lördag 13 februari 2010

Varför så tyst Ilamar Reepalu?

Det är bra att Nyhetskanalen uppmärksammar situationen för judar i Malmö. Förra året fördubblades antalet anmälda hatbrott i Malmö och de flesta brotten var riktat mot judar. Det rörde sig framförallt om glåpord, trakasserier, vandalisering på begravningsplatser och attacker mot synagogan. Så här ska en ung arabisk kille sagt till reporten när han var på väg ut ur moskén:
"Dom ska väck allihopa"
Det som är mest oroande är att judiska familjer tvingas flytta från Malmö för att de inte känner sig säkra eller ser någon ljus framtid för sina barn. Många har flyttat till Stockholm men en del har även gett sig av till Israel. För gott.

Jag tycker det är bra att TV4 uppmärksammar den otäcka utvecklingen i Malmö, men det hade varit önskvärt att få höra vad kommunalrådet Ilmar Reepalu ämnar göra för att komma till bukt med problemen. Nu har inte jag någon större tilltro till Reepalu eftersom att han är en av medansvariga för det som händer.

För att förstå vad jag menar med Reepalus inblandning ber jag att få hänvisa till Fredriks blogg. Socialdemokrater slår sig ofta för bröstet när det gäller solidaritet och kampen för utsatta grupper. Men judar verkar inte passa in i den bilden.Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt djupaste tack till dig Gulan Avci. Tänk om alla politiker hade civilkurage och stod upp mot intoleransen som drabbar judar i Sverige.

Gulan Avci sa...

Anonym, det finns många politiker som kämpar mot antisemitism. Gulan

Maestro sa...

Nja, Reepalu har givetvis rätt i att det varit önskvärt att den judiska församlingens företrädare tagit avstånd från israeliska övergepp istället för att anordna en prosiraelisk demonstration i anslutning till den israeliska militärens krigsförbrytelser i Gaza. Det borde ju även Gulan Avci anse, om hon nu är emot förtryck och ockupation.

Gulan Avci sa...

Maestro, så judarna i Malmö har inte rätt att anordna manifestation för Israel? Eller civilbefolkningen i städerna Ashkelon och Sdrot som ständigt utsätts för Hamas Qassamraketer?

Det är alltid civila som far mest illa i en konflikt, men det krävs två parter för att uppnå en två statslösning. Tyvärr har dock historien visat att palestinska ledarna inte varit angelägna att förhandla, de har dragit sig ur, väl framme vid mållinjen varje gång.

Palestina är idag delat mellan Hamas och Fatah, förstnämnda vill förinta Israel och sistnämnda har inte särskilt högt förtroende bland sitt eget folk.

Det finns inga vinnare i den här konflikten och tyvärr har palestinska folket dragit nitlotten. Det är inte bara Hamas och Fatah som använt civila som bricka i ett spel, utan en hel värld har stämplat ut dem som offer och utnyttjar deras situation maximalt för egna syften. Det är cyniskt.

Maestro sa...

Visst får man väl anordna en manifestation, men dom måste ju inse att det provocerar och varför är det så svårt för företrädare för den judiska församlingen att ta avstånd från israeliska förbrytelser? Som du säger så krävs det ju 2 parter för en tvåstatslösning och nu är det ju så att det är den israeliska regeringen som vägrat ge ett acceptabelt erbjudande som kan leda till en suverän palestinsk stat. Utan det man erbjudit är av bosättn ingar sönderhackade områden. FAkta är ju att Arabförbundet redan 2005 erbjöd Israel ett heltäckande fredsavtal, ett fredsavtal som Israel direkt nonchalerade så vem som vill fortsätta konflikten är uppenbart.

Maestro sa...

Och vad gäller den israeliska synen på en 2-statslösning, här är det regeringsbärande partiet likuds inställning: http://www.knesset.gov.il/elections/knesset15/elikud_m.htm