söndag 31 maj 2009

I nya skollagen tas dispensen bort

Idag skriver utbildningsminister Jan Björklund och integrations-och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni på DN-debatt att möjligheten för dispens i svenska grundskolor kommer tas bort i den nya skollagen som ska ut på remiss i sommar.

Det är inte en dag försent. Möjligheten till befrielse strider mot FN:s barnkonvention om alla barns rätt till jämlik undervisning. Det krockar även med lagstiftningen eftersom att det enligt lag är obligatoriskt att gå i grundskolan.

Jag tror även att rektorer och lärare blir stärkta i de skolor där dispens förekommer. Det blir enklare att stå emot trycket när det inte finns falluckor i lagen. För så länge möjligheten finns går det i praktiken inte att göra så mycket.

Skolan ska vara fri från religiösa och kulturella påtryckningar. Undervisningen ska vara allsidig och icke konfessionell. Skolan är en frizon för många flickor som lever i hederskulturen. Men det handlar också om deras framtid.

Deltar man inte i alla ämnen i skolan får man inte fullständiga betyg. Då minskar möjligheten att komma in på det program man vill på gymnasiet. Eftersom att många flickor och pojkar i hederskulturen inte får delta i ämnen som idrott, sex- och samlevnadskunskap och simundervisning får de antingen inga eller låga betyg i dessa ämnen.

Föräldrar ska ha rätt att fostra sina barn. Men när den rätten kolliderar med barns rätt till skolgång och svensk lagstiftning blir det inte svårt att kräva att möjligheten till dispens tas bort i nya skollagen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

15 kommentarer:

Daniel sa...

Tyvärr kommer förslaget ses som ytterligare bevis för FPs "högervandring" av vänstern, men tyvärr är det samtidigt nödvändigt. Om man av RELIGIÖSA skäl tillåter elever att skippa viss undervisning så har vi snart även de som vägrar låta sina barn medverka på Biologin då de lär ut evolutionen.

Problemet med artikeln som jag ser det är att man skriver för mycket om "hederskultur" och invandrare och som om detta skulle vara ett specifikt muslimskt problem. Varför vågar de inte säga att det är religion som är problemet? För detta finns även hos "helsvenska" kristna familjer.

Anonym sa...

Hur ska vi göra med dem som fortfarande vägrar?

Unknown sa...

Hej Gulan,

"Skolan skall vara fri från religiösa och kulturella påtryckningar" skriver du. Inser du inte att ni bara vill ersätta en kultur med en annan?

Unknown sa...

*Inte en dag för tidigt

sakine sa...

Ja, äntligen! :)

Per sa...

Som vanligt är det Dagens Svenskbladet som sätter fingret på precis vad det är Folkpartiet menar i detta nya utspel.
Vad säger du Gulan, är invandrartjejerna nog sexuellt aktiva, för det är väl det det handlar om ifall de måste ha sex- och samlevnadsundervisning till varje pris?

http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=fp_vill_ha_sverigedemokraternas_roster.html

Gulan Avci sa...

den nya skollagen ska omfatta alla religioner och kulturer. Vi har religionsfrihet i Sverige, människor får tro precis hur mycket de vill och utöva sin religion i olika arenor, men det innebär inte att föräldrarnas tro ska påverka barens skolgång.

Jag tror att lagen kan fungera förebyggande. När föräldrar vet att det är förbjudet att hindra barnen från att delta på vissa ämen kommer det att avskräcka.

Anonym sa...

Bra förslag även om jag starkt misstänker att detta ytterligare bara är ett bluffutspel från FP:s sida i syfte att "stoppa" SD. Varför kommer ni annars med det precis en vecka innan EP-valet? Precis som i tidigare valrörelser. År 2002 var det språktest som gällde. Då förlorade ni valet men ni hade ändå kunnat driva frågan. Samma sak inför 2006. Då tog ni hem spelet men inget hände förr än nu. Märkligt.

Nej, SD är det ENDA vettiga valet.

/Nader

Anonym sa...

Det är enkelt, i sverige gäller svensk lag. Passar det inte har man inget här att göra.

Gulan Avci sa...

Att kunna simma är en fråga om liv och död. Sex- och samlevnadskunskap handlar lika mycket om kvinnokroppen, det är en hälsofråga. Och den kunskapen har även flickor som lever i hederskulturen rätt till.

Nader, nu talar du i nattmössan. Det är ingen hemlighet att folkpartiet länge velat avskaffa dispensen. Att jämföra vår politik med sd är larvigt, vi vet ju inte ens vad sd vill när det gäller utbildningspolitiken. Det enda de decklarerat är att de är emot invandring.

Anonym sa...

Jag har inte sett att ni aktivt arbetat för detta utan endast gjort utspel hit och dit men visst, är det så så är det bra naturligtvis.

SD:s utbildningspoltik ligger ute på deras hemsida och man kan även maila och fråga, liksom att lyssna på dem ute på turneer osv. Den ligger ungefär i linje med alliansens. "Elitklasser" i kärnämnen är något dom har drivit länge. Varför bara i musik och idrott? Ja, dom är emot massinvandring men inte en naturlig sådan.

I övrigt håller jag med dig. Att kunna simma är viktigt inte minst om man ramlar i plurret med halva Hemtex på sig. Sexualundervisning är viktigt i syfte att motverka tonårsgraviditer, könsjukdomsprevention och jämliket.

/Nader

Gulan Avci sa...

Nader,

nu får du ta och ge dig. Är det populistiskt att kräva att barn behandlas lika? Kritiken bör istället riktas mot den regering som lät dispensen leva kvar så länge.

Skollagen ska gälla för alla skolor, oavsett om det är kommunalt eller en religiös friskola. Det innebär att samtliga utbildningsanordnare enligt lag blir skyldig att rätta sig efter skolplanen och den nya skollagen.
Läs gärna DN:s och Expressens huvudledare om frågan

Anonym sa...

Tummen upp!

Anonym sa...

Men Gulan älskling. Jag har ju hela sagt att jag tycker att alla regeringar hittils inte gjort tillräckligt, men nu gör NI det. Tack! Jag är nöjd. Alla ska ha samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter. Punkt.

Hoppas jag inte gjort dig upprörd. Kritik måste få framföras i en demokrati.

/Nader

Gulan Avci sa...

Nader,

jag är inte alls upprörd, det krävs mer än så för det...