fredag 6 augusti 2010

Det är för Aishas skull vi är i Afghanistan Mona Sahlin

Jag läser om 18 åriga Aishas öde i Aftonbladet och har inte långt till tårarna. Som 12 åring blev hon bortgift. Då rasade hela hennes värld samman. Maken slog henne, dag efter dag, natt efter natt. Ibland så illa att hon var nära döden.

För ett år sedan försökte Aisha fly. Enda sättet att rädda sitt liv på. Flyktförsöket misslyckades. Som straff, på direkt uppmaning av talibanerna, skar maken av hennes näsa och öron. Idag är Aisha 18 år och lever gömd i ett hemligt kvinnohus i Kabul.

Aishas berättelse är tyvärr inte unik. Mahin Alipur, ordförande för Kommittén för försvaret av iranska kvinnor säger att: "Aishas öde bara är en försmak på effekterna om västvärlden drar tillbaka sina trupper från Afghanistan."

Jag håller med henne. När talibanerna styrde Afghanistan behandlades kvinnor och flickor sämre än djur. De hade inget människovärde. Fick inte gå i skolan, arbeta eller överhuvudtaget synas offentligt bakom sina blåa burkor.

Sverige gör en viktig insats för Afghanistan. Med militära och civila insatser hjälper vi folket. Det finns en gnista av hopp, det är näringen för att människor ska orka leva vidare med sina liv.

Men vi riskerar att släcka den lilla strimma av hopp och svika kvinnorna och flickorna om vi drar hem våra trupper. I Folkpartiet och Alliansen har vi gett tydliga besked. Vi tar vårt ansvar, vi stannar och hjälper till att bygga upp Afghanistan, så länge vår hjälp behövs.

Oppositionen, med Mona Sahlin i spetsen har också gett klara besked. De ska avsluta våra militära insatser så fort det bara går. Detta, trots att FN har kallat på oss. Vi ska bara hjälpa till på avstånd. Med hjälp av mer biståndsmedel. Inga pengar i världen kommer hålla talibanerna borta från makten.

Läs Mona Sahlins resereportage från sitt besök i Afghanistan förra veckan på Expressens debattsida. Senaste tiden har hon gett flera olika besked kring våra styrkors framtid. Det är svårt att förstå sig på vad hon vill. Det värsta av allt är att hon vilseleder de som mest är i behov av tydliga besked. Nämlingen afghanerna själva. Det passar inte en statsministerkandidat.

Det är ett hyckleri av stora mått. Att tro att enbart bistånd i ett krigshärjat land löser alla problem. Talibanerna skulle vara tillbaks vid makten över en natt. Undrar om Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skulle sova gott om natten?

Här är en bild på Aisha som amerikanska Time har på sitt omslag för att påminna amerikanska mammor och pappor om varför deras killar och tjejer befinner sig i Afghanistan. De är inte där för att kriga. Utan för att hjälpa Aisha och alla andra människor som inte haft turen att födas i ett västerländskt och demokratiskt land.

Så vacker tjej har fått sitt liv förstört. Hennes brott var att hon inte ville dö, ihjälslagen av sin man. Aisha är modig ung tjej som visar upp sig för omvärlden. Hon vill påminna oss om att det inte handlar om krig, utan, om att hjälpa henne och hennes folk undan talibanerna och deras skräckvälde.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

K Ulusoy sa...

Minst sagt upprörande.
Det är viktigt att en enskild person vågar kliva fram - för jag tror att man förstår vidden av det hela -fler som Aisha kommer drabbas, om vi drar tillbaks våra styrkor.

göran johansson sa...

Du har helt rätt, våld är ju ett oöverträffat medel att lösa konflikter, eller hur?

Gulan Avci sa...

exakt K. Detta må vara Aishas berättelse om hur det är att leva i ständig skräck, problemet är att det finns hundratusentals fler i samma land- som bär på samma sorg som hon.

Gånge denna kalk ifrån mig! sa...

Muhammedanismens krig mot resten av mänskligheten är Det Fula´s krig mot Det Sköna.
Fula muhammedaner tål inte att se en vacker kvinna, därför vill de göra henne lika ful som de själva.
Bilden på Time´s omslag bär syn för sägen.

Rickard sa...

Du för en viktig kamp Gulan Avci, tack för att du står upp för dessa kvinnor, i tider när vissa politiker endast verkar vilja blunda.

Gulan Avci sa...

Tack för dina värmande ord Rickard. Det är viktigt att vi hjälper till så gott vi kan i de delar av världen människor lever i förtryck. Det handlar om internationell solidaritet.

Allt gott
Gulan

Santiago sa...

Tragiskt öde, verkligen. Ett par saker bara...

Kriget i Afghanistan inleddes för 9 år sen. 3 år senare blev Aisha bortgift, och slagen varje dag efter ytterligare 5 år försökte hon fly och fick sin näsa och öron avskurna. Idag håller hon sig gömd i ett hemligt kvinnohus i Kabul

Det är hjärtevärmande att västmakterna startade kriget i Afghanistan för att hjälpa Aisha.
Synd bara att dom tyvärr inte lyckades särskilt bra.

Santiago sa...

Apropå på amerikanska insatser för afghanska kvinnor så är det värt att reflektera över det faktum att amerikanerna hjälpte talibanernas föregångare Mujahedeen att störta en 100% sekulär regering i Afghanistan som hade avskaffat slöjtvånget, förbjudit burkan, förbjudit tvångsäktenskap, höjt åldersgränsen för giftermål och uppmuntrat kvinnor att utbilda sig. 1988 var 40% av läkarna och 60% av lärarna på universitetet i Kabul kvinnor.

Fin insats USA gjorde för afghanska kvinnor den gången eller hur Gulan? Och nu har dom ockuperat landet i snart tio år och fortfarande tvingas misshandlade kvinnor som Aisha att gömma sig i hemliga kvinnohus. Tilläggas bör att jänkarna i vanlig ordning var ivrigt påhejade av folkpartiet bägge gångerna.

Hade jag varit afghansk kvinna hade jag pissat på den amerikanska flaggan.

Magnus Berg sa...

Som komplement till det Santiago skriver vill jag tipsa om 'The real story behind Time’s Afghan woman cover'. http://bit.ly/c6oe1C
Artikeln är publicerad på Nieman Foundation for Journalism at Harvard University:s mediekritiska sajt. Den bör Gulan Avci och andra historielösa följa för att lära ett och annat som inte svensk mainstreammedia vill berätta. I artikeln ovan lär ni er om USA:s historiska engagemang i Afghanistan och vilka lokala bundsförvanter USA valt att stödja. Det har aldrig varit frågan om att hjälpa kvinnor.