onsdag 4 augusti 2010

Skriver på Svt-debatt om burkan

Idag har jag en artikel om burkan på Svt-debatt. Det har varit en het debatterad fråga runtom i Europa. I Sverige har debatten mest förts på nyhetssajten Newsmill. Det är ingen lätt fråga att ta ställning till. Rättigheter står mot rättigheter.

Religionsfriheten är grundlagsskyddad och ska värnas. Men samtidigt måste vi göra tydliga gränsdragningar mellan dessa rättigheter och ställa oss frågan om religionen ska vara normerande på arbetsmarknaden eller vara en privatsak mellan individen och den gud man tror på. Jag föredrar det senare. Läs artikeln i sin helhet här.

Blir också glad att
Jan Björklund samma dag aviserar ett förslag om burkaförbud på universitet och högskolor i dagens eko. Lotta Edholm anmäler Diskrimineringsombudsmannen (D0) till justitieombudsmannen (JO) för långsam hantering av ett burkaärende i Stockholms stad.

Jag misstänker att DO dragit ut på ärendet för att hon inte vill att det ska bli en valfråga. I DO:s arbetsuppgifter ska sådana hänsyn inte tas. Vågar vi inte diskutera dessa frågor och göra vissa ställningstaganden så gör vi tyvärr de intoleranta krafterna som vill montera ner det pluralistiska samhället en björntjänst.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , läs också DN1, DN2 SvD, Expressen,

13 kommentarer:

Niklas sa...

Frågan är inte alls om religion ska vara normerande på arbetsmarknaden. Frågan är om din klädstil ska bestämmas av staten. Svaret är: Givetvis inte. Att kunskapsinhämtning nödvändigtvis måste bero på att man ser ansiktet är bara grundat på okunskap. Slöjregler-löjregler.

Unknown sa...

I huvudsak delar jag dina åsikter i denna debattartikel men då du skriver att vi Sverigedemokrater vill slänga ut alla muslimer ljuger du medvetet. Antagligen gör du det för att visa att du inte tycker samma sak som oss monster.

Jag vill inte slänga ut ngn som inte begår brottsliga gärningar i detta land!

Folkpartiet är ett av de partier som bidragit allra mest till den segregering vi idag har i Sverige.
Westerberg får väl anses vara segregationsfadern nummer 1.

Få kommer återigen att luras till att tro att Ni vill kalla en spade för en spade och så att säga vidkännas de problem som finns.
Er trovärdighet i integrationspolitik och asylpolitik är skadat för lång tid framöver.

Anonym sa...

Bra skrivet. Burkan hör inte hemma i Sverige. Vi respekterar mäns och kvinnors lika värde. Blir så trött på anklagelser om rasism så fort burkan, integrationen, invandringen och dylikt debatteras. Stå på dig, dina åsikter behövs!

Hälsningar Andreas S

JR sa...

Ett politiskt utspel som visar hur politiskt visionslöst (fp) har blivit under Jan Björklund.

Astudillo har helt rätt: detta är en politisk icke-fråga.

Liberaler som instiftar lagar för några få potentiella religiösa extremister som vill utöva den för andra ofarliga (men kanska störande) vanan att täcka ansiktet är givetvis inga riktiga liberaler.
Skall vi förbjuda varje rättshaveristiskt beteende kommer vi att få en tjock lagbok.

Själv har jag bara goda erfarenheter av att under många år jobbat med beslöjade muslimer. De som täcker ansiktet kan alltid respektfullt, förmås ta av sig den del som täcker ansiktet. Men skall man lyckas med det får man inte hålla på och gapa som en maktgalen reservist.

Anonym sa...

Varför ska allah, buddha, jesus, messias och allt vad de heter vara närvarande på jobbet. Religionen ska visst anpassas och i synnerhet till arbetsmarknaden. Det är enkel mattematik, vill du jobba med ett visst jobb och arbetsgivaren inte accepterar burka får du välja mellan jobbet eller söka dig vidare...

K ulusoy sa...

Bra skrivet och intressant blogg!.
Jag undrar lite vad du tycker/tänker om Turkiet i EU och folkmordet osv??

Jag är själv en turkisk tjej - och har skrivit om Turkiet och folkmordet här : http://bahro.nu/?aid=479

Gulan Avci sa...

Hej Kerstin,

tack och bra artikel i Bahro. Jag röstade för att erkänna Seyfo i riksdagen den 11 mars. Skrolla längre ner i bloggen så kan du både läsa mitt anförande och andra inlägget i ämnet.

till er som är kritiska, jag står fast vid att burkan är ett problem, men förordar inget offentligt förbud som i Frankrike och Belgien. Tror inte det löser några problem. Däremot ska regelverken vara tydliga (ganska luddiga idag) och skydda en arbetsgivare som inte anställer en person med burka, så han hon inte riskerar hamna hos (DO). Det är ingen rättighet att klä sig hur man vill på en arbetsplats. Du kan inte komma naken, eller slaffslig klädd till en arbetsplats som kräver kostym osv.

Gulan Avci sa...

glömde Turkiet biten:) jag tycker det är viktigt att Turkiet i framtiden blir medlem i EU. Först ska de genomföra och implementera ett antal reformer. Bland andra göra grundlagsändringar som är viktigast av allt.

Sen måste EU sluta ge falska signaler och köra med rakare rör. Att Frankrike, Tyskland, Österrike och ett antal andra länder förordar privilegierat partnerskap för att mätta den inhemska opinionen är jag emot. Men Turkiet har lång väg att vandra och det är dags att de på allvar börjar göra upp med sitt kemalistiska arv och begränsar militärens makt.

K Ulusoy sa...

Tack för svar! Och jag håller med dig i det du skriver!=)
/ K Ulusoy

Anonym sa...

Angående inlägget på SVT debatt så är följande påstående kring Sverigedemokraterna ganska osant enligt deras politiska program:

"Här hemma är det ganska tyst. Undantaget är Sverigedemokraterna. Deras recept går ut på att kasta ut alla muslimer och strypa invandringen från tredje världen. Då är saken biff."

Vad SD vill göra är ju att begränsa invandringen till en nivå i paritet med Danmark. Det står ingenstans om att helt strypa invandringen eller skicka hem alla muslimer. Är lite som att påstå att FP vill börja bryta uran i Sverige bara för att man är positiva till kärnkraft.

Gulan Avci sa...

Kerstin, det var så lite så, kul att du addade mig på fb:)

anonym, det är inget jag hittar på, det räcker att läsa din partiledare, Jimmie Åkessons debattartikel om muslimer på Aftonbladets debattsida. Man behöver inte vara ett geni för att lista ut vad ni tycker om muslimer.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article5978707.ab

Gånge denna kalk ifrån mig! sa...

För trettio år sedan var den muhammedanska huvudhandduken ett okänt fenomen i Sverige. Idag snubblar man över en muhammedansk huvudhandduk i så gott som varje gathörn och i många områden ser man faktiskt fler huvudhanddukar än kvinnohår. Vem bär ansvaret för huvudhandduksimporten till Sverige?

Gånge denna kalk ifrån mig! sa...

Gulan, Du "förordar inget offentligt förbud" mot den muhammedanska huvudhandduken. Däremot vill du "skydda en arbetsgivare som inte anställer en person med burka"!

- När den muhammedanska huvudhandduken stängs ut från skolor och arbetsplatser, vad blir konsekvensen av det då? Har du tänkt på det?
Du är kanske beredd att jobba ..... av dig och betala skatt för att försörja dem. Jag vill inte göra det.

Min lösning är: Olika kulturer i olika länder. Saudiarabien är världens rikaste och mest glest befolkade land, Libyen likaså m fl, varför åker muhammedaner inte dit för?

Ge dem one-way-ticket till Mecka!

Där slipper de SFI och AF men framförallt slipper de känna sig, konstiga, annorlunda och diskriminerade.