måndag 9 augusti 2010

Vänsterpartiet vill avskaffa valfriheten

Igår krävde vänsterledaren Lars Ohly på DN-debatt stopp för vinster i friskolor. Det är i ju för sig ingen nyhet. Vänsterpartiet har alltid tyckt så. De vill avskaffa hela friskolesystemet. Vänsterpatiet vill överhuvudtaget inte befatta sig med någon reform som stavas valfrihet.

I artikeln gick han till hårt angrepp mot en av de stora bolagen "Pysslingen". Det är samma bolag som socialdemokraternas toppnamn- och före detta justitieminister, Thomas Bodström sitter med i styrelsen för. Lars Ohly skrev följande med en känga riktad mot sossarna och Bodström:

"Vänsterpartiets mål är att bygga världens bästa välfärd utan privata vinster. En ny rödgrön regering kan inte blunda för att vinsterna är ett hot mot alla barns rätt till en bra och likvärdig utbildning. Därför måste en rödgrön utbildningsminister stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset i de svenska klassrummen och sätta kunskap i första rummet."

Trots påståenden att de rödgröna är överens om utbildningspolitikens innehåll, dyker ständigt nya frågor upp som blottar den enade fasaden. Det tog inte lång tid förrän Mona Sahlin var ute och kritiserade Ohly för hans inställning. Sahlin är rädd att den här frågan ska kasta skugga över Thomas Bodström som är hennes främsta vapendragare i valet här i Stockholm.

Skulle Ohly få sin vilja igenom skulle många friskolor vara tvungna att lägga ner sin verksamhet. Jag tycker det är viktigt att skolor som har en bra fungerande verksamhet och uppnår kvalité ska ha rätt att ta ut vinster. Något annat vore märkligt. Samtidigt är det viktigt att vara hård mot de skolor som missbrukar detta. Vinstuttagen ska inte gå ut över kvalitén i skolan. Men de allra flesta skolorna gör ett utmärkt jobb.

Det är inte en slump att så många elever väljer en friskola framför kommunal. Dessutom är det bra om det finns konkurrens. Det är ett sundhetstecken. Det finns inga förlorare, bara vinnare. Vi värnar valfriheten och kommer förstärka den ytterligare om vi får förtroendet att sitta kvar vid makten efter 19 september! Enligt en ny mätning som Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier gjort visar det sig att väljarna tycker skolan är den viktigaste valfrågan. Det är glädjande besked.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , SvD, DN, Expressen, Aftonbladet Per Altenberg, Kent Persson, Robert Noord skriver

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är lärare och gift med en lärare. Så illa behandlade och överarbetade och dåligt med materiel och material som på de friskolor vi (tyvärr) arbetat vid kan de som har positiva åsikter om friskolor knappast förstå. Efter 9 år som lärare får vi höra att 25000/månad är en vansinneslön. Ingen häftapparat eller tejp inom skolornas väggar och kopieringsapparat får man klara sig utan. Kul för de två ägarna att de kan kamma hem miljonvinster medan de tvingar sina lärare att undervisa 30 klocktimmar. Drömmen för en lärare ÄR en heltids, tillsvidaretjänst på en kommunal skola. Jag förstår att du inte är lärare eller har någon erfarenhet av arbete vid friskolor kontra kommunala skolor. Om du har någon som helst erfarenhet så kanske det är så att du har dina barn på friskolor, men då bör du känna till en sak. Eleverna är i stort lika nöjda eftersom att lärarna alltid gör sitt yttersta för att kompensera för de brister som friskolorna har. Skjutsa runt i egen bil utan ersättning. Ta med eget materiel och egna böcker för elevernas skull. Och vi ska inte nämna att man blir visstidsanställd ett år i taget i fem år och vem vågar satsa på att köpa hus och bygga familj då. Nej du lilla Gulan. Verkligenhten kallar.

Anonym sa...

Seriöst. Hur kan det bara finnas vinnare? Dom stackarna som får gå kvar i kommunala skitskolor då? Ja men i och för sig, dom kanske kan bli städare åt dom som gått i bra friskolor...

jajamens BLOGG sa...

Lars Ohly är på hugget och det är bra ... för Alliansen. I varje uttalande som han gör kommer han i konflikt med socialdemokratin. En fungerande röd-grön allians är lika utopisk som hans kommunism.

För socialister är vinst alltid något fult, men sossarna acceptera det ”fula” för att det generera pengar som bl a kan beskattas, ger nya jobb och ökad välfärd. Den matematiken är svår för Ohly.

Föga bryr han sig om att verksamheter i privatregi oftast är effektivare och bättre. Egentligen är hans grundidé det gamla vanliga – ”produktionsmedlen ska ägas av folket”. Nu går inte detta, så han försöker rädda det som räddas kan av offentligt ägande (och kontroll). Men när en politisk idé är gammal så är den gammal.

Intressant är också hur socialister har svårt att hitta några nya sätt att locka till sig väljare. Det mesta handlar om att stimulera de lägre instinkterna hos människan, som avundsjuka eller lathet. Det är ”de rika som har tjänat på Alliansens politik” och nu är det ”aktieägarna som blir rika på minskad välfärd”.

Men faktum kvarstår att om inte företag gör vinst och aktieägarna blir ”rika” så får inte Lars Ohly någon pension, och inte vi andra heller, för att ta ett exempel. Det är bara att gå till forna öststaterna och se hur pensionssystemen ser ut och vad gamlingar får leva på, efter att ha jobbat hela livet i kommunismens tjänst (ofrivilligt).

Lars Ohly är och förblir en i...t!

Hans Åberg sa...

Bra skrivet. Vänstern styrs av en idealiserad syn på människors oegennyttiga drivkrafter. Ända till det handlar om de själva. Ohly har ju själv satt sina barn i friskolor.

thomas sa...

det skäl som gör att många väljer friskolor är mutor i form av laptops m.m. Plus att många friskolor har givit elever bättre betyg än vad dom är värda eftersom det lockar fler.

Anonym sa...

Vänsterpartiet lever inte som de lär. De förvägrar vanligt folk att köpa sina lägenheter, själv bor en stor del i bostadsrätter, villor eller radhus. De vill frånta föräldrar och elever friheten att själva välja skola- men det okey att själva skicka sina barn till friskolor. Det stinker hyckleri i vänsterpartiets politik. Hoppas de aldrig får tillträde till rosenbad eller andra departement. De hör bäst hemma där de är nu. I opposition.

Hälsar en före detta röd väljare!!!!!