fredag 21 maj 2010

Borta bra men hemma bäst!

Efter 2 utlandsresor på raken känns det skönt att vara hemma i Stockholm igen. Resan till Israel var privat med familjen. Jag har aldrig varit i Israel tidigare- så det blev en härlig upplevelse. Vi hade endast ett möte inbokat och det var på Utrikesdepartementet i Jerusalem. Resten av tiden spenderade vi i Tel Aviv och på badstranden. Men det blev givetvis en tripp till Jaffa med.

Jag har även varit i Grekland och kom hem tidigare i dag. Den 19 maj är internationella minnesdagen för folkmordet på de pontiska grekerna. Mellan åren 1916-1922 uppskattas runt 350 000 pontiska greker ha folkmördats i dåvarande ottomanska riket, dagens Turkiet.

Det var en stor manifestation som samlade flera tusen personer i onsdags. Jag fick äran att både hålla huvudanförande utanför parlamentet och lägga första kransen på folkmords- monumentet på Constitution Square.

Människor kunde inte tacka nog för det svenska erkännandet, och ärligt talat var jag mållös. På resan hem fick jag tid för reflektion. Och en sak är i alla fall för säkert, den 19 maj 2010 kommer jag aldrig att glömma.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Sancak Beyi Emre sa...

När ska vi lägga ner en krans för de mördade Turkarna och muslimska kurderna i Karabag ?

Eller för Turkarna som fördrevs från balkan inför världskriget ?

Emre

Maestro sa...

Låter trevligt att ligga och sola sig på någon av den Israeliska apartheidstatens stränder, får man gissa att det var en bjudresa som tack till en trogen Israellakej?

Platon sa...

@ Sancak Beyi Emre & Maestro

Vi i Sverige och Europa skall vara stolta att det finns politiker som Gulan Avci som vågar stå för rättvisa och erkänna folkmordet på Armenier, Assyrier och Greker som blev mördade under folkmordet 1915.

Tack än en gång Gulan Avci!