Det är sällan man läser ett debattinlägg som berör kurders situation i Syrien. Men i går publicerade UNT en välskriven artikel av statsvetaren Medya Hajo.
I helgen var det fem år sedan arabiska nationalister understödd av syrisk polis och Bashar al-Assad regimen attackerade kurder under en fotbollsmatch. Det var inget huliganbråk som vi är vana vid i Sverige. Utan hade en tydlig etnisk dimension.
Den största kurdiska staden Qamishlo belägrades, över 50 människor dödades och 2000 personer arresterades. Kurdiska hem och butiker plundrades och vandaliserades.
Sedan 1960-talet har det drivits en tydlig antikurd politik. Kurder har inga medborgerliga rättigheter, de får inte studera, driva näringsverksamhet, ingå lagligt äktenskap, rösta eller få tillgång till vård. Språket är inte officiellt erkänt trots att det bor 2 miljoner kurder i Syrien.
1975 tvångsförflyttades 100000 människor från 300 byar och in flyttade araber. Namn på städer och byar ersattes med arabiska namn. Syrien är inte unik när det gäller behandlingen av kurder. Iran, Turkiet och tidigare Irak under Saddam Hussein har alltid haft samarbete med Syrien på hög politisk nivå.
Framgångarna i Irak är givetvis ett problem för övriga stater, de är rädda för att kurder ska kräva självstyre. När det gäller Turkiet har EU verktyg för att tvinga fram reformer under medlemskapsförhandlingarna.
Läs även andra intressanta åsikter om invsion Kurdistan, kurder, Unt, Medya Hajo, arabisering, Turkiet, Iran, Syrien, Irak
Bloggar; Fredrik, Gurgin
måndag 16 mars 2009
Situationen för kurder i Syrien
Etiketter:
arabisering,
invsion Kurdistan,
Irak,
Iran,
kurder,
Medya Hajo,
Syrien,
Turkiet,
Unt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentarer:
Är det bättre att inte ha ett politiskt samarbete mellan länder så att de kan förebygga sådana incidenter? Turkiet har gått igenom tillräckligt med reformer för att kurderna ska få ha det bra i landet. Ingen kan påsta att Turkiet för en antikurdisk politik. Nu är det upp till kurderna att de släpper PKK, som bara vill separera folket för deras eget gynnande, och har en pålitligare och närmare relation till regeringen och landet i övrigt.
Skicka en kommentar