söndag 30 maj 2010

Den rödgröna utrikespolitiken kommer isolera Sverige från omvärlden

Under mellanvalåren brukar det vara hög ton i utrikesdebatten. Det brukar finnas konsensus bland de flesta partierna om Sveriges roll i vår omvärld för att främja fred och demokrati.

Undantaget är förstås Vänsterpartiet som bland andra vill lämna EU, dra hem våra trupper från Afghanistan och nu det senast häpnadsväckande kravet, att amerikanarna ska dra hem alla sina trupper som är utstationerade runt om i världen.

Det finns nog inget parti som hyst sådant förakt mot USA som Vänsterpartiet. Nu när Lars Ohly inser hur nära hans parti är makten, att de kan vara med och styra svensk utrikespolitik om det blir maktskifte, passar de på att flytta fram sina positioner

Och de verkar ha kunnat göra det med framgång, utan motstånd från Socialdemokraterna. Miljöpartiet var nog inte svåra att övertyga, eftersom att de i till mångt och mycket tycker som Vänsterpartiet.

Men att Mona Sahlin ännu en gång visat sin oförmåga att leda sin allians är faktiskt inget annat än bottenbetyg. Jag tror att många socialdemokrater blev lika bestörta som oss andra när de rödgröna presenterade sina utrikespolitiska förslag.

Peter Wolodarskis
söndagskrönika är nästan obligatorisk läsning för att förstå vad som skulle hända med svensk utrikespolitik och Sveriges anseende i världen om Lars Ohly skulle få bestämma efter valet. Läs även Jan Björklund och Fredrik Malms artikel på newsmill. Det går inte att ta miste på, hur viktigt folkpartiet tycker det är med en fortsatt amerikansk närvaro.

Det sägs att inget parti vinner val på att driva utrikespolitik. Det stämmer säkert. För många väljare är inrikesfrågorna viktigare. Min förhoppning är att det blir mer fokus på utrikesfrågorna denna gång. Vänsteroppositionens krav kommer ge konsekvenser för Sverige, då är det bättre vi diskuterar förslagen nu och inte sen.

5 kommentarer:

Erik sa...

Hej Gulan!
Tack för länkningen. Såg dock att du länkat till Jinge - varför det?

Jinge är ju hatvänsterns främsta hangout där gärna antisemitiska åsikter också tittar fram.

Jag röstar för att länken till Jinge omgående stryks.

Gulan Avci sa...

Hej Erik, jag länkar gärna till dig i fortsättningen med, gillar din blogg:)

Vad gäller Jinge känner jag till hans åsikter, jag har själv varit föremål för hans ganska hetsande debatton emellanåt. Samtidigt vill jag visa för mina läsare hur debatten kan te sig och länkar ibland till mina meningsmotståndare.

Så jag röstar för att länken kvarstår, på så sätt får fler möjlighet att bilda sin egen mening och avgöra med vilken politik Sverige mår bäst av.

Allt gott
Gulan

Anonym sa...

Toppen!

Tänkte först rösta på SD eller ND men efter detta blir det V(PK). Tack för att du nu övertygat mig om det rätta valet. Och nu slipper jag ju dessutom rassestämpeln, mums filibabba. Lite verkliga flyktingar och viss arbetskraftsinvandring är helt ok men aldrig Sion/Zog, plutokratier och nyliberalism.

Tack för ordet och ha en skön vårsommar!

/Jens Leijon (från fd Frihetspartiet)

Anonym sa...

Bra resonerat Gulan! Det går inte tysta ihjäl människors åsikter, bättre de kommer upp till ytan så får var och en av oss ta ställning själva.

Gulan Avci sa...

Jens, du är fri att rösta på vilket parti du vill, det är därför vi har demokrati i Sverige.

Anonym, jag håller med dig, det är när människor blir nertystade eller inte vågar yttra sig intoleransen växer. Olika åsiktsyttringar är viktig för en vital och fri debatt.