torsdag 28 maj 2009

Få tillbaks Erdogan till förhandlingsbordet

Idag skriver Fredrik en läsvärd artikel på Brännpunkt om Turkiet och det kommande svenska EU-ordförandeskapet.

EU har över 10 öppnade kapitel med Turkiet. Hittills har man stängt 1 som berör bankväsendet. Jag tycker det är viktigt att Turkiet blir medlem i EU i framtiden men det förutsätter att reformprocessen tar ny fart.

De senaste 2 åren har processen stått stilla. Orsaken till det stavas, militären. De är motståndare till turkiskt EU-medlemskap. Ett demokratiskt Turkiet innebär slutet för militärens makt som också är största motståndarna till fredlig lösning av kurdfrågan. Ett demokratiskt Turkiet innebär också ändringar i konstitutionen som gör upp med den kemalistiska doktrinen: en nation, ett folk och ett språk.

Idag är militären garanten för att Ataturks lära hålls levande. Den som är av annan åsikt kan dömas till fängelse EU har ett ansvar för Turkiets framtid. Det måste bli ett slut på de vilseledande signalerna EU sänder landets befolkning. Antingen säger man ja eller nej och ställer tydliga krav. Här finns ett problem.

I Tyskland, Italien, Frankrike och Österrike finns en stark inhemsk opinion mot turkiskt medlemskap. Därför vill ledarna i dessa länder i rädsla av att förlora makt till främlingfientliga partier erbjuda Turkiet så kallat privilegierat partnerskap. Det är fel att anspela på människors rädsla för det främmande.

Sverige har i helhet gott anseende i internationella sammanhang, även i Turkiet. Vi kan spela en viktig roll i kommande förhandlingar. Men det är viktigt att poängtera att den stora utmaningen inte ligger i att öppna nya kapitel, snarare handlar det om att få Erdogan tillbaks till förhandlingsbordet.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

få politker har mod nog att säga sanningen om Turkiet. Fredrik Malm har gjort sig förtjänt av min röst.

Anonym sa...

Enda sättet att demokratisera Turkiet är genom medlemskap i EU.

Sancak Beyi Emre sa...

Jasså, den bossande, arroganta inställningen till Turkiets medlemskap börjar slå bakåt ... Hur kommer det se ut om Turkiet uteblir och söker andra alternativ? Maktvågen står på spel och många pappskallar har nyligen upptäkt det ! Att börja rota i en nations konstitution är att rota i inre angelägenheter som sägs emot i FN-Stadgan ..

Emre

Gulan Avci sa...

välkommen tillbaks in i värmen Emre,

Det jag skriver nu är väl ingen hemlighet för någon emre, jag har ju hela tiden sagt att Turkiet ska med i EU men att kraven behöver bli tydliga från EU:s sida.

Kul att du nämner FN-stadgan. För Turkiet la sig ju i ett annat lands inre angelägenheter för inte så länge sen i Kurdistan i Irak. Har Turkiet särställning i FN eller?

Anonym sa...

Förstår inte vad Turkiet har i EU att göra:

1. Landet ligger inte inom Europas gränser, endast 1,8% gör det. Ska även Marocko, Israel, USA och Ryssland få bli medlemmar?

2. Det är ett fattigt och underutvecklat jordbrukssamhälle som kommer att innebära en katastrof för alla nettobetalare. Se bara på östutvidningen. Man hade ju knappt råd med tandkräm och bröd under några år. Men dom har tack och lov nu kommit något mer på benen.

3. Turkiet är till minst 90% islamistiskt medan övriga EU är till 90% judeo-kristet eller för att använda ett lämpliga begrepp: västerländskt. Detta kontra österländskt.

4. Ytterliggare lönedumpning och kriminalitet.

/Nader

Sancak Beyi Emre sa...

Gulan:

Ska jag vara ärlig, så var min kommentar inte riktad mot dig, utan mot främst tyska och franska politiker. Jag vet att du inners inne är mer Turkiet älskar än mig och önskar landets bästa, men genom andra vägar ;)

anonym:

1. Men Cypern gör de ?

2. Bulgarien var ett bättre drag att ta in som medlem ? Turkiets standard är högre än så broder... Kika på CIA FACT BOOK...

3. Tolleransen om religion och andra åtskillnads faktorer är väl vad EU står för? Håller det argumentet? Fredsinsatser ska alltså göras av antingen kristna eller muslimer, för vi kan inte sitta vid samma bord. Sen heter det muslimskt, Islamism är något helt annat...

4. För att vi turkar har det i vårt DNA att råna och slåss?

Nader, gå o lägg dig pojk...

Emre

Alpha sa...

Nader,

Turkiet tillhör Europa. Om du vill ha något orättvist och gnälla över kan du ta och fråga dig varför Israel är med i fotbolls EM.
Att turkiet består av 90% muslimer har absolut inget med något att göra. Religion är religion. Och förresten så står det ingenstanns att EU endast är för "judeo-kristna" länder.

Jag förstår inte hur Gulan ens låtit publicera din kommentar. Även om jag är emot åsikts censur så var din denna kommentar "4. Ytterliggare lönedumpning och kriminalitet. " den dummaste jag hört på länge. Du framstår endast som en pajas.

Gulan Avci sa...

Hamed,

det är för att visa på hur olika åsikter man kan ha i samma fråga. Och nu har ju du dessutom fått svara på Naders korkade kommentar.

Allt gott
Gulan

Anonym sa...

Vad är det som är så korkad med Naders kommentar Gulan? Är det verkligen så man säger innan valet till andra som tycker och tänker på sitt sätt?

Nader har rätt. Turkiet är inte inom EU och vill bara komma in i EU för att tillgång till bättre resurser från EU.

Hamed,
Får Israel vara med i arabiska ligor? Och hur stor är chansen att deras supportrar isf inte sulle få stryk?

/Kurden

Alpha sa...

"Kurden",

Tycker Gulan har helt rätt när hon påpekar att kommentaren av Nader är korkad och tar avstånd från sådana åsikter. Låt oss ta ett grovt exempel. Finns människor här i världen som tycker att förintelsen var en positiv action av nazityskland. Men då vet vi också att en sådan åsikt inte bara är korkad utan även sjuk eftersom man aldrig kan anse att mord är okej på några grunder. Därför ar det inte okej att ha den åsikten.

Jo, Turkiet ligger i Europa. Det är inte du eller jag som avgör det, så vare sig du vill eller inte så är Turkiet en del av Europa och därför rätt till att vara med i EU unionen.

Ja, israel får vara med i Asia Cup. Men dom vill hellre vara med i EM. Dom är även med i eurovision och många andra Europeiska sammanhang. Varför? större politiskt inflytande i Europa. Supporterbråk finns över allt. Skall man flytta AIK eller Djurgården till Norska ligan för att det alltid blir bråk vid derbyn?

Det är synd att dina personliga känslor och åsikter skall påverka den demokratiska rätten för Turkiet och vara med i EU. Som i sin tur leder till gränser och barriärer mellan folk och nationer.

Alpha sa...

Du avslutar ditt inlägg med /Kurden.
Antar då att du ser dig själv som patriotisk Kurd. Och det ända som driver dig i denna EU fråga är ditt hat för Turkiet. Det är nog inte Sveriges bästa du tänker på när du framför dina åsikter.

/Hamed

Anonym sa...

Hamed, har du någon koll alls på geografi?
Bara för att konstantinopels gränser är inom Turkiet betyder det inte att hela anatolien är inom Europa eller tillhör Europa för den delen.

Israel får vara med i Asia cup? Har du några källor på det?

Jag är emot Turkiet som EU medlem och det är min demokratiska rättighet att tycka som jag vill.

Jag är patriotisk kurd ja och jag är emot Turkiet som nation. Men detta har inget med Sveriges bästa att göra, att du drar in Sverige's "bästa" är ologiskt och korkat. Det du menar är väl Turkiet's bästa, financiellt dvs. Jag bryr mig om Sverige och tycker om staten och dess folk. Dra inte slutsatser bara så där, du känner inte mig.

/Kurden