måndag 16 februari 2009

Att ta avstånd räcker inte!

Youssef al-Qaradawi är en tung auktoritet inom islamisk teologi. Han är chef för Europeiska fatwarådet och har ett eget tv-program som sänds i al-Jazira. Programmet ses av miljontals människor i Mellanöstern och Europa. Muslimska församlingar brukar vända sig till fatwarådet och be om råd i olika frågor. Även svenska och norska församlingarna har gjort det vid olika tillfällen.

Al-Qaradawi är en känd antisemit. Han har vid olika tillfällen hyllat Hitler. Nyligen uttalade han följande;

”Förintelsen var Guds straff av judarna. Det var ett himmelskt straff. Vid Guds vilja, nästa gång kommer det att ske genom troende muslimers händer”.

Det är samme al-Qaradawi som besökte Sverige och moskén på söder sommaren 2003 och hyllade självmordsbombningar under ett seminarium. Fredrik Malm skrev en artikel på DN-debatt om det.

Det är samme al-Qaradawi som islamologen, Mattias Gardell kallar "den islamiska mittfåran". Någon slags "folkhemsislamismen" som kan jämföras med "ett slags socialdemokrati".

Hade jag varit socialdemokrat skulle jag inte velat kopplas samman med denne man, men å andra sidan har S-studenter och socialdemokratiska broderskapsrörelsen samarbetat med en av Hamas ledande ideologer Azzam al-Tamimi som bjudits in till demokratikonferenser vid minst två tillfällen.

Tamimi förordar självmordsattentat mot civila, han vill utplåna staten Israel och har uttalat att arabiska kvinnor vill bli slagna av sina män. Tamimi har Qaradawi som en av sina främsta förebilder. Jag skrev på Svt-oppinion om detta för någon månad sedan. Läs här

Ordföranden för Sveriges muslimska råd har tagit avstånd från uttalandet, men de norska representanterna undviker ge raka svar med hänvisning till att al-Qaradawi är känd som en respekterad religiös ledare och att de följer hans tv-program.

Det räcker inte att bara ta avstånd från uttalandena. Samtliga muslimska församlingar i Sverige borde med kraft (gemensamt) fördöma Qaradawi och avbrya all samarbete med Fatwarådet.

Andra relevanta länkar; Dick Erixon och Gudmundsson, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att du är tydlig. Ett gemensamt fördömande från muslimska församlingarna skulle öka trovärdigheten bland svenskar. Men dock tvivlar jag på att så kommer ske.

Ahre

Gulan Avci sa...

Ahre,

vi kan ju alltid hoppas på det bästa.

Anonym sa...

Det är dags att styra introduktionen av nyanlända. Passar det inte får man skylla sig själv. Svenska skattebetalare är trötta på att lägga en massa pengar på meningslösa projekt.

Unknown sa...

På vilka grunder menar du att att Qaradawi är en tung auktoritet inom islamisk teologi?
En mufti, exempelvis sheikh ali gomaa är en tung auktoritet, Qardawi är mer av en frifräsare som predikar för kören (muslimska brödraskapet) vilka har mycket stor plats offentligt men som på inga sätt kan sägas vara en del av ortodox islam.

Läs en bok!