torsdag 25 februari 2010

Försök inte skylla ifrån dig Reepalu

Uppdatering: Bra att Mona Sahlin uttalar sig nu och tar avstånd från sin partivän. Reeaplus agerande är helt oacceptabelt Kl 14 träffade Reepalu företrädare för Judiska församlingen i Malmö. Vad som kommer ur det samtalet vet vi inte ännu. Men en sak är säkert, det som hänt har satt djupa spår och förtroendet för Reepalu är sannolikt helt förbrukat.

Judith Popinski som överlevde Förintelsen är idag 86 år och bosatt i Malmö, i en intervju till Sunday Telegraph har hon sagt följande: "Jag trodde aldrig att jag skulle se detta hat igen under min livstid. Inte i Sverige i alla fall"

Så något kort om kommentarer. I det här forumet är alla välkomna att lämna en kommentar, men skippa skitsnacket annars hamnar din kommentar i papperskorgen.

Per Gudmundsons uppmärksammade ledare om situationen för judar i Malmö har bidragit till en intensiv debatt, i framförallt bloggosfären. Det är bra, intolerans kan endast bekämpas när det synliggörs.

Ilmar Reepalu har varit socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö kommun sedan 1985 och kommunstyrelsens ordförande sedan 1994. Någon som tycker Reepalu blivit symbios med makten? Demokratin mår sällan bra när makthavare sitter för länge på sina poster.

Reepalu försöker göra en pudel i dagens SvD. Han beskyller massmedierna för att medvetet ha missförstått honom och att det är smutskastningskampanj som pågår mot honom personligen. Reepalu har vid flertalet tillfällen haft möjlighet att ta avstånd från antisemitism och nyansera sina uttalanden, men han har sällan tagit tillfället i akt.

Reepalu har uppenbarligen inte förstått att utrikesdepartementet ligger på Fredsgatan i Stockholm och att utrikesministern heter Carl Bildt. Att kollektivt bestraffa svenska judar för det som pågår i mellanöstern är faktiskt inget annat än vidrigt.

Tänk om alla svensk-iranier skulle bli beskylda för mullaregimens ständiga övergrepp mot mänskliga rättigheter, svensk-somalier för det sekteristiska våldet i Somalia osv. Men nu handlar det om judar och Reepalu paketerar sina budskap väl i dagens försvarasreplik när han skriver att "de riktiga antisemiterna, som vi alla har ansvar att bekämpa, ler i mugg" när all fokus är på honom.

Till Reepalu har jag bara en sak att säga! Oroa dig inte, vi är många som är beredda att ta debatten även mot andra antisemiter! Rikdagsmannen Fredrick Federley har utmanat dig på debatt, jag hoppas du inte tackar nej!

Läs ledarbloggen, Henrik Berggren på ledarplats i DN, Sydsvenskan Per Ankersjö, Rickard Wendel, Fredrik Axelsson, Maria Byström, Sakine Madon, DN, SvD

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen Gulan !
Reepalu i dagens Metro: "Om man känner sig utsatt i Malmö bör man flytta till en annan stad i Sverige." Jaha, det var alltså det stödet judarna i Malmö får från kommunledningen om de blir utsatta för rasistiska förföljelser ?
Du som sitter i riksdagen, börjar det inte bli läge att ställa en fråga till Mona om detta ?
(Reepalu har nu blivit felciterad i Sydsvenskan, Skånskan och i Daily Telegraph.....)
Ulf

Hemlige sa...

Ilmar Reepalu lever under dödshot från högerextremister, hans bostad har blivit beskjuten och han får leva med livvaktsbeskydd. Och detta beror naturligtvis på hans starka försvar för minoriteter . Men nu har ju högerextremisterna flyttat in på en av landets största ledarsidor, och driver hatkampanjen från den positionen.

Gulan Avci sa...

Ulf,

det är bra att Mona Sahlin nu uttalat sig. Det är ett steg i rätt riktning. Det handlar om att ständigt göra oss påminda om och bekämpa antisemitism men också andra fördomar mot minoritetsgrupper i samhället.

LeoB sa...

@Gulan:

Vad jag kan se sa inte företrädarna för judiska församlingen i Malmö att förtroendet för Reepalu är "sannolikt helt förbrukat", de ord du använder.

Det verkar i stället som om de är försiktigt positiva.

Jag tror det är klokt om inte du och andra tar avstånd från de ansträngningar som görs. Det är, tror jag, knappast symbol-handlingar som behövs, utan snarare hårt arbete för att komma vidare.

Gulan Avci sa...

Hej Leo,

det är bra att samtalet mellan Reepalu och judiska församlingens företrädare blev konstruktivt. Nu har båda parter (i synnerhet judiska) framfört sina åsikter och förhoppningsvis håller Reepalu fast vid sitt ord och påbörjar det arbete han nu lovat sjösätta för att bekämpa antisemitism.

Sen kommer det av naturliga skäl ta lång tid för de människor som drabbats att återfå förtroendet för politiker som inte står upp för alla människors lika värde.

Men jag hoppas verkligen detta kan leda till något nytt. Allt gott Gulan

LeoB sa...

@Gulan

Ja, låt oss hoppas. Förtroende måste fås genom handling, eller åtminstone försök och vilja till det. Allt gott.

Gulan Avci sa...

Bra att vi är överens på den punkten!

fredrikk16 sa...

Muslimernas situation i Malmö är än värre än den för judarna, vilket vi bland annat ser i Rosengård. Kravallerna där är ett rop på hjälp från samhället, ändå är det totalt tyst från borgerligheten. Likadant är det när det gäller Mellanösternkonflikten där Israel tydligen får begå vilka brott som helst mot muslimers mänskliga rättigheter utan att borgerligheten kritiserar dom. Sverige och EU borde bojkotta Israel som dagligen begår brott mot dom mänskliga rättigheterna i Gaza. Det är dags att på allvar kräva ett fritt Palestina!

BR sa...

" Det är dags att på allvar kräva ett fritt Palestina!" skriver Fredrik Karlsson på antisemitvänsterns sedvanliga flummiga jargong.
Då får jag upplysa Fredrik Karlsson om att det för det första redan finns en stat i regionen som till övervägande del består av palestinier, nämligen Jordanien.

För det andra är arabledningarna i Gaza och på Västbanken dödsfiender.
Så hur många palestinska stater önskar sig den politiske idioten Fredrik Karlsson, en,två, tre?

/BR