torsdag 26 februari 2009

Ahmadinejad kidnappade som väntat Durban ll

Så inträffade det jag och många andra befarat hela tiden. Irans president Ahmadinejad levererade loska efter loska i sitt tal mot staten Israel. Hur i hela fridens namn kan en världskonferens arrangeras i FN:s regi om rasism och mänskliga rättigheter och bjuda in en enda talare som dessutom vill utplåna staten Israel från världskartan?

Det är bra att Sveriges och andra länders delegater reste på sig i protest och lämnade salen men skadan är redan skedd. Antisemiten Ahmadinejad nådde sina mål idag. Han nyttjade hela världspressen precis som Erdogan gjorde i Davos för att utmåla staten Israel som ondskan själv.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte stark besvikelse över alla avhopp. Men jag tror inte något annat var möjligt. Misstaget från början var att ge Iran ansvar för arrangemanget. Detta trots erfarenheterna från Durban l i Sydafrika 2001.

Det är också upprörande att läsa socialdemokraternas och vänsterpartiets uttalanden om huruvida det var rätt eller fel av vår ambassadör att lämna salen under talet.

Carina Hägg (s) säger till TT;

"Det är beklagligt att regeringen gett upp. Vi har en lång tradition av starkt stöd till FN. Jag beklagar att regeringen valt att bojkotta konferensen på ministernivå"

Kalle Larsson (V)
"Att Israel är en rasistisk stat är en beskrivning som jag tycker är fullt i överensstämmelse med verkligheten".

Birgitta Ohlsson (FP) talade klarspråk;

"Västvärlden har morskat upp sig värderingsmässigt och satt ner foten rejält. Sveriges beslut, liksom många andra länders, att inte skicka en representant på politisk nivå är en kraftfull markering".

Vi ska också vara medvetna om att förslagen till slutskrivningar fortfarande innehåller föbud mot religionskritik (islamkritik), inskränkningar i yttrandefriheten och antisemitismen fastän antalet sidor är reviderat från 45 till 17 sidor.

Tyst diplomati må hjälpa ibland men när demokratiska värden är på väg att kidnappas av skurkstater som Iran räcker det inte att hänvisa till processer. Ibland är det nödvändigt att säga ifrån från start. Diktaturer får aldrig sätta agendan för demokratier, det bör bli ledorden för framtiden. Men som sagt, hade jag fått bestämma skulle jag bett Hans Dahlgren lämna konferensen helt.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Läs: DN, DN, SvD, Sofia Nerbrands ledare, SvD, Expressen

0 kommentarer: