söndag 15 augusti 2010

Skriver på Brännpunkt om språktest för medborgarskap

Idag skriver jag på Brännpunkt tillsammans med min partivän och riksdagskollega Nina Larsson om språktest för medborgarskap. Läs artikeln här.

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , och bloggar "vi i Sverige",

Uppdatering: Jag uppskattar att så många har bloggat. Även om åsikterna skiljer sig så lägger det en grund för fortsatt debatt: Germunds blogg, Nu-bloggen, Språkförsvaret, Anne- Marie Ekström, Frida M, Robstens blogg, Mina tre kronor, Rosie Rothstein, Denuntias kommentarer, Absolute Banana, Nemokrati, Guero, Pophöger, Lena Sommestad, Voter, Varg i Veum, Aurora, Karin Långström Vinge, Jesper Svensson, Merith Wager, Vi i Sverige, Tianmi, Törnqvist, Verkligehetens folk

5 kommentarer:

Niclas sa...

Hej Gulan,

Läste din artikel och skulle vilja att du kanske pratar lite mer med invandrare? Om man hör med till exempel syrianer med familj i länder som Tyskland, där man har språklagar som likar det ni pratar om, så får man en liten annan bild av hur det fungerar i praktiken.

Det som händer är att alla - verkligen alla - under 60 år snabbt lär sig tyska snabbt och klarar testerna utan problem.

Om det skulle finnas kvinnor som bildligt eller bokstavligen är inlåsta i hemmet, ja då får de helt enkelt inte medborgarskap.

Det vanligaste är dock att det är farfar och mormor som inte klarar testerna och därmed alltid hamnar i problem med myndigheterna, framför allt vid resor, viseringar etc.

Sedan får jag nog säga att ni fiskar i grumliga vatten. Utgångspunkten för många av de förslag som ni i FP lägger, verkar vara att det är viktigt att vara Svensk och att samhället skulle gå sönder om inte människor slöt upp kring ett gemensamt nät av värderingar.

Vänsterpartiet verkar tro att samhället kommer slitas sönder om det finns ekonomiska skillnader mellan männsiskor. SD tycker att samhället kommer att gå under om människor har olika etnisk och kulturell bakgrund.

Tyvärr så verkar ni också sluta upp kring iden om att det behövs ett kitt som håller samman samhället och att asociala beteenden, som att inte lära sig svenska, inte kan accepteras. Jag önskar verkligen jag förstod varifrån ni fått de här ideerna.

Vänliga hälsningar
Niclas

Herr Nilsson sa...

Det här har ju FP kört med sedan Lejonborg träffade Pia Kjaersgaard 2002 lagom till valen. Efter valen sjunker det i glömska så varför tro er denna gång?

Kerstin sa...

Väldigt bra skrivet!
Och, jag tycker det borde vara självklart - med ett språktest för medborgarskap.
Det innebär ju inte att övriga som inte ansöker om ett medborgarskap blir tvingade till ett språktest.

Jag kommer lätt rösta på dig!
=)

Andrea sa...

Bra artikel i Svenska Dagbladet idag!

Anonym sa...

Jag ska ska rösta på dig. Varför? Därför att du är modig, rakryggad, ärlig. Min hjärtliga lyckoönskningar till dig och ditt parti.

Mvh
Alexandrea