söndag 29 mars 2009
Lokalvalen i Turkiet
Socialdemokraterna och vänsterpartiet har valobservatörer på plats. Det är mycket bra. Personliga erfarenheter är bra eftersom att det ger perspektiv. Riksdagsledamoten Anne Ludvigsson (s) har fått nya perspektiv. Hon bevittnade med egna ögon när skottlossning utbröt i Germira. Nu kanske det blir enklare att tala om Turkiets kränkningar av mänskliga rättigheter när fler känner till det.
Läs; DN DN, SvD
Läs även andra intressanta åsikter om Anne Ludvigsson, socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Turkiet, lokalval, valfusk, EU, Erdogan,
lördag 28 mars 2009
Skriver på SVT Opinion
Vidare framhåller jag vikten av att kandidater till europaparlamentet åtminstone bör känna till att det finns demokratiproblem i Turkiet. Zaida Catalan (mp) hyllade Turkiets premiärminister Erdogan på sin blogg häromdagen för att han läxat upp Israels president Shimon Perez i en paneldiskussion.
Inte med ett ord nämns förtrycket som pågått i över 80 år i Turkiet. Istället är det Israel som ska hängas ut. Det är typiskt vänsterpolitiker, de missar inte en chans att kritisera Israel. Zaida välkomnar Turkit in i EU eftersom han visat civilkurage. Det borde isf rimligen innebära att Catalan välkomnar Iran också. Presidenten i Iran skäller på Israel minst en gång i veckan i tal och skrift.
Läs även andra intressanta åsikter om Zaida Catalan, Miljöpartiet, Israel, Turkiet, lokalval, Svt opinion
torsdag 26 mars 2009
Medverkar i Skolfront
Ikväll medverkar jag i Skolfront kl 19:30 i Svt2. Jag ska debattera mot Yvonne Ruwaida (mp) om huruvida skolan i de fall elever sällan eller aldrig dyker upp ska kunna hämtas med hjälp av polis.
Inslaget går att se någon timme efter sändningen
tisdag 24 mars 2009
Varför så tyst i oppositionslägret?
Lundby-Wedin upprepade i alla framträdanden att hon känner sig "grundlurad" och att hon inte förstod vad avtalen gick ut på. Trots att det klart och tydligt framgick i fem årsredovisningar hur mycket AMF:s förre vd skulle få i pension. Bör tilläggas att Lundby-Wedin suttit med i AMF:s styrelse sedan 1994, dvs 15 år.
Man kan dra två slutsatser av detta. Wanja Lundby-Wedin var fullt medveten om vilka beslut som togs men kan inte försvara det inför egna medlemmar och far medvetet med osaningar. Eller så är hon inte kompetent för uppdraget om hon efter 15 år i samma styrelse inte förstått sin egen roll. Båda fallen är mycket allvarliga.
Krav har rests på hennes avgång. Om det blir aktuellt beror dels på LO och AMF medlemmarna. Och dels om det framkommer ny uppgifter närmaste perioden. En sån nyhet är t.ex. att styrelseordföranden Göran Tunhammar i ett uttalande idag sa att "styrelsen kände till att det skulle bli utomordentligt dyrt".
Noteras också att det är tyst från sossarnas högkvarter. Ingen Mona Sahlin, ingen Ibrahim Baylan, ingen Thomas Östros, bara en notis av Sven-Erik Österberg. Även vänsterpartiet och miljöpartiet är lågmälda. Men just det, jag glömde att de verkar i en allians numera.
Dagens artikel på DN-debatt av alliansföreträdarna om stopp för bonusar för statliga företag är mycket välkommet. Det är ett viktigt ställningstagande i dessa tider.
SvD- godkänd pension en "överraskning" SvD- "AMF:s styrelse kände till vilkor" Svd- Jan Almgren - "Lurad" Wanja bara patetiskt SvD- Maria Abrahamsson- Stig Malm avgick
DN- kände till vilkoren DN- Maria Croft Ursäkten håller inte
Läs även andra bloggares åsikter om Wanja Lundby-Wedin, LO AMF, bonusar, Mona Sahlin, Ibrahim Baylan, Sven-Erik Österberg, Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson,
måndag 23 mars 2009
Makan Afshinnejad om USAs nya Iranpolitik på Newsmill
Makan skriver att president Obama istället borde föra dialog enbart med iranska folket. Det innebär kort sagt att tala om för folket att han stöder deras kamp för demokrati och mänskliga rättigheter och även klargöra att misstag begåtts tidigare i landet. Men om dialogen ska föras med mullorna bör fyra krav ställas;
- Krav på demokrati och yttrandefrihet
- Stopp för terrorsponsringen
- Erkänna staten Israels rätt att existera
- Ett permanent stopp för urananrikningsprogrammet
Makan är en av få i Sverige med så djupa kunskaper om Iran. Han har skrivit flertalet artiklar, medverkat i Tv och radio för att redogöra för aktuella tillståndet i landet. Och han har alltid haft en tydlig kompass för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
Det är inte många med iransk bakgrund som öppet vågar säga sanningarna om Iran. Repressalier väntar den som kritiserar den avskyvärda totalitära mullaregimen med att inte kunna återvända och besöka släkt och vänner. Makan är en av dem som fått betala högt pris för sitt engagemang.
Läs även andra intressanta åsikter om Makan Afshinnejad, Iran, USA, Barack Obama, Israel
Kasta inte sten i glashus!
Förra månaden var såväl Mona Sahlin som Wanja Lundby-Wedin ute och kritiserade regeringen hårt för höjda bonusar i AP-fonderna. Den ena salvan avlöste den andra. Men nu visar de sig att högt uppsatta sossar och fackpampar sitter i AP-fondernas styrelser. Alla har aktivt varit med och beviljat bonusarna. Inga protester bara enhälliga beslut.
Snacka om att kasta sten i glashus. Nu kommer sossarnas och fackets sanna ansikte fram. En gång i tiden levde socialdemokrater som de lärde men denna princip kan knappast sägas gälla längre. De ger ur ena handen och tar med andra. Men det är nya tider nu och domen kommer i nästa års val när väljarna får säga sitt.
Läs även andra intressanta åsikter om AP-fonderna, AMF, Wanja Lundby-Wedin, Mona Sahlin, Facket, Lena Melin, Ibrahim Baylan, bonusar,
Aftonbladet LO var med och införde bonusar här Lena Melin Folkstorm efter bonusskandalerna, Expressen DN, SvD
söndag 22 mars 2009
Den som är satt i skuld är icke fri
Det är givetvis upprörande och stötande. I synnerhet i en tid då ingen riktigt kan redogöra för när botten är nådd och när ekonomin vänder uppåt igen. Men det jag tycker är mest upprörande är socialdemokraternas och LO:s dubbelmoral.
AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv. Ordföranden Wanja Lundby-Wedin sitter med i styrelsen. Hon har aktivt varit med och beviljat bonusar och höga löner och pensionsförmåner för bland andra vd:n Christer Elmehagen och vice vd:n Ingvar Skeberg i flera år.
Samidigt har Wanja Lundby-Wedin uttalat sig aktivt för tidningar, Radio och TV och kritiserat andra företag. Snacka om hyckleri i högklass. Lundby-Wedin har haft makten att sätta stopp för strukturerna på AMF för länge sen om hon så velat. Men det är klart att så länge som Göran Persson och sossarna styrde i Rosenbad satt hon still i båten.
Nu försöker Lundby-Wedin och hennes maffiagäng plocka billiga poäng genom att ta varje tillfälle i akt att kasta skit på regeringen och näringslivet. Senast ikväll satt partisekreterare Ibrahim Baylan i Agenda och skyddade LO-chefen. Därmed sjönk hans förtroendekapital dramatiskt bland allmänheten.
Istället för att säga att Lundby-Wedin gjort fel försökte han gång på gång adressera problemen till svenskt näringsliv. Men jag säger som Göran Persson sa en gång i tiden; "Den som är satt i skuld är icke fri".
Jag noterar också att den annars så frispråkige LO chefen är på semester och inte anträffbar för kommentarer för tillfället. Kan det bli värre undrar man. Svaret får nog formuleras av AMF:s cirka 2.5 miljoner sparare och LO-medlemmarna.
Läs även andra intressanta åsikter om AMF, Wanja Lundby-Wedin, LO svenskt näringsliv, Ibrahim Baylan, SABO Socialdemokraterna, Mona Sahlin,
SvD 1 2 3 DN 1 2
fredag 20 mars 2009
Frys arvodena
Nu har röster från båda blocken höjts för att frysa påslaget. Jag instämmer fullt ut. Den globala krisen har redan skördat offer på arbetsmarknaden och fler riskerar varslas. Bonusskandalerna för chefer i olika bolag har väl ingen missat senaste tiden i medierna. I ett så dystert läge ser jag faktiskt inte några argument som kan motivera höjningen.
Dagens Industri, Ekot
Besök i Salem
Socialtjänsten bedriver ett viktigt arbete som allmänheten sällan tar del av. Det har givetvis att göra med olika faktorer. Barn och ungdomar som av olika anledningar behöver samhällets hjälp är en skör grupp. Utredningarna är känsliga och omfattas av stor sekretess, därför går det heller inte att tala om arbetet.
Mötet var väldigt givande och jag har lärt mig så mycket under besöket idag och förra fredagen. Stort tack till Mikael, Linda och Eva-Stina.
Läs även andra intressanta åsikter om familjehem, socialtjänsten, Salem, Folkpartiet
måndag 16 mars 2009
Situationen för kurder i Syrien
I helgen var det fem år sedan arabiska nationalister understödd av syrisk polis och Bashar al-Assad regimen attackerade kurder under en fotbollsmatch. Det var inget huliganbråk som vi är vana vid i Sverige. Utan hade en tydlig etnisk dimension.
Den största kurdiska staden Qamishlo belägrades, över 50 människor dödades och 2000 personer arresterades. Kurdiska hem och butiker plundrades och vandaliserades.
Sedan 1960-talet har det drivits en tydlig antikurd politik. Kurder har inga medborgerliga rättigheter, de får inte studera, driva näringsverksamhet, ingå lagligt äktenskap, rösta eller få tillgång till vård. Språket är inte officiellt erkänt trots att det bor 2 miljoner kurder i Syrien.
1975 tvångsförflyttades 100000 människor från 300 byar och in flyttade araber. Namn på städer och byar ersattes med arabiska namn. Syrien är inte unik när det gäller behandlingen av kurder. Iran, Turkiet och tidigare Irak under Saddam Hussein har alltid haft samarbete med Syrien på hög politisk nivå.
Framgångarna i Irak är givetvis ett problem för övriga stater, de är rädda för att kurder ska kräva självstyre. När det gäller Turkiet har EU verktyg för att tvinga fram reformer under medlemskapsförhandlingarna.
Läs även andra intressanta åsikter om invsion Kurdistan, kurder, Unt, Medya Hajo, arabisering, Turkiet, Iran, Syrien, Irak
Bloggar; Fredrik, Gurgin
söndag 15 mars 2009
Cecilia Malmström nästa EU-kommissionär
Det finns två skäl till varför Cecilia Malmström bör representera Sverige de kommande fem åren i Bryssel. För det första är det få personer som har hennes kompetens i Europafrågor. Läs Malmströms CV på regeringens hemsida.
För det andra är EU väldigt mansdominerat. Få kvinnor återfinns på toppjobben. Sverige kan spela en viktig roll för att bryta strukturerna som är så inbitna i hela EU-apparaten. Första kvinnan som blev kommissionär var Anita Gradin (s) sen var det Margot Wallström (s) som i år lämnar posten efter tio år. Nu ska regeringen utse en ny representant.
Anna Dahlberg lyfter även ett tredje argument.
"Det finns en förväntan om att posten som EU-kommissionär ska växla mellan de två stora partierna - Socialdemokraterna och Moderaterna - beroende på majoriteten i riksdagen.Att det är dags för en EU-kommissionär ur det borgerliga lägret efter snart 15 år av S-märkt revir i Bryssel är självklart. Men varför just en moderat? Det skulle vara ett hälsotecken både för den svenska utnämningspolitiken och för alliansens interndemokrati om man frångick den logiken".
Är du med i facebook men inte vän med mig går det bra att gå med i gruppen iaf. Sprid gärna vidare till andra vänner och bekanta som vill se Cecilia Malmström som ny kommissionär.
I en ny mätning får moderaterna sitt största stöd på 12 år. De får hela 31,6 procent i SVDs/Sifo för mars månad. Nu är gapet mellan alliansen och oppositionen nere i 3,3 procent. Vem hade trott att detta var möjligt för ett och ett halvt år sedan.
Läs även andra intressanta åsikter om Cecilia Malmström, kommissionär, EU, moderaterna, regeringen, folkpartiet, sifo, Socialdemokratena, Mona Sahlin
Läs Svd, Göran Eriksson, P J Anders Linder, DN, Henrik Brors
fredag 13 mars 2009
Votering, besök och Newroz
Idag ska jag ut på mitt första besök i Huddinge. Jag ska träffa tjänstemän på socialförvaltningens familjeenhet, ett jourhem och en familj som tagit emot barn och ungdomar tidigare. Även folkpartisten, Margareta Forsell är med under dagen, och det är hon som tagit fram detta mycket spännande program. Tack Margareta!
I morgon är det kurdisk nyårsfest i solna hallen. Nyåret infaller den 21 mars men jag gissar att solna hallen inte var ledig nästa helg. Då blir det tillfälle att dansa kurdisk dans:)
tisdag 10 mars 2009
Vad är anständiga jobb?
Enbart dessa branscher har möjliggjort för tusentals ungdomar att få in foten på arbetsmarknaden. Möjlighet att extraknäcka och få arbetslivserfarenhet som faktiskt är en viktig merit, Mona Sahlin!
Min egen meritlista innehåller många sådana jobb. Jag har arbetat på Mc´donalds, grekisk och italiensk restaurang, cafébiträde, telefonförsäljare, spärrvaktsexpeditör, färdbeviskontrollant och sist men inte minst som lokalvårdare (städare).
Inte en enda av dessa jobb var på heltid. Det var ett sätt att fylla kassan under studietiden. Mitt bagage är fyllt med erfarenheter från arbetslivet. Jag är stolt över vartenda jobb och tror att många andra tycker likadant faktiskt!
Läs även andra intressanta åsikter om Socialdemokratena, arbetslinjen, Sanna Rayman, Mona Sahlin, Ibrahim Baylan,
torsdag 5 mars 2009
Davis Cup matchen har spårat ur helt
Malmö(s) ledning har verkligen blandat ihop rollerna. Utrikesdepartementet ligger på Fredsgatan i Stockholm och inte i Ingmar Reepalus tjänsterum på kommunhuset.
Barbro Posner, judinna från Malmö berättar för Svd hur hon och många andra judar i Malmö upplevt senaste tidens händelser och hur de antisemitiska strömningarna svept som en vind över hela stan.
Läs också Henrik Brors om matchen och DN:s-huvudledare
tisdag 3 mars 2009
ska väljarna få be(s)ked innan, under eller efter valet 2010 Pekgul?
Jag håller dessutom med Peter Akinder, chef för ledarsidan på Socialdemokratiska Östra Småland att det blir pinsamt när Pekgul två och ett halvt år efter valförlusten fortfarande försöker skylla allt på Göran Persson.
Lyssna på debatten i Studio Ett
Fredrik ut och Gulan in
Det är plenifri vecka vilket ger mig möjlighet att bli varm om kläderna. Jag har varit på introduktion i två dagar, och kommande dagarna ska jag ägna tid åt inläsning. Jag ska sitta i utbildningsutskottet som ersättare tillsammans med Christer Nylander som är ordinarie ledamot.
Förutom det interna arbetet ska jag försöka vara ute på fältet så mycket som möjligt. Närkontakt och levande dialog med medborgarna får man inte genom att sitta i denna gigantiska men så vackra byggnad hela dagarna.
Mitt fantastiska ledamotsstöd, Isak Bergdahl har redan hunnit boka in en del möten för mars. Och mer lär det bli. Jag vill besöka företag, föreningar, organisationer, skolor och andra verksamheter. Men det kommer även bli en och annan debatt, föredrag, panelsamtal och kanske medieframträdande.
Dessutom närmar sig valet till Europaparlamentet. Valrörelsen kommer att erbjuda högt tempo, heta debatter och stor konkurrens om de 18 mandat Sverige har. Valdeltagandet har aldrig överstigit 40 procent, förhoppningsvis ökar resultatet. Men i slutändan handlar det om hur väl partierna lyckas fånga väljarnas uppmärksamhet och vilken politik som erbjuds.
Folkpartiet är det mest EU-vänliga partiet. Tror man på Europatanken ska man rösta på folkpartiet. Läs vårt valmanifest, vi tror på Europa
måndag 2 mars 2009
Sju månader och en vecka med Kevin
Nu ska Fredrik vara hemma i ett halvår och jag måste nog erkänna att han får den roliga perioden. Det är ju nu det händer saker. Kevin kommer att krypa vilken dag som helst, få sin första tand, säga sitt första ord, lära sig gestikulera, peka på saker, bli ännu busigare och vara mer aktiv helt enkelt.
Men det får man ta om man vill ha det jämställt hemma. Jag tycker det är viktigt att barnen lär känna båda sina föräldrar det första året. Sen har jag respekt och förståelse för att alla familjer inte har samma möjlighet.
Men jag tror ändå det är viktigt med incitament som möjliggör för fler att dela ansvaret. Därför är dagens utspel från folkpartiets jämställdhetspolitiska arbetsgrupp välkommet att dubbla bonusen från dagens 3000 till 6000 kronor för pappor som tar ut föräldraledighet
Det kommer att kännas tomt när jag går hemifrån utan Kevin och barnvagn i morgon. Men de fina stunderna tar ju inte slut för det. Jag får busa dubbelt upp när jag kommer hem från jobbet:=)
Här är lite bilder med Kevin och hans kusiner:
Kevin dricker mjölk
Kevin gungar
Sover
Kevin och kusinerna Ronia och Nellie
Kevin och kusin Vera
Kevin och Nellie
Krypa, eller snarare kräla
söndag 1 mars 2009
Där satt den!
Ja, det kan det verkligen. Idag kom DN/Synovates mätning om vem som är bäst som statsminister. Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahin. I fyra frågor som 1021 personer fått svara på slår Reinfeldt Sahlin i samtliga grenar.
- Leda regeringens arbete
- Företräda Sverige utomlands
- Skapa majoritet för sin politik i riksdagen
- Ingjuta hopp om en bättre framtid
Regeringen och statsministern har visat på handlingskraft under krisen. De fyra partiledarna har bevisat att de kan och vill regera landet tillsammans. De har gjort upp om frågor som fällt tidigare borgerliga regeringar som t.ex. energiuppgörelsen. Och mer lär vi få se av partiledarna under återstående tid av mandatperioden.
Det är bara att gratulera statsministern för de fina betygen väljarna gett honom!
Läs även andra intressanta åsikter om Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, alliansen, Synovate, förtroendemätning, folkpartiet