måndag 3 maj 2010

Dawit Isaak har blivit symbol för yttrande- och pressfrihet

I dag är internationella dagen för pressfrihet. Det är en viktig dag- en dag för eftertanke. Vi som har haft turen att födas i Sverige eller flytta hit vet hur viktig demokratin och dess grundpelare är. Det är tack vare tidigare generationers kamp vi kan åtnjuta våra friheter idag. Det ska vi vara stolta över.

Därför blev jag glad när jag bläddrade i DN i morse och såg att åtta publicist- och människorättsorganisationer kräver att EU ska strypa all bistånd till diktaturen i Eritrea. Idag betalar EU ut sammanlagt 3 miljarder svenska kronor till Eritera. Det är pengar som mer eller mindre hamnar i regimens ficka.

Folkpartiet och en av våra tre Euorpaparlamentariker, Olle Schmidt har länge drivit frågan. Så länge regimen kränker mänskliga rättigheter, fängslar kritiker och journalister, bland andra svensk-eritreanen Dawit Isaak bör EU och andra västmakter agera kraftfullt.

En före detta fångvaktare som nyligen flytt Eritrea har träffat Expressen journalister och TV8:s programledare Lars Adaktusson. I kväll sänds intervjun i "Angeläget". Fångvaktaren träffade Dawit för bara 3 månader sedan- och säger att hans tillstånd är mycket allvarligt. "Om Dawit inte får akut hjälp tvivlar han inte att Dawit kommer att dö."

Dawit Isaak har suttit fängslad i nio år utan rättegång. Dawits brott är att han kritiserat regimen och tillsammans med andra journalister försökt påverka samhället i mer demokratisk riktning. Han har fått betala ett högt pris, med sitt liv som insats.

För mig, och säkert många andra har Dawits öde blivit symbolen för press- och yttrandefriheten. Därför är det viktigt att kampen fortsätter. Inte minst för att visa de människor som lever med förrycket att vi bryr oss. Vårt engagemang håller gnistan vid liv - och människor vågar hoppas på förändring.

Läs vad andra bloggare skriver: Iniskogen, Annika Beijbom, Dick Erixon, Aftonbladet blogg, Inger Fredriksson, Opassande, Magda.nu, Voters.se, Calle bloggar om livet i Kina, SvD, Expressen, Expressen, Aftonbladet

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

DI visste vad han gav sig in på.
Han reste in med sitt lokala pass.
Vore han inte journalist skulle du och media inte bry sig.

Annika Beijbom sa...

Hej Gulan,

Tack för länk. Bra text du skrivit ovan! Hoppas allt är bra annars!

Många hälsningar och allt gott
/Annika Beijbom

Gulan Avci sa...

FVHC, jag håller inte med dig. Bara för att man har dubbla medborgarskap innebär inte det att man ska vara förhindrad från att resa till sitt gamla hemland. I synnerhet inte om syftet är att påverka den demokratiska utvecklingen, vilket Dawit Isaak har gjort.

Annika, allt är bra, mkt att göra som vanligt, men å andra sidan är det valår:)

Allt gott
Gulan

Anonym sa...

Tack för svaret!
Om jag flyr Eritrea och sen reser tillbaka trots att samma regim sitter vid makten så har jag ett eget ansvar. Eller?