onsdag 5 augusti 2009

Fyra år till med Ahmadinejad vid makten

Så ägde installationen av Mahmoud Ahmadinejad rum idag. Trots omvärldens reaktioner mot presidentvalet valde UD att skicka Sveriges ambassadör Magnus Wernstedt till ceremonin.

UD menar att Wernstedt inte ”bara” representerar Sverige utan EU i egenskap av ordförandeland. Men det är märkligt. Storländerna, Frankrike, Tyskland, England och Italien har varit rörande överens (inte alltid det händer) att varken gratulera Ahmadinejad eller skicka representanter till installationen. Även USA:s och president Obamas gratulationer har uteblivit.

Hade Sverige ansträngt sig hade man kunnat hitta en gemensam hållning inom ramen för EU. Jag är nämligen övertygad om att så varit fallet om någon av ovannämnda länder hade ansvarat för EU-klubban.

Utebliven representation hade sänt signaler till folket som vågat trotsa regimen och offentligt protestera mot valfusket att vi står på Er sida i kampen för ett fritt Iran.

UD hävdar att Sveriges tidigare ställning inte förändras, men jag är rädd för att det gör det. Iranska regimen är mästare på propaganda och jag är övertygad om att IRNA (iranska nyhetsbyrån) i skrivandets stund redan kablat ut bilder på Wernstedt över hela landet.

Till sist, Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för socialdemokraterna kommenterar för svenskan att han är förvånad över att regeringen skickade ambassadören. Detta måste väl ändå vara höjden av hyckleri från den man i riksdagen som kanske gjort flest resor till Iran.

Sossarna skulle definitivt agerat på samma sätt om inte värre och till och med skickat en regeringsrepresentant. Det är få här hemma som vet vad Ahlin och den iranska regimen pratat om. Men de iranska medierna verkar ha bättre koll.

IRNA skriver t.ex. följande:

“On Iran's nuclear issue, he said that Sweden believes that there is no ambiguity on Iran's right to access nuclear technology for peaceful use and that every NPT member is entitled to benefit from technical supports in this regard.”

FARS News Agency:

“During the meeting, head of the Swedish parliamentary delegation Urban Ahlin stressed Iran's role and influence in the region, and said, "Americans strive to portray a wrong picture of Iran by the help of their media and to convince the world that Iran is playing a destructive role. But we believe in talks with Iran."

Menar Urban Ahlin att det är Irans rätt att utveckla kärnvapenprogram och rikta missilspetsarna mot Israel som enligt Ahmadinejad ska utplånas från kartan? Eller är det iranska nyhetsbyråer som nyttjar Ahlins återkommande resor för propagandamaskineriet?

Oavsett vad finns flera anledningar till varför det varit bättre om Sverige inte hade skickat någon representant. Brotten mot de mänskliga rättigheterna, kvinnors underställda situation, kärnvapenprogrammet, bristen på yttrande – press och tryckfrihet, sharialagarna, dödstraffet, homosexuellas situation.

Iran är som en tickande bomb och fler dödsoffer kommer att skördas. Nu är installationen över och Ahmadinejad sitter en period till som president. Det är viktigt att det inte blir fler tvivelaktiga besök i Iran. Sverige kan inte utföra mirakel men man kan bidra till att bomben inte detonerar. Genom t.ex. öronmärkta biståndspengar som folkpartiets utrikespolitiska talesman Birgitta Ohlsson förespråkade på Brännpunkt för en tid sedan.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

Relaterade artiklar: SvD, Bitte Hammargren, Magnus Wernstedt, SvD- Urban Ahlin, SvD, DN, DN, DN, DN

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Gulan,

Jag tycker det är väldigt tråkigt att Sverige ska vara så fegt och inte än idag lärt sig säga ifrån skarpt. Att närvara i Iran och hålla tyst är precis samma sak som att vara "neutral" under Hitlers styre i Tyskland. Alltså indirekt stödja regimen!

Däremot ser jag inget problem med att länder känner hat för Israel och vill skada landet genom att bomba landet med missiler. Vad kan man förvänta sig när väst snabbt och enkelt kan bojkotta Hamas i Palestina när dom använder sig utav våld men bara framföra klagomål när det Israel utövar våld mot palestinierna. Du förstår, alla länder är inte som Sverige som kan sitta med armarna i kors och fantisera i sin egen lilla värld. Dom vill göra något åt saken. Även om stora starka USA ska skydda den förtryckande regimen i Israel.

Kort och gott. Israel och Iran är förnärvarande samma skrot och korn. Hårdare tag MÅSTE tas och inte bara pratas om.

Anonym sa...

Iran är i färd med att skaffa kärnvapen och hotar hela sin omvärld.

Regimen i iran är en fascistregim som använder grovt våld, tortyr mot oliktänkande och behandlar kvinnor värre än djur. Hur kan EU stödja en sån regim. Hela den civiliserade världen bör bojkotta Iran genast. Men lätt och lagom Sverige agerar tvärtemot andra och skickar en toppdiplomat som applåderar skurken Ahmadinejad.

"demokraten"

Anonym sa...

Spelar ingen roll vilken kandidat som hade vunnit valet. Av ca 1500 kandidater valde väktarrådet ut 4 kandidater, på så sätt hade valet ändå inte fått legitimitet.

Iranska folket har samma rätt att välja sina representanter som vi svenskar har, enda sättet att införa demokrati i Iran är att fälla den religiösa diktaturregimen. Birgitta Ohlssons krav på öronmärkta biståndspengar är är välkommen bland oss iranier.
Hamid

Anonym sa...

Nu får det väl räcka ? Ahmadinejad vann ett demokratisk och rättvist val. Varför ska man börja protestera ? Gulan , Vet du vem det är som protesterar ?`

RIKA IRANIER från NORRA TEHERAN !


Gå och protestera mot Usa som dagligen mördar afghaner och pakistanier . Dem som demonstrerar i Iran just nu är inget annat än ligister. Sjuk värld vi lever i.

Anders ljungberg sa...

4 år om det inte blir någon revolution för hur ska ananrs det iranska folket få frihet

Stefan sa...

Det här var det bästa jag har läst om den här skandalen. Tack!

Anonym sa...

Den här kampen i Iran handlar inte bara om Iran nämligen. Det handlar om hela världen!
För att världen ska utvecklas till nåt bättre måste hela världen, eller så mkt som möjligt, bli demokratiskt.

Ett demokratisk Iran skulle stabilisera hela mellanöstern! Bidra till fred mellan Palestina och Israel. Vilket i sin tur bidrar till världsfreden och slutet på terrorism.

Det är så otroligt mkt mer som står på spel än bara själva valet i Iran. Det som är värst är att studenter har talat ut till CNN och sagt just detta - "att iranier hatar inte andra, iranier vill vara en aktiv medlem av världssamfundet inte isolera sig. Iranier vill inte kriga med Israel, iranier hatar inte amerikarner. Hur kan världssamfundet låta en regering som brutalt utan nåd kör över sin befolkning att ha nukleära aktiviteter"

Låt oss se motsatsen. Ett iran ledd av Ahmadinejad vill "utplåna Israel från kartan". Skaffa kärnvapen. Isolera Iran ännu mer. Göra en mix av Talibarnerna och Nordkoreas styre av Iran = Riskera hela värdsfreden!

Sedan vi, som lever i den såkallade demokratiska världen har våran kamp. Allt i våra samhällen är så pass självdrivande att folk inte engagerar sig mer. Vi håller på att förlora demokratins kärna här, i västvärlden.

Ungdomar i Iran tittar på våra samhällen med beundran och avund. Medans vi som bor här bryr oss inte så mkt. Vi är upptagna med att konsumera och följa TV-underhållning.

DEN Gröna demokratirörelsen är lika aktuellt för västvärlden som för resten av den utvecklande världen. Genom att stödja de och bära t.ex Grönt så visar VI i väst våra ledare vart vi står och tror på fortfarande!

I slutändan kan man bryta ner alla människor i världen i två grupperingar. Och beroende på vilken grupp som "vinner" kommer världen att utvecklas åt ett håll. Vilka två grupper? De som har Hjärta och de som inte har Hjärta! Det är en kamp mellan cynism och hopp.

Genom att visa eller inte visa stöd till den Gröna rörelsen i Iran visar man även vilken grupp av människor som man tillhör!

Sverige borde ha ställt sig i gruppen som har Hjärta!

Så jag skäms att vara svensk idag inte bara för att Sverige närvarade en regering vars existens hotar världsfreden och står för allt ont i världen. Jag skäms att vara svensk idag för att resten av världen fick se oss göra det..

Anonym sa...

Världen har fått en ny Hitler i mordern tid och västvärlden tiger precis som man gjorde innan och under andra världskriget. När Sverige ägnar sig åt diplomati vinner regimen tid att utveckla kärnvapen. Reinfeldt och regeringen har fegat men än är det inte försent att reparera skadorna. Frågan är om det finns tillräckligt med stake hos borgerliga regeringen att gå till handling?

Anonym sa...

Senuoy: Va? Vadå rika iranier från norra tehran? Jag åtevände från iran för en månad sedan och jag kan lova dig att de rika sitter inspärrade hemma. De vill varken riskera sina liv eller sina pengar. Och om du kanske inte blivit informerad så är det oroligt runt om i hela landet.

Och valet var lika demokratiskt som Kina och Cuba kombinerat. Ahmadinejad är en bonde, en terrorist och en skam för hela mänskligheten.

این قاتل رئس جمهور ایران نیست sa...

"shame on you Sweden" vad jag har sett på varenda blog inne i Iran.

Med vilken rätt Svenska regering godkänner denna tyrrani, då Iranska folket slaktas på gatorna?
Hur Vågar man köra över folkets vilja och skicka ett representat till en kupp ledare.

BARA tänk dig i din vildaste fantasi att: "Ett parti" gör en kupp mot regeringen vid ett val och genom
dödande, tysta ner svenska folket. Då resten av europa skickar sin representant till "installationen" av nya regering
och anledningen är "vi måste hålla kontakterna"

Måste säga till Svenska regering: SLUTA förlämpa iranska folket och Iranska folket behöver INTE någon förmyndare. Detta är exakt vad Khameni har i 30 år sagt till folket. "jag vet allt och jag säger sista ordet"

30 års kontakter med Iran Enbart har lett till ekonomiska relationer mellan
Iranska Staten och sverige, Hur många gånger har den Svenska regeringen
VÅGAT stå mot regimen? nämn en enda gång?

Hade detta skett i ett land i Europa, då hade den svenska regeringen agerat på samma sätt?

och sist, "SHAME ON YOU SWEDEN" vad vi har sett på varenda blog i iran och andra länder och

Sveriges regering BÖR ge en tydlig förklaring och göra en tydlig markering, antingen är man med Ahmadinejad och khameni eller Iranska folket. mitti mellan finns ej. Slut på hyckleri, den kostar 10 liv dagligen på gatorna i Iran.

Se detta: http://www.youtube.com/watch?v=UfrRA5AHfco

mvh

Rostam

Anonym sa...

Hallå där!
Vet du inte om att Ahlin gjorde sina resor för att få ut de två svenska spiondömda byggnadsarbetarna? Han är värd all respekt istället för löjligt misstänkliggörande! Han har gjort mer än stollen Bildt.