser, fler synliga poliser, mer fokus på skolan, föräldrar som tar ansvar för sina omyndiga barn, ännu fler eldsjälar och att alla andra goda krafter i Rinkeby är med och tar ansvar.

En del av er vill göra gällande att det är ett problem orsakat av alla Rinkebybor. Det är givetvis ett önsketänkande för en Sverigedemokrat.

Den lilla grupp extremister som vill förstöra för alla andra är problemet. Först och främst ska polisen hitta de skyldiga sen är det viktigt att arbeta förebyggande och fånga upp de unga grabbarna som riskerar dras in i dessa gäng, utnyttjas och tvingas begå brott.

Sverigedemokraternas recept är att kasta ut alla invandrare, det är en sjuk människosyn och jag hoppas det blir fler debatter mellan sd och andra etablerade partier så väljarna kan syna partiets kort.

Anonym sa...

bygga upp akademin igen,varför då dom kommer att bränna ner den igen.och mycket annat oxå,och allt är skattefinasierat.Vill DU stå för en uppbyggning åt dessa mordbrännare med DINA skattepengar igen.Bara en fråga..

VX sa...

Samma som förut alltså, och precis samma tomma ord.

Och att "kasta ut alla invandrare" är inte SD's ide alls. Ren propaganda: Bara att kasta ut de invandrare som inte klarar att sköta sig, som tex dessa stenkastande skitungar.

Samma princip som att man har rätt att slänga ut gäster som missköter sig ur sitt hem. Det är ingen "rättighet" att bo i Sverige utan ett privilegium och den som inte uppskattar detta bör rimligtvis sticka någon annanstans.


Så om ni verkligen vill diskutera med SD bör ni ju börja med att ta reda på vad SD faktiskt vill?

Och det verkar vara lätt för er att hitta på och sprida propaganda om SD men själva har ni inom de "etablerade partierna" inga lösningar för detta. Bara mer av detsamma som försökts hitills: Mer invandring, mer dalt.

Fakta: Problemen finns. Fakta: Er politik är den som drivits hitills.

Anledningen till att det ser ut som det gör bör således vara...?

Ni politiker snackar ju gärna om ledarskap så var då ledare nån gång, ta lite kommando, stick ut och våga TA LITE ANSVAR för att er politik varit totalt j-vla misslyckad..

Anonym sa...

Bra skrivet Gulan!
Du har rätt, föräldrar behöver ta mer ansvar för sina bråkiga barn! Och det är alltid en liten grupp som ska förstöra för andra.
kan Utanförskap,arbetslöshet göra att föräldrar inte bryr sig?

Anonym sa...

För det första så har vare sig Sd eller några andra nationella förespråkat någonting om att "kasta ut alla invandrare". Men buset däremot är ingenting i vi vill "berikas" med längre. I övrigt är det rent ut sagt patetiskt av INVANDRARE som dig att jämt jaga och hata Svenskar! Ni har ju fortfarande oftast era egna länder intakta för det mesta. Åk hem till Kurdistan, juden tlll Israel och negrerna till afrika osv.

Rasism har historiskt sett haft en helt annan innebörd än den som idag praktiseras av sådana som er. De flesta tycker väl att kolonialiseringen av amerika och afrika var den värsta typen av rasism inte sant? Jo, gott så. Men vi kan inte gärna göra något gjort till ogjort. Endast beklaga och kompensera för dessa oförätter så gott det går, något jag anser inte minst Sverige som inte haft något med detta att göra gjort med råge.

Nej, istället är det numera "indianera" dvs vi som gråtandes, skrikandes och ofta mörbultade försvarar oss och vårt territorium som är de sk rasisterna. Nej, Det är INVANDRARNA och etablissemanget som är de verkliga RASISTERNA, INTE SD, SMR, ND eller Svenne Banan!

Lär av historien och utsätt inte ännu fler oskyldiga individer för samma hemska dumheter.

/Jens Leijon

Anonym sa...

"Man bör nog ta sig en funderare på om inte detta ingår i en strategi från islamisterna.
- Att genom våld isolera vissa förorter från samhället så deras idéer kan frodas ostört.
I Rinkeby brände man Rinkebyakademiens hus, ett centralt projekt för att få ut invandrarbarn i det sekulära samhället."

Vad är detta för skämt? Vad har Islam och muslimer med det hela och göra? Skärp dig för fan.

Till Gulan:

Du ser vilken typ av människor du har bakom dig va? Skyll på Islam och muslimerna. Antisemetism i högsta hugg!

Gulan Avci sa...

SD må ha slipat ner sin retorik, men det går inte att sudda bort sin bruna nazistiska färg.

Problemet är att SD numera försöker utnyttja andra grupper som: homosexuella, judar och en och annan europeisk invandrargrupp för att visa att man inte har något emot invandring. Men muslimerna är inte välkomna, de ska ut.

Det är klart man kan kritisera invandringen, kostnaderna och integrationsproblemen. Men SD stämplar alla muslimer som extremister annars har de ju inga valfrågor att driva under valrörelsen.

SD:s största problem är att de inte har förmågan att skilja mellan muslimer och islamister

Till Anonym! I det här forumet godkänns i princip alla kommentarer. Såvida det inte kan uppfattas som hets mot folkgrupp eller om man använder överord och inte håller sig till ämnet.

Anders sa...

Det är en fundamental utgångspunkt för Gulan Avci och likasinnade, att om de förespråkar en politik som inte ger ett positivt resultat - så är receptet ALLTID att fortsätta på den inslagna vägen men ännu mer storskaligt och ännu mer omfattande.

Det skall därför vara FLER och MER av det som inte fungerat..., som Gulan Avci ser det.

"Rinkbeby Akademin bör genast rustas upp." Är Gulan Avci säker på att skattebetalare och staten bör betala och organisera det?

Så här fungerar det ju inte i en familj. Om Pelle med flit slår söner stereon, så ersätts inte denna omedelbart av övriga skattebetalare - även om Pelles syskon blir lidande.

Det kanske är en bidragande (eller i varje fall inte positiv) faktor, att OAVSETT förstörelsern så får detta inga påtagliga negativa konsekvenser för de berörda.

Låt därför Rinkebyborna själva bygga upp sin fritidsgård på egen hand och för egna pengar.

Ja, det skulle drabba många som inte eldat upp fritidsgården - det är liksom det, som är själva vitsen.

När vanligt folk blir förbannade på ligisterna eftersom de själva måste ersätta det, som ligisterna förstör - vanligt folk vet vilka ligisterna är - så uppstår samma slags sociala tryck, som finns i en familj. Men när skattebetalarna och staten beskäftigt ser till, att det bli rätt lindriga konsekvenser för Rinkebyborna, så uppstår aldrig något socialt tryck från de "goda krafterna".

VX sa...

@ Gulan
Det där är bara din uppfattning. Du har ju inga faktiska belägg överhuvudtaget för det?

Om du påstår att SD är nazister, vilket är en tämligen kraftig anklagelse, tycker man att du borde ha något på fötterna. Men det har du ju inte: ta inte upp partiets förgågna heller, för då är nästan inget partiet rumsrent.

Moderaterna tex brukade vara emot allmän och kvinnlig rösträtt, deras ungdomsförbund var(bokstavliga) nazister, så även centerns. Sossarna använde säkerhetstjänsten mot oliktänkande, vänsterpartiet var understött av Sovjet och ville införa detsamma system. MP brukade tro på rena galenskaperna som att utomjordingar bestrålar grönsakerna.. (ärligt!) FP's historia känner jag inte till, men ni har säkerligen gott om lik i garderoben ni med..

I en diskussion kan man rimligen bara diskutera den politik och de förslag partierna själva lägger fram.. Annars kan jag ju lika gärna anklaga er i FP för att vara nazister också.. Ni kan ju vara det "egentligen". Ni bara inte står för det.

Ja, du fattar förhoppningsvis.


Du får nog även definera "muslimer" och "islam" om du skall bedriva den diskussionen. För SD bryr sig inte om ifall du kallar gud för "allah" eller du inte äter gris. SD bryr sig om ifall man anser det är okej att förtrycka kvinnor med religion som ursäkt, hetsa mot homosexuella med religion som ursäkt.. Använda våld och ursäkta det med religionen eller arbeta för att avskaffa våra friheter för att de inte passar religionen. Kräva att Sverige skall anpassa sig efter religionen.
I kort, religösa som försöker styra samhället!

Och om DET är islam, vilket det tyvärr ganska ofta är, så är SD emot det ja.. Vilket torde vara en plikt för alla som uppskattar frihet (liberaler någon?) och ett sekulärt samhälle.

Det har att göra med att inte importera skitkultur vi har fått kämpa för att göra oss av med!
Om "mångkultur" betyder fler maträtter, fine. Men om det som idag betyder att återföra attityder från medeltiden och importera ohyfsade skitungar, aldrig. För all kultur är knappast likvärdig. Mycket kultur är ren skit, och då mycket av den från mellanöstern. (pga anledningarna ovan)

Och folk som flyttar hit från mellanöstern (eller vilket land som helst med sådan kultur) bör således inte få komma dragande med vilken skit som helst i bagaget utan skall anamma kulturen som gäller här. I VÅRT LAND: Det land man VALDE att åka till och bo i.

Är det verkligen så mycket begärt? Egentligen??

DET är ifall vad SD's politik går ut på i dom här frågorna, från början till slut, och det är ett totalt rimligt krav. När man är gäst hos någon skall man vara tacksam och leva efter värdens regler. Bara vanligt hyfs och kan man inte leva upp till det så bör man inte få stanna kvar.

Anonym sa...

Till Gulan,

Då är väl att skylla på Islam och muslimer pga att det är upplopp i Rinkeby hets mot folkgrupp! För om det var judar och judendomen han skyllde på hade du säkerligen fördömt det om ens låtit publicera det! Så säg mig... vad är skillnaden?

Rätt ska vara rätt min vän.

Anonym sa...

Instämmer till fullu med VX,Jens och Anders.
Sätt lite tryck på den loja omgivningen att det kommer inga fler skattepengar ifall något mer sådant här beteende leder till nedbrunna skolor etc. Utvisning av de kriminella "yngre männen" borde vara ett rimligt straff också.

Gulan Avci sa...

Att Sverigedemokraterna har ett nazisitiskt förflutet är ett faktum. När Jimmie Åkesson gick med i ungdomsförbundet (vilket inte var så länge sen) var ju ledningen nedstänkt av bruna färger.

Ni må ha tvättat buken rent, men faktum kvarstår. Er politik söker hela tiden syndabockar för alla problem i samhället. Ni beskyller invandrarna för alla problem i samhället och muslimer är värst drabbade.

Att en del frågor blivit så känsliga att diskutera har framförallt att göra med den mentalitet som länge tilläts styra politiken under socialdemokraternas 12 långa år vid makten. De la ständigt locket på integrationsfrågorna dök upp till ytan och det har givetvis fått stora konsekvenser.

Folkpartiet värnar mångfalden, det är därför vi så ihärdigt gör saker för att komma till rätta med problemen.

Har man fått uppehållstillstånd och framförallt medborgarskap är man inte gäst i det här landet. Man är en del av del av det här samhället. Jag tycker det är viktigt att människor som kommer hit (gäller mig själv) har respekt för demokratins värdegrund, tar del av sina rättigheter och skyldigheter, lär sig svenska och deltar aktivt i samhället.

Men ni vill ju inte detta, eran lösning är att strypa invandringen, vilket skulle ge stora konsekvenser för Sverige på längre sikt. Vi har en allt äldre befolkning, färre barn födds, vilket naturligtvis bidrar till färre i arbetsför ålder som kan hålla upp arbetsmarknaden. Hur har sd tänkt lösa dessa utmaningar?

Finns mkt att säga men jag stannar där.

Hasse sa...

Hålla upp arbetsmarknaden säger Gulan, men varför då ta hit knappt läs och skrivkunniga Somalier. Vilen tillgång är dom för arbetsmarknaden?

Gulan Avci sa...

Hasse,

du har väldigt enkelspåriga argument. Ställ dig istället frågan varför det går så bra för somalier i bland andra England och USA?

Arbetsmarknaden är öppen för alla, det är enklare att driva företag och framförallt tas all kompetens tillvara. Tyvärr har vi haft stelbenta och trögrörliga system vilket stängt ute vissa grupper. Genom sänkta trösklar, billigare anställningar och en tydliga jobbmatchning skulle fler gå från sysslolöshet till anställning. Det gynnar hela samhället och stärker vår välfärd.

Regeringens olika jobbfrämjande satsningar har gett effekt och får vi väljarnas förtroende att leda landet vidare kommer vi fortsätta på den banan.

Esther from Israel sa...

How CNN and Al Jazeera could ignore it!?
It's just a peaceful protest of the oppressed young demonstrators, protesting against racism and apartheid in Sweden.
Swedish society depresses them, and they only protest against repression.
Freedom to Rinkeby! All global peace activists are called to help the poor residents of Rinkeby.
Here in Israel we are about to organize a humanitarian flotilla for them.