måndag 4 maj 2009

Margot Wallström positiv till alliansregeringen

Sveriges nuvarande EU- kommissionär Margot Wallström (S) ger alliansregeringen mycket goda betyg. Under Göran Perssons tid var EU-frågor lågt prioriterat. Allt sköttes från statsrådsberedningen och av statssekreteraren Lars Danielsson. Persson gav till och med Danielsson epitetet EU-minister under svenska ordförandeskapet 2001.

Trots att Bosse Ringholm var Europaminister var det Danielsson som höll i trådarna. Ringholm kom att bli symbol för en post som inte fanns på riktigt. Sorgligt men sant.

EU-frågorna är integrerade i hela alliansregeringens arbete. Det är ofta vi ser statsministern, Europaministern och utrikesministern uttala sig om olika frågor direkt från Bryssel. Detta avspeglar sig givetvis i opinionen Mätningar som presenterats på senare tid visar att allt fler svenskar är positiva till EU.

Nu när Margot Wallströms förordnande går ut i höst ska vi skicka en ny representant. Jag tycker att nästa EU-kommissionär bör bli Europaminister Cecilia Malmström (FP). Hon är grymt kompetent, är fil dr i statskunskap, har varit europaparlamentariker i sju år, är vice-partiledare för folkpartiet liberalerna och talar fem språk. Läs hennes CV. Dessutom är det viktigt att Sverige inte bidrar till att upprätthålla gubbstrukturerna som dominerar inom samtliga organ i EU.

DN, Expressen

Läs även andra
intressanta åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentarer:

Anonym sa...

Cecilia Malmström är en utmärkt kandidat. Hon skull rocka lika bra som Wallström gjort de senaste tio åren.