torsdag 26 februari 2009

Dags att syna vänsterextremisterna

Uppdatering; Jag skrev att det behövs kartläggning mot höger och vänsterextremism. Det arbetet har redan påbörjats. I december förra året beställde integrationsminister, Nyamko Sabuni (fp) en rapport av SÄPO och Brottsförebyggande rådet. Uppdraget ska vara slutfört 30 juni. Läs DN

Läs även Lisa Bjurwalds ledare i dagens DN (ej upplagt på nätet ännu)

Attentaten mot Södertäljes lokala näringsliv är ingen nyhet vid det här laget men är man småbarnsförälder är det bara att gilla läget. Man får passa på när de små liven sover helt enkelt.

Utvecklingen i en del svenska förorter är oroväckande. Senaste året har det skrivits mycket om bland annat Rosengård, Tensta och Södertälje.

Tensta; Ungdomsgäng vandaliserar såväl offentlig som privat egendom. Bussar mötts med stenkastning. Cyklar kastas på rälsar. Och vanliga människor vågar sig inte ut när mörkret faller.

Rosengård; har förvandlats till islamistiskt fäste. Politiker har kapitulerat och moralväktare och sedlighetspoliser har tagit över. Kvinnor och flickor straffas fysiskt och verbalt om de inte bär sjal utomhus. Småföretagare bommar igen verksamheten och lämnar Rosengård. Utryckningsfordon vågar sig inte in utan poliseskort.

Södertälje; polishuset beskjuts, unga flickor trakasseras, skolor sätts i brand och offentliga utrymmen vandaliseras. Nu senast har bland annat mataffären Willys jämnats med marken.

Det spekuleras fortfarande i om huruvida det är kriminella grupper eller vänsterextremister, Global Intifada som ligger bakom nattens bränder. Men svensk handels säkerhetschef, Dick Malmlund avfärdar detta till Svd. Han menar att det inte finns politiskt budskap eftersom att man bara slagit till mot Södertälje.

Ett motiv är att amerikanska varor sålts i butikerna. Det är att jämföra med israeliska varor som såldes på Konsum, Lidl och ICA som fick extremisterna att gå igång förra månaden.

Jag är alldeles övertygad om att det rör sig om höger eller vänstergrupper. Det lutar mer åt det sistnämnda. Deras aktioner har alltför ofta ursäktats med att de tar strid för folket slåss mot orättvisor i samhället. De har kunnat agera ostört i skuggan av granskningar mot högergrupper.

Det är dags att göra upp med den särbehandling som ursäktat vänstern. Båda sidor ska granskas. Och i det arbetet ska islamismens inverkan på unga människor ingå.

Integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) har påbörjat det arbetet genom att tillsätta en utredning om Rosengård. Nu är det dags för kartläggning av vänster och högerextremismen. Det finns ingen tid att spilla. Läget är akut och de som drabbas är framförallt vanliga människor i dessa områden.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

Svd 1 DN 1, 2, 3 s

10 kommentarer:

Sancak Beyi Emre sa...

Gulan:

Jag kan inte uttala mig om de övriga platserna, men rosengård är långt ifrån ett islamist fäste !

Jag föreslår att du åker dit och tar reda på vad som försigår där innan du drar några stereo slutsatser !

emre

Johan K sa...

Klockrent Gulan!

Ja, "vänstern" har alltför länge fått stå mer eller mindre ogranskad av såväl myndigheter som media. Det behöver olyckligtvis gå så långt som till mordförsök som nu senast mot Vavra Suk för att någonting ska hända. Självklart kan man inte beskylla hela vänstern kollektivt för problemen som en del element gör sig skyldiga till men tystnaden från de övriga är ändå osmaklig. Inga fördömande görs någonsin. Nu har vi ju Ohly och Jinge exempelvis, och som vanligt total tystnad.

Det mesta talar självklart mer för vänsterradikaler än "patrioter". Dels är det som du säger att de mer radikala nationella har såväl farbror blås som medias ögon på sig och kan därmed inte ta ut full aktivitetsradie. Det andra är att de (i varje fall mindre extrema) inte vill bli sammankopplade med extremism nu när de har ordentlig medvind. SD beräknas tex nå riksdagen 2010 och ND har presstödet inom räckhåll. Mordbränder skulle direkt grusa planerna och arbetet för ett framtida "natinellt" Sverige.

Här i E-tuna brann vårt stadshotell ner igår. Men här finns det förmodligen inte religion och/eller politik bakom. Tidigare har bla Harrys eldhärjats. Konkurenter, beskyddarverksamhet och försäkringsbedrägerier är ju vardag i restaurangbranschen.

Anonym sa...

Jag tror inte på att någon politisk gruppering skulle ligga bakom eftersom det helt enkelt inte finns några politiska motiv. Människor som sysslar med politik tänker politiskt, de värderar fördelar mot nackdelar. Vilka fördelar kan man nå av att bränna ner matvarubutiker? Inga så vitt jag kan se.

Att motivet skulle heta "amerikanska varor" låter helt befängt. Varför skulle vänsterextremister (eller högerextremister för den delen) ha någonting emot amerikanska varor? För att markera mot kriget i Irak? Jo visst, men det låter fruktansvärt långsökt, varför då inte göra någonting enklare, tydligare och inte lika riskabelt? Och som INTE riskerar att utlösa en enorm repressionsvåg som riskarar knäcka hela vänsterrörelsen? Och varför agera mot kriget i Irak nu? Politiska attentat brukar annars ske när det är mycket uppmärksamhet kring en fråga, men från Irak har vi inte hört någonting på länge.

Dessutom så finns det ju inga vänsterradikala grupper i Södertälje, däremot i Stockholm men här sker ju ingenting sådant.

Jag tippar på organiserad brottslighet som använder sig av Global Intifadas namn för att rikta misstankarna mot annat håll. Det är tämligen logiskt med tanke på det stora mediadrev mot vänstern (synnerligen extremvänstern) som varit igång sedan kravallerna i Göteborg 2001. Meida nappar ju direkt på allting som har med vänsterradikal brottslighet att göra numera. Det rapporteras mycket mer om ex. AFA än om nazisternas våld, trots att de senares våld är tiotals gånger mer omfattande.

Gulan Avci sa...

Så du menar att vänsterextremister agerar där de håller hus bara? Under upploppen i Rosengård framkom det ju klart och tydligt att det var fler AFA aktivister än Rosengårdskids som deltog.

Våldsaktioner mot judar sker ju alltid i tid och otid, så försök inte inbilla mig att ni enbart agerar när det händer något på andra sidan klotet.

Dessutom klistrades det upp lappar över hela stan med info att mataffärerna skulle brännas ner och avsändarna var just Global Intifada

Anonym sa...

Jag är övertygad om att den eller de som gjort de här vansinniga attentaten vill uppnå just en hårdare "granskning" (läs utdefiniering, demonisering osv) av vänstern. Och människor som du är alltid med på noterna.

Vad är det för övrigt för "våldsaktioner mot judar" vänstern sysslar med "i tid och otid"? Jag vet att det är högsta mode just nu att beskylla oss som är motståndare till Israel för antisemitism, men det där var ju mer korkat än till och med Magnus Sandelin.

Anonym sa...

"Så du menar att vänsterextremister agerar där de håller hus bara?"

Nej, inte nödvändigtvis. Men varför åka fram och tillbaka till Södertälje?

"Under upploppen i Rosengård framkom det ju klart och tydligt att det var fler AFA aktivister än Rosengårdskids som deltog."

Rosengård är ju inte en egen stad utan ett område i Malmö. Man går dit på tio minuter från centrala Malmö. Och vadå att det var fler AFA-aktivister än Rosengårdskids som deltog? Det finns inte ens så många AFA-aktivister i hela Sverige. Jag skulle uppskatta att de autonoma på plats utgjorde som mest kanske 10% av det totala antalet. Den dagen (onsdagen tror jag) då upploppet blossade upp på allvar så fanns det inga autonoma ö.h.t. på plats. (Sedan så ska det tilläggas att det faktiskt finns en och annan autonom i själva Rosengård också)


"
Våldsaktioner mot judar sker ju alltid i tid och otid, så försök inte inbilla mig att ni enbart agerar när det händer något på andra sidan klotet."

Va?


"Dessutom klistrades det upp lappar över hela stan med info att mataffärerna skulle brännas ner och avsändarna var just Global Intifada"

Villospår.

Anonym sa...

Hmm, och i princip inget av det där sker i Göteborgs förorter.

Här är det bara lite vanliga gängkrig. Men inget av det du beskriver.

Undrar varför, Gülan? Undrar varför.

PS: känns det bra att dela åsikt med Fremskrittspartiets ledare? Hon sa i radio idag att de var ett "liberalistiskt" parti. Karl Staf hade kräkts på vad det har blivit av svenska liberaler.

Anonym sa...

Vad händer sen då? Det räcker inte med utredningar och rapporter. Politiker måste tala ur skägget och sluta upp med pk-snacket.

Sancak Beyi Emre sa...

Gulan baci:

Vet du vad, om du nu är så jävla säker på att det är ett "islamistfäste", så kan jag möta upp dig och Freddan på Ramels väg och guida dig runt, du kan tom få leda vägen ! Jag garanterar "säkerheten" !

Väldigt lätt att slänga ur sig en massa skit ! Politiker och journalister behöver spendera mer än 10 min i rosengård för att få en korrekt bild !

Så vill du bryta den idiotiska trenden att generalisera med förutfattade meningar så är det bara att höra av sig Gulan baci !

Emre

Gulan Avci sa...

Emre,

tack för inbjudan men jag klarar mig bra själv!