torsdag 10 juni 2010

Det blir en tuff och jämn valrörelse

Idag kom SCB:s stora partisympatiundersökning (PSU). Den görs två gånger per år, med fler intervjupersoner. I den här mätningen omfattades 13035 slumpmässigt utvalda med spridning över hela landet. Bortfallet är ganska stort så totalt intervjuades 6135 personer. Mätningen gjordes mellan 28 april till 30 maj.

Enligt pressmeddelandet genomfördes huvuddelen av intervjuerna under första halvan av mätperioden. Det går att tolka som att en stor del av intervjuerna gjordes innan 3 maj då vänsteroppositionen presenterade sin gemensamma budgetförslag.

Alliansregeringen har den senaste månaden fått större stöd än oppositionen i tre olika mätningar. Så uppenbarligen har något hänt. Väljarna har gett oppositionen underkänt för den politik de vill driva. DN:s Henrik Brors gör en snabbanalys som är värd att läsa.

Inget riksdagsparti faller utanför spärren på 4 procent. Sverigedemokraterna landar under spärren och placerar sig därmed under kategorin övriga, tillsammans med piratpartiet och feministiskt initiativ. Socialdemokraterna tappar både i relation till förra årets novembermätning och 2006- års valresultat. Jag misstänker att det är kaos på partihögkvarteret just nu och en oro som sprider sig bland gräsrötterna.

Moderaterna ökar vilket också varit trenden i andra mätningar. Det positiva är dock att de tar väljare från sossarna. Det ser aningen dystert ut för småpartierna men jag är övertygad om att det vänder ju närmre valet vi kommer. Det ska bli väldigt intressant att se hur kommande mätningar slår ut.

Jag tror vi ser en ny trend bland väljarna. Regeringsalternativen och politikens innehåll är väldigt tydlig. Nu ska det jobbas stenhårt hela vägen. För ännu har inget block vunnit slaget om väljarnas förtroende. Det avgörs den 19 september.

Läs: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Expressen, Expressen, Expressen, Aftonbladet, Lena Mellin, Aftonbladet, Ursula Berge, Johan Ingerö, Anders Philblads blogg, Per Altenberg och andra intressanta åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

SCBs undersökningar blir mindre och mindre värda i takt med att allt färre och färre har fast telefon. Det är framförallt yngre och folk som flyttar ofta som inte ser det nödvändigt att installera fast telefon. Äldre som bott länge på ett ställe där fast telefon kanske installerades för decennier sedan har i större utsträckning fast telefon. Tror det kommer att visa sig att denna undersökning är gravt fel i förhållande till valet i september.

Anonym sa...

Den här mätningen är inget annat gammal skåpmat. Möjligen höjer den valtemperaturen men faktum kvarstår att Mona Sahlin sjunker och Fredrik Reinfeldt seglar upp. Jag inväntar nästa veckas mätning istället.

Gulan Avci sa...

håller med er att den här mätningen är ganska missvisande. Men det är viktigt att ha respekt för varje mätning som kommer framöver.Det känns som att allt kan hända. Jag tror dessutom valrörelsen kommer vara väldigt händelsestyrd. Inträffar något attentat, mord, ännu värre kris etc. kommer väljarna troligt ta det parti eller block som kan ingjuta trgghet i alla dess former.

Anders sa...

Gulan Avci skriver: "I den här mätningen omfattades 13035 slumpmässigt utvalda med spridning över hela landet. Bortfallet är ganska stort så totalt intervjuades 6135 personer"

Varningsklockorna borde ringa hos någon som skriver, att bortfallet är mer än 50%.

Ett bortfall, som är större än 50%, är inte "ganska" stort.

Det är skrämmande, att Gulan Avci tydligen inte frågar sig, kan det här verkligen stämma?