lördag 28 februari 2009

Vindarna vänder

Ännu en mätning pekar på att det kommer bli jämn match mellan alliansen och oppositionen i valrörelsen 2010. Gapet minskar, moderaterna är vinnarna och sossarna förlorarna. Det är inte konstigt, statsministern och finansministern har synts mest under finanskrisen (och de har gjort ett utmärkt jobb). Desto värre är det för Mona Sahlin.

Varje gång Sahlin framträder i media trasslar hon till det, inte bara för sig själv utan partiet, fackrörelsen och oppositionen med. Hon kommer aldrig med klara besked. Det enda man får höra är hur eländigt allting är med alliansregeringen och hur illa vi skött finanskrisen. På frågan om vilken politik de vill driva hänvisas till s- rådslag och de röd-grönas arbetsgrupper som ska presenteras våren 2010.

Ett tips till Sahlin är att koncentrera på den egna politiken istället för att ödsla så mycket energi på regeringen. Sätt ner foten Sahlin och tala om för väljarna vad du själv vill.

Valrörelsen kommer erbjuda väljarna tydliga allternativ i bland annat kärnkraft, finans, utbildning och försvarsfrågorna.

Folkpartiet ökar också vilket är glädjande. Den som är insatt i turerna kring energiuppgörelsen vet också att det är mycket tack vare Jan Björklunds engagemang som regeringen kunde enas. Jag tror även utspelet om försvarets framtid har bidragit till uppgången.

Nu gäller det att fortsätta genomföra reformer och tala om det för väljarna under de kommande ett och ett halvt åren.

DN, Henrik Brors analys, Tommy Möller på DN-debatt, Ibrahim Baylan ny partisekreterare, Baylan på Newsmill, DN:s huvudledare, Svd, Per Gudmundsons ledare

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Socialdemokraterna är egentligen ett 20%-parti och det är nu resan börjar. Tyvärr några decennier för sent.

Mona Sahlin är det mest häpnadsväckande jag sett inom svensk politik. Ser ut som en ledsen hund i TV och pratar så långsamt. Vem vill ha sådan statsminister som dessutom ägnar sig åt grov populism med fagra löften till höger och vänster. Uppenbarligen är den en mänsklig rättighet för västgötar med hjärtat till vänster att få bygga bilar ingen vill ha. Heltokigt!

Hur kommer det sig att Alliansen inte förklarar tydligt vad skattesänkning egentligen innebär? Nu står Östros och bräker i TV och skattesänkningar till rika trots att skattesänkningen vänder sig till alla som arbetar. Risken är att mindre insatta tror på vad han säger.

Minskad skatt leder till högre disponibel inkomst ---> mer att konsumera för ---> ökad efterfrågan ---> mer produktion ---> fler jobb ---> fler som betalar skatt etc. (Multiplikatoreffekten in nationalekonomin.)

Vi är många i den unga generationen som ser igenom vänsterns galenskaper och kramande av diktaturstater runt om i världen.

För alliansen!

Gulan Avci sa...

du har helt rätt i att alliansen varit dåliga på att vara tydliga. I början av mandatperioden hände så mycket inom politiken att man glömde det allra viktigaste, nämligen att också tala om det för väljarna.

Men jag tror det gått upp för de allra flesta vilka allternativ de har att välja på. En enig allians som erbjuder ett samhälle för alla och en splittrad opposition som inte lyckats formulera en enda fråga gemensamt ännu.

Anonym sa...

Det är Mona S´s omdomme det är "fel" på. Man kan inte ställa upp i alla möjliga sammanhang i direktsändningar!!! om man inte har kapacitet att snabbt dra adekvata slutsatser och formulera konkreta svar etc. etc. på de frågor som ställs. Det räcker inte att "dagissnacka" och allmänt flumma omkring med motfrågor, byta ämne eller annat politiskt dravel. Det bästa beviset för hennes bristande intelligens var när hon inte förstod att hon inte var vuxen jobbet som partiledare, men där har nu "kvoteringsfantasterna" fått svar på tal! Man måste tillsätta ledare, oavsett i vilken ledarroll det gäller, endast och enbart efter kompetens. Könet, oavsett vilket, får aldrig bli överställt detta själklara krav! Roffe G

Anonym sa...

Ja och sen väljer dom ju den mest inkompetente och komiske politiker världen har skådat till partisekreterare så det ser onekligen bra ut!!!

Anonym sa...

Socialdemokratiska partiledningens huvuduppgift borde vara att se till att partiet vinner kommande val och dom misskoter detta katastrofalt.
Genom att avlagsna Mona Sahlin skulle partiet omedelbart fa tillbaka 15 -20 % av valjarna.

Valet for partiledningen ar att endera lata Mona Sahlin fa fortsatta sitt enfaldiga dagispladder och inkompetenta handlande i en befattning som hon overygande bevisat att hon inte ar kvalificerad for eller att byta ut henne och ge partiet en chans att bli valbart igen.

Anonym sa...

http://baccusblogg.wordpress.com/2009/02/28/den-rodgrona-oppositionen-riskerar-saabs-framtid/