onsdag 24 februari 2010

Är judar inget värda alls för Socialdemokrater?

Jag skrev för en tid sedan om hur situationen försämrats för judar i Malmö. "Varför så tyst Ilmar Reepalu" var namnet på mitt blogginlägg. Trots att hatbrotten mot judar fördubblades förra året har ansvariga inte lyft ett finger för att göra något åt saken. Judiska familjer finner ingen annan väg än att packa ihop väskorna och lämna den staden de fötts och vuxit upp i.

Att som förälder tvingas förklara för sina barn varför man ger sig av måste vara bland det svåraste. Det torde bara vara möjligt i en diktatur. Inte i en av världens mest välmående demokratier.

I en rättstat ska alla medborgare garanteras sin säkerhet, men i Malmö styr en småpåve vid namn Ilmar Reepalu (kommunstyrelsens ordförande) som jag anser är direkt ansvarig för dagens situation. Det värsta av allt är att jag inte hört ett pip från varken partiledaren Mona Sahlin eller andra i Socialdemokratiska ledningen. Jag tolkar tystnaden som att partiet står bakom Reepalus antisemitiska kamp.

Socialdemokrater är duktiga på att röstmaximera, men jag trodde ärligt talat inte att man på detta sätt kunde sälja ut en grupp (judar) för att vinna en annan grupps hjärta (araber). Reepalu har tagit ställning denna gång, men frågan är hur han ska agera när de han för tillfället värnar börjar ställa andra krav på honom. Frånta judar deras medborgarskap eller förbjuda dem att jobba?

Läs Per Gudmundsons ledare i dagens SvD. Han avslutar texten med att be läsarna lägga detta citat på minnet:

”Det har inte förekommit några attacker mot judar, och om judar här vill
flytta till Israel är det ingen angelägenhet för Malmö.” (Ilmar Reepalu uttalar sig)

Läs även vad andra bloggar skriver: Fredrik Malm, Federley Tokmoderaten, Jan Nilsson Röda Berget Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

22 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Gulan !

Bra skrivet om Reepalu, men jag undrar om du inte bortser från en möjlighet, nämligen att det inte enbart är frågan om röstmaximering, utan att Reepalu faktiskt har dessa åsikter ?

mvh

Ulf

Anonym sa...

mitt djupaste tack till dig!

Anonym sa...

Den här frågan har lämnat lokalpolitiken för länge sedan. Frågan i nuläget är varför Mona Sahlin ger sitt tysta medgivande till att en av landets ledande socialdemokrater håller på på det här sättet. Är det alltså så att Reepalus linje betraktas som godkänd av hela den socialdemokratiska partiledningen? Och hur ser (mp) och (v) på detta?

Anonym sa...

Hur kan ett demokratiskt parti som socialdemokraterna låta Reepalu sitta kvar som kommunalråd? Sverige börjar likna en bananrepublik, det är en skam och jag skäms.

MvH
Carina

Gulan Avci sa...

Ulf, jag börjar mer och mer landa i den slutsatsen. Carina jag förstår din frustration, vi är många som skäms idag. Anonym du får vända dig till ledningen i socialdemokratin (får du ett svar får du gärna dela med dig, vi är många som också vill veta) vad gäller(v)(mp)har får jag också hänvsia till respektive parti. Skrämmande med en opposition som kanske får makten i Sverige och inte är beredda att skydda alla sina medborgare. Idag är en dyster dag för oss som tror på alla människors lika värde.

Baccus sa...

http://baccusblogg.wordpress.com/2010/02/13/ilmar-reepalu-vinner-i-malmo/

Anonym sa...

Många ord, men få förslag.

Så vad skall Reepalu göra menar du? Hur skall han förhindra att en minoritet drabbar samman med en annan?

Nog vet även du vilken situation Malmö står inför, hur Reepalu bett om hjälp med bl.a. invandrings stopp till Malmö och fått kalla handen.

Så om nu en grupp i Malmö har bestämt sig för att trakassera en annan grupp i Malmö, vad föreslår du att Reepalu skall göra åt saken samtidigt som han har alla andra problem att ta hand om.

//N

Juristen sa...

Mycket bra och modigt inlägg.

@Anonym 22.34: Du frågar vad som skall göras. En god start vore naturligtvis att tydligt ta avstånd från de antisemitiska krafterna bland främst muslimer. Att som Reepalu understöjda antisemitismen är fruktansvärt och ger tydliga associationer till nazityskland.

BR sa...

Situationen i Malmö följer ett känt historiskt mönster; Varhelst judar (och kristna) varit en minoritet bland muslimer så har de förtryckts genom allt ifrån att vara tolererade men med extra skattepålagor,inskränkningar i dagligt liv och i att förrätta gudstjänster till rent förtryck och förföljelser.

Reepalus uttalanden innebär ett ryggradslöst kryperi för radikal islamism och antisemitism.
/BR

Ted Ekeroth sa...

Anledningen till varför Sahlin "ger sitt tysta medgivande" och varför Reeplau kan sitta kvar är ganska enkel:

muslimerna röstar i huvudsak på sossar eller vänstern. De är röstboskap som socialdemokraterna inte vill stöta sig med. Dessutom har vänstern en lång historia av att alliera sig med despoter, diktaturer och totalitära ideologier.

Då kommunism, nu islamism.

Santiago sa...

Idag är en dyster dag för oss som tror på alla människors lika värde.

Jo, folk som stödjer koloniala apartheidstater med herrefolksmentalitet och applåderar deras massakrar på fördrivna mörkhyade untermenschen tror verkligen på alla människors lika värde. Sluta ljug Gulan.

Gör som din kompis Ted Ekeroth och visa var du styår

Anonym sa...

Det är ju bra att ta striden mot antisemitism men det här verkar lite rättshaveristiskt. Se till att kritiken är korrekt och saklig annars kan den användas som tillhygge mot dig för att plocka billiga poäng. Ett tips i all välmening, se det inte som hård kritik. Tror du verkligen att Reepalu är antisemit? Det är ju en allvarlig anklagelse. Han är ju kritisk till Israel för att det är en apartheid stat men det är det ju många som är, även judar! Blanda inte ihop korten, Israel är en nation och ska man ta åt sig av all kritik mot Israel så blir det lätt väldigt deppigt. Ergo: det ska man inte, judar i Sverige har inget med det att göra :)

nemo sa...

Tack för att du tar upp detta ämne.
Att kritisera extrem högern är naturligt för alla politiska partier men när osunda åsikter presenteras av främst socialdemokrater då är det tyst. När reepalu spelar ut högerextremist kortet när muslimers hat mot judar kommer på tal är i mina ögon inget annat än fegt när det måste vara uppenbart vilka krafter det är som är i rörelse.

Skräckscenario - sossarna vinner valet och reepalu blir utrikesminister, huuu

Att muslimerna har hjälp av sina "nyttiga idioter", AFA och den Autonoma VåldsVänstern verkar ingen bry sig om. Men det är klart, man får inte kritisera vänstern för dom har ju så "ädla ideal".

Ang "välmående demokrati" var inte det ganska länge sen?

tack igen och lycka till i september, tyvärr får du inte min röst.

Kri sa...

Har smutskastningskampanjerna inför valet redan börjat?

B-O Gavne, Vasteras sa...

JAG FÖRSTÅR INTE! -Vad är det som ni förvånas över? -Att malmöbor angriper judarna. Men detta är ju helt i linje med Reepalus beteende att benämna Malmö kommun för Malmö STAD. Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, stadgat i lag, att alla våra kommuner Sverige runt benämns just KOMMUN.
Att Reepalu hävdar, att Malmö stadsinvånare är nått finare än andra; landsbygdsboende. Med att man ju inte kan benämna landsbyggd för stad. Att Reepalu jobbar på att skilja på oss människor, ni vet som det gick till i förra seklets början.

Anonym sa...

Du skriver om "ansvariga" Ansvariga i säkerhetsfrågor är ordningsmakten och inte kommunalpolitiker. Om Reepalu gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp så kan du anmäla det.
Om han inte gjort det så tycker jag inte att du ska kalla honom antisemit.Ditt inlägg saknar balans och proportion.
MVH
Joppe

Gulan Avci sa...

Joppe, man kan vara antisemit utan att göra sig skyldig till hets mot folkgrupp. Att Reepalu inte agerat först nu när det blåst kallt runt honom är en skam, men det är bättre sent än aldrig.

Santiago, du får dina kommentarer publicerade i min blogg så sluta klaga.

Ted Ekeroth, till din information kan jag meddela att Mona Sahlin tagit avstånd från sin partivän och det är mycket bra och rakryggat av henne. Sverige blir knappast bättre med den politik du och dina vänner försöker driva. Jag är för mångfald och invandring, men ditt parti vill kasta ut människor som inte stämmer in i er världsbild! Dessutom blir jag inte lugnare av att Sverigedemokraterna försöker ge sken av att de värnar om Israel eller den judiska gruppen. Det räcker med att läsa om er historia.

BelieveAndBeSaved sa...

Jag tycker också det verkar väldigt märkligt att Reepalu verkligen inte gjort något åt situationen. Sedan om det är röstfiske eller hans egna uppfattning som ligger bakom kan man diskutera.

Skulle det vara så har jag ingen aning om hur många väljare som (s) räknar med att få från den väljarkår i Malmö eller Sverige som man i så fall försöker "tillmötesgå" med tystnad.

Själv skulle jag vara mycket betänksam kring att fiska röster från människor som hetsar mot judar eftersom det vanligtvis är en tidsfråga innan dessa åsikter även speglas i de egna politiska leden.

B-O Gavne, Vasteras sa...

VI TALAR OM socialdemokraten Illmar Reepalu, som onskan i sammanhanget av att mamöbor nervärderar judarna i Malmö. -Men faktiskt använder och skyddar liberala tidningen Sydsvenskan i Malmö, detta malöitiska att hävda att Malmö stadsboende människor är nått finare än andra; än landsbygdsboende. Med att benämna Malmö kommun för Malmö STAD. Som jag också skriver om här ovan 12:12. Dessutom har Sydsvenskan censurerat bort mitt inlägg på dess Hemsida där jag berättar om stads snackandet och att jobba på att skilja på människor.
Och inte minst liberalerna i Stockholm, och här i Västerås, kör också Stockholms respektive Västerås STAD. -Alltså visst finns också våra städer, med sina respektive gator, höga hus och dålig luft. Där samhällsgemenskapen av invånarna benämns KOMMUN. Inte minst av att ju kommunerna innefattar, både stadsboende människor och landsbygdsboende. Och alltså att man inte kan benämna landsbygd för STAD.

Anonym sa...

Vem eller vilka står för judehat i Sverige? Kan enbart tänka mej vissa grupper med annan etnisk bakgrund. Om så är fallet, flyr man från krig till krig. Eller från hat till hat; och hur löser man ett sådant problem?

BelieveAndBeSaved sa...

Alltså all form av hat som blir accepterad, jag menar då att man tiger tyst om problemet eller helt enkelt ignorerar det, vare sig det är mot judar, invandrare eller någon annan grupp i samhället är en fara för oss alla. Sedan spelar det ingen roll vem det är som axlar rollen.

Jag känner inte till något recept mot det annat än att vi gemensamt skapar de normer där alla är lika värda. Därför tycker jag att vi bör ta kraftfullt avstånd och visa att vi inte accepterar normer som bryter ner och skadar minoritetsgrupper. Vare sig de kommer från höger, vänster uppifrån eller nerifrån.

Anonym sa...

Är det inte lite generaliserande av dig att implicera att araber är antisemiter?