I Turkiet styr AKP. Partiet är islamistiskt men har lyckats bäst av tidigare regeringar att genomföra sociala och ekonomiska reformer. Partiet har också kommit längst i förhandlingar med EU. Detta bådar ju förstås gott för framtiden, men riktigt så är det inte.
De kurdiska områdena har alltid varit undernärda. Sedan republiken Turkiet bildades 1923 har det drivits en målmedveten assimilationspolitik. Byar har jämnats med marken, människor har tvångsfördrivits ur sina hem och många har flytt för sina liv. Trakasserier är en del av vardagen och infrastruktursatsningar har sällan nått kurdiska områden.
Fattigdomen är väldigt utbredd. Bara i Diyarbakir som är den största staden bor cirka 1,4 miljoner människor. Runt en miljon är ungdomar som ofta saknar utbildning, är arbetslösa och saknar framtidstro. Det är den här verkligheten besökande i kurdiska områden möter, och inte den som turkiska delegationer vill ge sken av vid förhandlingsbordet i Bryssel.
I valet 2007 vann AKP en jordskredsseger som jag skrivit om tidigare. Kurderna röstade i stor utsträckning på partiet. Det bor ca 20 miljoner kurder i Turkiet så visst utgör de en viktig väljargrupp. Eftersom att AKP börjat tappa greppet om kurderna är det viktigt med ödmjukhet inför valet 29 mars.
Premiärminister Erdogan inledde partiets kampanj i Davos förra månaden då han tog tillfället i akt att skälla på Israel inför hela världen. Utspelet gick hem, men hos fel grupp. Araberna jublade medan kurderna rykte på axlarna.
Partistrategerna fick fundera ett varv till för att se hur man bäst kan blidka kurdiska väljare. En turné skulle inledas med Erdogan vid spetsen. Lastbilar fylldes med kylskåp och fraktades ut till de stackars kurderna som inte visste bättre. En del blev glada (vad gör man inte för ett kylskåp när man inte har andra tillgångar) medan andra upprörda undrade vad kylskåpen skulle fyllas med. Så enkelt är det att köpa röster i ett land som medvetet inte satsar på utveckling i de allra fattigaste områdena.
Turkiet har en grym och mörk historia att göra upp med. Att lösa kurdfrågan, erkänna folkmordet på de kristna och dra tillbaks trupper från Cypern. Något annat är inte möjligt av ett land som vill bli medlemmar i EU.
torsdag 19 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hasip Kaplan, parlamentariker skällde för inte så länge sedan ut AKP för makaroner och kol:
http://www.youtube.com/watch?v=yfKzMyoQtj0&feature=related
Kanske lite offtopic men Hasip Kaplan flippar när orättvisan försvaras av andra parlamentariker. Här flippar han på en som inte gillar armenier:
http://www.youtube.com/watch?v=vaUt5MUD5og&feature=related
Det finns runt 10 miljoner kurder i Turkiet, inte 20 miljoner.
Beror inte den seg utvecklade områdena i sydöstra Turkiet på det feodala systemet som har regerat där under flera århundraden? I byarna lever folken under ledare som kallas säg själva för ''Aga'' och inte vet någonting om rättvisa och jämställdhet. Hur ska man föra en politik till dessa människor när de bemötande inte följer rättsystemet? Det är ju självaste DTP som provocerar för att skapa hat bland invånarna i området. Vilka är det som inte rengör gatorna, inte gör framtidsplaneringar och sätter press hos väljarna? Inte är det AKP i alla fall.
Hur kan du förneka projekten som regeringen har för området? De ska satsa och skapa jobb till folket, fokusera på utbildningen m.m. Men det krävs också en positiv inställning från invånarna. Allt är inte perfekt men man kämpar för att skapa ett bättre land. Vad skulle DTP eller PKK göra?
När det kommer till kurdfrågan har regeringen bra relationer med Irak bl.a. och för en positiv politik!
Och att erkänna ett folkmord som inte har existerats är fel. Det kan du väl förstå? Alla vet att armenerna vill bara åt skadeståndet och inte något annat. Det var faktist ett krig med båda sidorna inblandade, där armenerna startade kriget. Hur kan detta ses som ett folkmord? Ta reda på kriterierna för folkmordet. När man läser ditt inlägg ser man bara att det är ur ett perspektiv men ingenting om anda skyldiga. Detta visar bara vad för slags bild du vill ge. Cypernfrågan beror främst på grekerna, inte Turkiet. Kolla först varför det ser ut som det gör i Nordcypern innan du skriver något.
Skicka en kommentar