fredag 30 april 2010

Wanja Lundby-Wedins 1maj-tal

Eric Erfors skriver en ganska festlig ledare i dagens Expressen. Han har förberett 1 maj- tal åt LO ordföranden Wanja Lundby- Wedin. Enligt traditionen ska LO-bossen vara på hemmaplan, dvs. Stockholm.

I år har man ändrat planerna, Wedin skickas till Göteborg som kanske inte är drömstället att vistas i just nu. Tänker på senaste dagarnas skandaler som rullats upp kring familjebostäder och idrotts- och föreningsförvaltningen. Kommunalrådet Annelie Hulten (s) kommenterar såhär.

Lundby-Wedin skulle ha fungerat som Mona Sahlins främsta vapendragare under valrörelsen, men efte alla turer kring hennes femitioelva uppdrag är hon vingklippt och uppfattas mer som en belastning är tillgång för rörelsen.

Nu tillbaks till Erfors tal, som jag inte delar i alla avseenden- men han har många bra poänger. Om man ska hysa någon form av tilltro till facket, bör LO skilja sig från Socialdemokraterna. Kanske är det också dags att börja inse att Sverige har förändrats. Gamla stelbenta arbetsmarknadssytem hämar utvecklingen och skapar ett utanförskap som drabbar de grupper LO och Socialdemokraterna säger sig värna mest! Nedan har jag klistrat in talet!

"Mötesdeltagare!
Det är härligt att stå här på Götaplatsen med er! Första maj är en dag när vi samlas för att demonstrera för arbete, rättvisa och fred.Men Första maj borde också vara tid för reflektion och självkritik.Tillsammans blir vi starka och svensk fackföreningsrörelse är starkast i världen. Det betyder att vi har stor makt och stort ansvar.Kräver vi alltför höga löner hotar vi jobben, håller vi uppe ingångslönerna ökar ungdomsarbetslösheten. Ska vi vara trovärdiga i vår kamp för jobben måste vi också erkänna detta.

Kamrater!
Jag måste också vara självkritisk: Ja, jag har innehaft alldeles för många styrelseuppdrag. Många har av tradition varit LO-ordförandens uppgift. Historien har ett starkt grepp om oss i arbetarrörelsen. Det är hög tid att bryta oss loss, anpassa oss till verkligheten och bli den frihetsrörelse facket måste vara. Jag kommer därför också lämna min plats i Socialdemokraternas verkställande utskott.Kamrater, vi måste stå fria! Sverige behöver en partipolitiskt oberoende och stark fackföreningsrörelse.(APPLÅDER)För vi lever i nya tider nu, vi lever i en tid när en minoritet av våra medlemmar röstar på Socialdemokraterna.En fackförening ska företräda medlemmarnas intressen och inte något enskilt parti. Vi ska söka de politiska samarbeten som för stunden tjänar våra medlemmar bäst.

Mötesdeltagare,
vi har genomlidit den värsta finanskrisen sedan 1930-talet. Nu ljusnar det på Hisingen, Volvo behöver åter personal. Runtom i Sverige nyanställer man och jag kan stolt säga: svensk fackföreningsrörelse har spelat en viktig och konstruktiv roll under krisen. Jag tänker bland annat på IF Metall och Stefan Löfven. Stefan är en modig och modern facklig ledare. Eller hur, kamrater?(APPLÅDER)Tack vare IF Metalls krisavtal, där man lokalt kunde besluta om tillfällig arbetstidsförkortning, slapp tusentals metallare förlora jobbet.

Kamrater!
I kväll är det Cirkus Skratt på Heden, vi har subventionerat biljetten, gå dit! Den är garanterat mer underhållande än Cirkus Littorin.Regeringens clowner tror att bara man differentierar a-kasseavgiften så sjunker arbetslösheten. Clownerna behövde två år på sig för att tillsätta ytterligare en a-kasseutredning.Nej, det räcker nu. I massarbetslöshetens Sverige står en miljon utanför a-kassan. Vi måste vara solidariska med dem, inte med något historiskt fackligt egenintresse. Det är dags att Sverige får en allmän statlig arbetslöshetsförsäkring. Det är lika naturligt som att vi har en solidariskt finansierad sjukförsäkring.(APPLÅDER)

Kamrater,
Vi lever i ett av världens rikaste länder. Vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Och vi lever allt längre.Det innebär inte att vi ska parkera oss i någon förnöjsamhetens soffa.Vi får aldrig glömma vad som skapar vår välfärd. Det är ni mötesdeltagare, ni som tar spårvagnen till jobbet på Sahlgrenska och SKF, ni som pendlar till Mölndal och jobbar ihop AstraZenecas exportvinster. Det är ni som bygger vår gemensamma välfärd!Vi i LO måste erkänna att vi har varit alldeles för fokuserade på fördelningen av tillgångar och alldeles för litet engagerade i vad som skapar jobb och tillväxt.

Mötesdeltagare,
En fackföreningsrörelse i ständig förnyelse kan inte blunda för de möjligheter och utmaningar globaliseringen ställer oss alla inför. Därför kommer jag att bjuda in arbetsgivarna och näringslivet till att skapa ett Arbetsmarknadens globaliseringsråd. Tillsammans är vi i Sverige starka! Tack för ordet."

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

1 kommentarer:

Unknown sa...

Jag håller med dig. LO bör vara fritt från socialdemokrati och annan borgerlighet och vara en medlemsstyrd revolutionär fackförening som tar hänsyn till medlemmarna och inga jävla wallenbergare och bonnier.