söndag 15 februari 2009

I väntan på nya tider!

För några veckor sedan ägde World Economic Forum rum i Davos. Både Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan och Israels president, Shimon Peres deltog. Under ett panelsamtal tog Erdogan till ORDA. Han anklagade Israel för behandlingen av palestinierna i Gaza och läxade upp Peres. Han malde på ett bra tag inför samlade världs median och reste sig sen upp och lämnade scenen i protest. Erdogan skulle aldrig mer komma tillbaks till Davos…

Väl framme i Istanbul mottogs han som en hjälte. Tusentals anhängare mötte honom på flygplatsen. Kan jämföras med när svenska folket välkomnade sina fotbollshjältar hem efter att ha kammat hem tredjeplatsen i VM 1994. Erdogan hyllades i hela arabvärlden för sin heroiska insats. Han hade visat Peres och Israel vart skåpet ska stå.

Relationerna mellan länderna har försämrats och det har pågått ett ordkrig senaste tiden. I en intervju häromdagen för tidningen Haaretz sa Israels arméchef, generalmajor Avi Mizrahi följande;

”Erdogan borde ha sett sig själv i spegeln innan han kritiserade Peres, och att Turkiet inte har rätt att kritisera ockupationen av palestinsk mark så länge det finns turkiska soldater på norra Cypern”.

Mirzrahi påminde även Erdogan om förtrycket mot den kurdiska befolkningen och för folkmordet på armenierna.

Turkiska generalstaben kontrade direkt med att anklaga Mirzrahi för lögnare och att hans uttalanden var oacceptabla. Även turkiska utrikesdepartementet kallade upp Israels ambassadör för att överlämna en protest mot Mizrahis ”oacceptabla anklagelser och galna utfall mot vår premiärminister och vårt land”.

Jag är inte cynisk när jag säger att detta sammanträffar drygt två månader innan parlamentsvalet i Turkiet, 29 mars. Stödet för kemalisterna har ökat, kurderna är besvikna på uteblivna reformer, och bombningarna mot deras bröder och systrar i södra Kurdistan ses inte med blida ögon. Så nu försöker Erdogan flörta med väljarna i hopp om att utspelet i Davos ska ge effekt. Frågan är om det blir en Davos i repris innan 29 mars eller är Israelkortet helt förbrukat...

Läs Gurgin och andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Osman Jashson sa...

Oroa dig inte Gullo abla!

Ljuset sprider sig från Urfa till Bitlis och därifrån till Van.

"och bombningarna mot deras bröder och systrar i södra Kurdistan ses inte med blida ögon"

Är det vad du tycker om apoisterna i PKK?

Det är inte en slump att missilerna träffar rätt nu när AK P är vid makten. Inte heller är det en slump att PKK och ERGENEKONs samarbete avslöjas (Daglica och Aktutun).

Viktigaste är inte att vinna i alla städer Gullo!

Det viktigaste är att förankra sig! Vi måste kunna visa att Diyarbekir är en delad stad.

När det gäller Israel så kommer det militära samarbetet att fortsätta. Israel har inget annat val. Vi köpte ju nyligen obemannade flygplan för att kunna lokalisera kurdernas "bröder" och systrar" i Kandil för "napalmering".

I Bitlis vinner vi! Det är ljusets hemstad det!

Ha det gott!

Biji Serok Erdo!

Anonym sa...

Alla som följt Turkietdebatten förstår förstår att det är spel för gallerierna. Erdogan utnyttjade både palestinier och judar för egna syften och nu är han hjälten som läxade upp Israels president. Den turkiska publiken är inte särskilt Israelvänlig så jag blir inte förvånad om stödet ökar för ak-partiet

Anonym sa...

Ja e så trött på kurder kurder hela tiden har du inget annat o skriva om?

Gulan Avci sa...

Anonym,

läser du inläggen så kommer du märka att jag bloggar om lite av varje(inkluderat Turkiet och kurdfrågan)

Anonym sa...

Sen 1400-talet har turkarna velat vara en del av den europeiska gemenskapen.

Turkiet bör tas med i den Europeiska gemenskapen inom den närmaste tiden annars står landet för ännu värre kriser än de vi har upplevt sedan republikens grundande 1923.

Det är först nu som Turkiet äntligen kan frigöra sig från den tvångströja som militären påtvingade Turkiet vid republikens grundande, och det är med ”islamisternas” hjälp man har kunna frigöra sig från denna tvångströja.

För att Turkiet skall utvecklas i ett mer liberalt och demokratisk riktning bör EU stödja denna frigörelse så att man nu inte hamnar i ”islamisternas” - händer.