lördag 29 augusti 2009

Sakine Madon ger perspektiv på utanförskapet

Sakine Madons krönika i dagens Expressen ger begreppet "utanförskap" innehåll. Det är få länder som har så generösa utbildningsvillkor som Sverige.

Alla människor i Sverige har rätt till utbildning, det går bra att sätta sig vid skolbänken vid 60 års ålder, om man så önskar, och man får dessutom förmånliga lån och bidrag under studietiden.

I de länder jag besökt genom åren har människor inte trott mig när jag berättat hur utbildningsväsendet fungerar. Så visst behöver vi lite perspektiv när vi diskuterar villkoren för studenter.

Visst finns det studenter som inte klarar sig på 7800kr. Det handlar t.ex. om ensamstående föräldrar som Sakine nämner i texten. SFS (Sveriges förenade studentkårer) borde istället för att kräva generella höjningar fokusera på dem som mest behöver stöd.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

ibrahim Botani sa...

Jag fattar verkligen inte vad som är så generöst med underbetalt kontorsarbete som man dessutom måste betala ränta för.
Är det inte hån på hån redan som det är...

För övrigt håller jag med om att en progressiv fördelning är rätt riktning, att överklassen inte behöver ta lån och bidrag beror inte på att dom låter bli eller har 13 extraknäck, dom stjäl sitt uppehälle på andra formella sätt. Kanske ska Sakine börja rota där efter hundralappar åt dom som är fattiga "på riktigt", i rätt ände, flaskhalsen etc. prova på iaf. Hon behöver mod.

Jag har aldrig fattat mig på icke-svenskar (och en del svenskar) som rent ut sagt _gnäller_ över att Sverige är _för_ bra därför att dom minsann sett att det är så himla mycket sämre i andra länder. Guess what, vi vill inte ha det som dom har det i sämre länder. Skillnaden är ett tecken på en friskhet vi vill behålla, inte en defekt vi av nån anledning skulle vara oförmögna uppnå.


:)

mammis sa...

Det ska ju vara en folkpartist som kommer framtill sådant....
Jag är 50 o får betala mina studier aldeles själv om jag skulle komma på den idèn
Jag gick i skola redan i 40 års åldern o fick ta ledigt utan lön o leva på lån från banken
Mina barn har nu börjat på högskolan o efter mycket idogt letande fått tak över huvudet för inte ens detta är en självklarhet i detta land av mjölk o honung Många hyresvärdar svarade inte ens o andra frågade hur mycket man var beredd att betala utöver det som stod i annonsen
Men det var nog inte meningen att mina barn ättlingar till en arbetslös o fattig mamma skulle läsa vidare utan hamna i samma utanförskap som jag själv ELLER HUR?

Länge leve Sverige o dess Marknadsekonomiska regeringsskick!
:(