lördag 12 juni 2010

Idag bör vi ägna en tanke åt frihetskämparna i Iran

Idag är det ett år sedan den gröna rörelsen föddes i Iran. När den teokratiska mullaregimen återigen fuskade sig igenom presidentvalet förra året fick människor nog. En frihetsvåg spred sig genom landet.

Gatorna i Tehran fylldes av frihetstörstande människor. Kvinnor, män, gamla, unga, barn, kurder, ja, alla människor har stått sida vid sida. De ger inte upp. Varför? Jo, för att tron om en bättre framtid ger dem ork att kämpa mot diktaturen.

Inte sedan den islamiska revolutionen 1979 har människor samlats i så stora skaror. Men kampen har inte varit gratis. Varje person som deltagit i demonstrationerna har vetat att de gör det med livet som insats. Känslan av att inte veta om man kommer helskinnad hem måste vara fruktansvärd.

Tack vare internet, sociala medier och annan teknik har vi som lever i tryggt avstånd kunnat följa dessa tappra människors kamp. Och regimen har stått maktlösa med byxorna nere. Jag tror att det varit en stor anledning till att regimen använt så brutalt våld mot demonstranterna och dödat så många människor. För att markera att man inte bryr sig om omvärldens reaktioner och skrämma folket till tystnad.

Jag noterar att många ledarredaktioner uppmärksammar 1-årsdagen. Det är bra, för det är en dag som den här, vi kan och bör visa folket i Iran att vi står på deras sida och uppmärksammar deras kamp. Svd, DN, UNT, Aftonbladet, Fria Tidningen, Trelleborgs Allehanda, Sydsvenskan,

Läs också andra intressanta åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Gatorna i Tehran fylldes av frihetstörstande människor. Kvinnor, män, gamla, unga, barn, kurder, ja, alla människor har stått sida vid sida."

Kurder? Varför var du tvungen att just klämma in kurdernas namn av alla minoritetsgrupper som lever i Iran? Är Gulan partisk? Javisst!

Gulan Avci sa...

varför skulle jag inte nämna kurderna? Det bor flera miljoner kurder i Iran!

Anonym sa...

Anonym, fel att vara partisk? Speciellt när hon nu har kurdisk bakgrund? Irans största minoritet som lever i förtryck.
Du är juh inte klok.

Anonym sa...

Gulan, du skriver ett bra inlägg men den röda tråden håller inte längre när du nämner "kvinnor, män, gamla, unga, barn, k u r d e r, ja, alla människor har stått sida vid sida".
Helt o-relevant.
I sådana fall borde du nämna alla andra minoritetsgrupper som lever i Iran, (kurder är synnerligen inte det största). Det är ju upp för alla att se att det är väldigt fräckt av dig att bortse från alla andra minoritetsgrupper.


Jag håller med Anonym (1) som tycker att du är partisk, för att det är precis det du är.
Kan inte rå för känslan jag får när jag läser detta inlägg, (som majoriteten av alla dina inlägg, att så fort du skriver något, vare sig du lyfter ett land eller kritiserar det måste du alltid klämma in Kurder någonstans.

Du kanske enbart bör ägna dig åt kurd frågan istället. Vi har förstått att du "brinner för kurd frågan enormt mycket" och därför borde du kanske ha i åtanke att göra någon nytta istället och det gör du inte genom, att som du ofta gör, helgonförklara alla kurder och svartmåla deras "förtryckare".

Anonym sa...

"varför skulle jag inte nämna kurderna? Det bor flera miljoner kurder i Iran!"

Och flera miljoner Balocher, och flera miljoner Azerier, Och flera miljoner Turkmener, Och flera miljoner Afghaner, Och flera miljoner Gilaner, m.m

Men vad gör att just du kände att kurderna bör sticka ut sådär speciellt? Är dom inte också Kvinnor? Män? Gamla? Unga? eller barn? Räknas dom inte i någon av de förstnämnda kategorierna? Eller är dom Guds utvalda folk?

Ska du föreställa en demokratisk politiker? Det du gör med dina ord och din ställning är trycka ner en del folk medan du höjer andra folk.

Anonym sa...

"Anonym, fel att vara partisk? Speciellt när hon nu har kurdisk bakgrund? Irans största minoritet som lever i förtryck.
Du är juh inte klok."

så kurderna hör inte till någon av följande kategorier? Kvinnor, män, gamla, unga, barn.


Spelar roll om Gulan är Kurd? Hon är väl en Svensk politiker? Eller jag kanske misstog mig? Sitter hon kanske med i riksdagen för att kämpa för kurdernas kamp i världen?
Känner du till Irans alla minoritetsgrupper? Sen när blev kurderna mer speciella än resten av Irans folk att de bör hamna i en egen kategori? Så patetiskt!

Gulan Avci sa...

noterar att diskussionen inte längre handlar om den gröna rörelsens kamp mot regimen.

En del är upprörda för att jag specifikt nämner kurderna. Jag kommer även i fortsättningen skriva om kurder, på samma sätt som jag lyfter andra gruppers utsatthet. Om det stör en del av mina läsare så är mitt tips att sluta besöka bloggen om det är så upprörande.

Ett annat tips för den som anklagar mig för att bara driva kurdfrågan är att läsa mina artiklar som handlar om bland andra, integration, jämställdhet, ungdomsfrågor, arbetsmarknaden till utrikes med fokus på mellanöstern.

www.gulanavci.se/artiklar

Sancak Beyi Emre sa...

Vilka andra grupper lyfte du fram nu ? Mig gör det inte mycket att du nämner kurder... Det jag reagerar på är att det verkar som om du skiljer dessa från "Kvinnor, män, gamla, unga, barn...".

Du är allt en lustig prick Gulen baci...

Emre

Anonym sa...

Både du och din man är starkt engagerade i kurdernas situation.
Fine! Men varför sitta i Riksdagen för det och lägga ned så mycket tid? Istället borde ni arbeta för er valkrets bästa. Stockholmarna.
Jag blir trött på att bara höra ordet kurd. Inte för att jag har nåt emot just dom men det tycks vara så att kurd och kurder alltid måste finnas i centrum.