tisdag 11 augusti 2009

Kulturborgarrådet i Stockholm vill att pengar till Eritreafestival betalas tillbaks!

I slutet av juli ägde en eritreansk kulturfestival rum i Stockholm. Det var inte vilket arrangemang som helst utan en hyllningsfestival för diktatorn och presidenten Isayas Afewerki och hans parti PFDJ.

Kulturförvaltningen sponsrade festivalen med stor summa pengar som bland annat användes för annonsering i tunnelbanan. Det är illavarslande när svenska skattepengar används för att stödja diktaturpropaganda.

Enligt Human Rights Watch är Eritrea en av de värsta diktaturerna i världen. I Sverige går åsikterna isär bland eritreaner. Regimen har stort stöd i exil, och det är skrämmande att stödet är så starkt för en regim som begår så grova brott mot mänskliga rättigheter.

Två inbjudna hedersgäster var Abdela Jebar högt uppsatt företrädare för regimen och Urban Ahlin socialdemokratisk riksdagsman och talesperson i utrikesfrågor.

Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter sedan åtta år fängslad utan rättegång eller kontakt med omvärlden. Och president Afewerki har för svensk media uttalat att Isak inte kommer släppas fri.

Folkpartistiske kulturborgarrådet i Stockholms Stad Madeleine Sjöstedt reagerade tidigt på det inträffade. Nu har hon tillsammans med (m) och (kd) lagt en skrivelse i kulturnämnden om att kulturförvaltningen dels ska se över sina rutiner så att det inträffade inte sker igen, och dessutom kräva tillbaks pengarna av festivalarrangörerna.

Lyssna även på P1.morgon: Debatt mellan Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson (fp) och Urban Ahlin (s)

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är så himla trött på tjatet hit och dit om denne Isak. Satsa tankarna och känslorna på något annat för engångs skull! Det finns väl miljoner som lider till följd av sitt journalistiska och/eller politiska arbete runt om i världen. Vad skulle han förövrigt tillbaka att göra om han nu hade flytt i från Eritrea? Han kunde lika väl livnära sig som journalist i sitt nya hemland. Det hade dessutom varit mindre farofyllt. Nej, han är hemma och inte längre välkommen tillbaka.

MVH SD:are

Gabbe sa...

Du snackar om att eritrea bryter mot mänskliga rättigheter men vad gör inte USA ? Dödat över en miljon muslimer och fötrycker muslimer världen över.

Det finns något som kallas yttrandefrihet och ingen ska använda stalinisiska metoder för en vanlig festival.

Gulan Avci sa...

Gabbe,

yttrandefriheten är grundlagsfäst i Sverige och gäller alla medborgare, även eritreaner. Men svenska skattemedel ska inte bekosta festivaler som hyllar en diktaturregim som den eritreanska och däri ligger skillnaden mellan ditt och mitt resonemang.

Hej SD:aren

tråkigt att du har den inställningen, Dawit är liksom många andra viktiga i kampen för demokrati i tredje världen. Tycker inte du att vi som bor i Sverige har skyldighet att bidra till att världen blir lite mer demokratiskt, eller är det en rättgighet som bara vi i västvärlden ska åtnjuta?

Anonym sa...

Tack för svar! Bättre sent än aldrig. Fortsatt trevlig svensk sensommar!

Nja, jag tycker dom får lösa det på egen hand. Att på egen hand skapa ett samhälle som passar dem själva. Se på såväl Irak som Afghanistan, majoriteten av dom gör allt för att slippa vår västerländska sk demokrati. Självklart bör vi ta emot måttligt med asylsökanden tillika eftertraktad arbetskraft även fortsättningsvis, liksom att bevilja (mer) generöst u-bistånd, men att försöka omforma hela samhällen genom bombning och/eller något annat mer "diplomatiskt" eller "demokratiskt" sätt ser jag inte som någon gångbar långsiktig lösning. Det måste komma från folkens eget hjärta.

DI verkar inte varit speciellt angelägen om att tjäna Svea Rike. Men jag tycker ändå att det är tragiskt att han behandlas ytterst ovärdigt/omänskligt.

Det bästa vore nog att släppa honom och låta honom verka fritt där han egentligen hör hemma. Där han antagligen ytterst vill leva och verka. Inte det mest naturliga ochså? Givetvis skulle hans familj i Götet erhålla ett generöst återvandringsbidrag.

MVH SD:are